Ahdistutko pimeydestä? Kokeile kaamoslaseja – professori kommentoi

Keltalinssiset silmälasit suodattavat valoa niin, että virkistävä sinisen, lyhyen aallonpituuden valo korostuu. Sumuinenkin päivä näyttää aurinkoiselta.

Pimeää illalla ja harmaata päivällä. Sellainen on suomalainen loppusyksy, joka aiheuttaa monelle kaamosoireita. Tarvittaisiin kaamoslasit, jotka kirkastaisivat päivät.

Kas, sellaiset on jo keksitty, ei tosin varsinaisesti kaamoskäyttöön. Väritutkijalla ja -kouluttajalla, graafikko Martti Huttusella on ehdotus: kokeile keltalinssisiä silmä- tai aurinkolaseja. Niiden läpi katsottuna ankea kaamospäivä kirkastuu, sillä keltainen linssi muuttaa näkymän valoisaksi. On kuin aurinko porottaisi.

Keltaisten silmälasien käyttöön saattaa liittyä joskus kokemus, että ne auttavat väsymyksen ja masennuksen hoidossa samalla tavoin kuin kirkasvalolamppu, Huttunen kirjoittaa teoksessa Värit pintaa syvemmältä (WSOY 2005).

Näin tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun keltaiset silmälasit peittävät riittävän suuren alueen näkökentästä ja kokonaisvalaistus on riittävän suuri.

Voiko ratkaisu karmean kaamoksen kestämiseen todella löytyä silmälaseista?

Mitä professori sanoo?

Näkymä varmasti kirkastuu keltaisten linssien läpi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen myöntää.

Keltaiset linssit suosivat sinistä aallonpituutta hieman samaan tapaan kuin kirkasvalolamppu. Ja on osoitettu, että silmiin tuleva valo, jossa on rikastettu sinisiä aallonpituuksia, virkistää eniten.

Myös keltalinssiset lasit antavat painoarvoa sinisen puolen lyhyille aallonpituuksille.  Timo Partonen ei kuitenkaan usko, että tällä on todellista vaikutusta kaamosoireisiin.

”Jotta saataisiin todella lievitettyä oireita, valoa täytyy olla runsaasti. Se valo, joka tulee keltaisen linssin läpi harmaana päivänä, ei riitä hoidollisten vaikutusten aikaansaamiseen.”

Lisäksi kirkkaalle valolle olisi altistuttava toistuvasti ennen kuin valo alkaa vaikuttaa.

”Tietysti voi tuntua mukavammalta, jos maisema näyttää valoisammalta. Mutta vaikutus on psykologinen, ei fysiologinen”, Partonen sanoo.

kaamoslasit

Kaamoslasit alelaarista

Mutta mikä estää käyttämästä keltaisia laseja vaikka joka ikinen aamu? Entä mitä vikaa ”pelkässä” psykologisessa vaikutuksessa  on? Ehkä kaamoksen vastaisessa taistelussa on syytä ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön.

”Kannattaa ainakin kokeilla”, väritutkija Martti Huttunen kannustaa. ”Keltaisten lasien läpi katsottuna aivot tulkitsevat, että aurinko paistaa.”

Hyviä uutisia teille, jotka nyt haluatte hankkia keltaiset lasit: niitä saattaa löytää markettien ja huoltamoiden alelaareista. Keltalinssiset aurinkolasit olivat nimittäin kesällä 2017 kuuminta muotia.

Viime kesän harmaudessa kirkastavia laseja todella tarvittiinkin. Kuten myös nyt tulevina kaamoskuukausina.

 

Voisitko kokeilla keltalinssisiä laseja?

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

En ahdistu pimeydestä, koska rakastan talvea. Keltaiset lasit ovat mainio keino nähdä paremmin hirvet, porot ja muut tielle pyrkijät helpommin. Käytän niitä aina ajaessa. Eivät edes toisten valot häikäise, vaikka pitäisivät pitkiä päällä.

Kommentoi juttua: Ahdistutko pimeydestä? Kokeile kaamoslaseja – professori kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X