Ihmiset

Alexander Stubb kriisistään, joka vei yöunet ja jätti perheelle vain rippeitä: "Jokainen käy joskus syvällä"

Vaimo ja ystävät huolestuivat, kun yleensä optimistisen Alexander Stubbin pään päälle kertyi mustia pilviä vuosina, jolloin Stubb työskenteli pääministerinä ja puolueen puheenjohtajana.

Huh huh. Vähän yli kymmenessä vuodessa virkamies Alexander Stubb, 49, tuli ensin europarlamentaarikoksi ja ulkoministeriksi. Sitten kansanedustajaksi, ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministeriksi, kokoomuksen puheenjohtajaksi, pääministeriksi ja valtiovarainministeriksi.

Nyt Alexander Stubb on jättänyt kansallisen politiikan. Hän on aloittanut Euroopan investointipankissa varapääjohtajana elokuun alussa ja julkaissut elämäkertansa Alex. Elämäkerran hän on tehnyt yhdessä kirjailija Karo Hämäläisen kanssa.

Stubb oppi ilmaisemaan itseään kolmen pointin kautta jo parikymppisenä opiskellessaan USA:ssa yliopistossa.

Käytetään samaa tekniikkaa nyt hänen itsensä kuvailuun. Alex on toisenlainen kuin luulet.

1. Myös Alexander Stubb uupuu

Alexander Stubb pitää huolta kunnostaan ja syö terveellisesti. Hän ui, juoksee, pyöräilee ja käy punttisalilla. Triathlon- ja teräsmieskisat ovat hänelle tuttuja.

Mutta pääministerinä ja puolueen puheenjohtajana ankarat paineet veivät välillä yöunet. Vaimo ja ystävät ympärillä huolestuivat, kun hyväkuntoisen ja aina optimistisen Alexin pään päälle alkoi kertyä mustia pilviä.

”En ole kirjassani pelännyt kertoa peloistani tai kyyneleistäni, koska jokainen käy syvällä jossakin elämänsä vaiheessa. Mutta vaikeista paikoista voi selvitä.”

Alexander Stubb haluaa juuri ilmestyneellä elämäkerrallaan antaa realistisen käsityksen siitä, millaista politiikan huipulla on ja kertoa enemmän tunteista kuin asioista.

”Pääministerinä ja puoluejohtajana tuntee olevansa epätäydellinen isä, epätäydellinen puoliso ja epätäydellinen ministeri. Kun sen ymmärtää jossakin vaiheessa, sitten voi antaa mennä vain.”

Stubb pyrkii aina parhaimpaansa. Vaimo, perhe-elämä ja ystävät antavat onneksi palautetta, kun pyrkiminen menee överiksi. Suhteellisuudentajua antaa myös se, että elämää on politiikan ulkopuolella.

”Politiikka ei ole koskaan ollut minulle koko elämä, se on minulle enemmänkin kansalaisvelvollisuus.”

Alexander Stubb

2. Stubb osaa hävitä

Hänen koko nimensä on Cai-Göran Alexander Stubb. Stubb tarkoittaa kantoa.

”Puhutaan Stubbien itsepäisyydestä. Se tarkoittaa itsepäisyyttä erityisesti itseä kohtaan: aina on kyse itsensä voittamisesta. Siis itselle todistamisesta. Koskaan ei luovuteta”, Alexander Stubb sanoo.

Itsepäisyys Stubbien tapaan ei ole jääräpäisyyttä.

”Politiikassa on ihmisiä, joilla on oikeassa olemisen pakkomielle. Sitä minulla ei ole. Olen aina valmis vaihtamaan mielipidettä. Mutta en ole koskaan valmis luovuttamaan vaikeassa tilanteessa.”

Huippu-urheilijaksi tähdännyt Alex osaa mielestään ottaa tappiot nykyään vastaan nurkumatta: jääkiekossa ja golfissa häviää useammin kuin voittaa. Kun on oppinut ottamaan vastaan skeidaa pukuhuoneessa, politiikan loanheiton kestää kyllä.

Ulkonäköön ja pukeutumiseen kohdistuneet ilkeilyt ja ilahtuneisiin oraviin ja hirnuviin hevosiin tehdyt vertailut ovat silti ärsyttäneet. Alex on saanut tuta samaa kohtelua kuin yhtä korkealle politiikassa yltäneet naiset, joiden laukut ja sukat eivät ole milloinkaan olleet oikein.

Kun Alex hävisi Petteri Orpolle kokoomuksen puheenjohtajavaalin vuonna 2015, tappion tunne meni ohi muutamassa sekunnissa. Stubb oli jo joka tapauksessa päättänyt, että ei veisi puoluetta vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

”Ei häviö vaalissa ollut kunnolla edes pettymys, vaan helpotus. Ei muuta kuin lenkille ja samppanjapullo auki! Sen jälkeen elämä on ollut pelkkää onnea ja vapautta.”

3. Stubb yrittää perheenisänä parhaansa

Alexander Stubb on ollut huolissaan siitä, onko hän kaiken kiireen keskellä hyvä isä ja puoliso – esimerkiksi ministerinä ollessaan hän kieltäytyi iltamenoista.

Hän myöntää, että vaimo Suzanne Innes-Stubb on välillä ollut kovilla. Varsinkin silloin, kun perhe asui vielä Brysselissä ja mies matkusti  ulkoministerinä ympäri maailmaa.

Myös vuodet 2014–2016 pääministerinä ja puolueen puheenjohtajana olivat raskaita, ja Stubb oli kotona ollessaankin poissaoleva. Perhe sai isästä vain rippeitä.

”Kun kaveri ei ole henkisesti läsnä, vaimo joutuu pitämään kotia ja perhettä pystyssä, käymään töissä ja vielä pitämään aviomiestäkin pystyssä. Se oli rankkaa aikaa.”

Perheen ja työn yhdistäminen sujui kuitenkin yllättävän hyvin paria viime vuotta lukuun ottamatta.

”Lomat ovat olleet viime vuosina todella tärkeitä. Kun pääsee pakenemaan jonnekin perheen kanssa ja saa hiljaisen hetken, se on ollut minulle parasta hurvittelua.”

Tänä kesänä Alexander Stubb on vihdoin saanut olla kotona lasten kanssa. Hän on kokannut, pyykännyt ja kuljettanut harrastuksiin.

”Taitaa olla ensimmäinen kesä vuosiin, jolloin jopa hallituksen pääpoliitikot saavat olla jonkin verran rauhassa. Kun olin ulkoministerinä, Georgian sota piti kiireisenä, pääministeriaikana oli Ukrainan kriisi päällä ja valtiovarainministerinä Kreikka. Ministerin lomat keskeytettiin, ja sitten taas mentiin. Olen ollut vaikeiden aikojen poliitikko.”

Suzanne Innes-Stubb on koulutukseltaan juristi ja työskentelee Kone-yhtiössä riskienhallinnan johtajana.

”Olemme pärjänneet hyvin molempien töiden kanssa, ja vaimoni on tehnyt hienoa uraa. Hän on mielestäni aina ollut meistä se fiksumpi ja tasapainoisempi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Alexander Stubb kriisistään, joka vei yöunet ja jätti perheelle vain rippeitä: "Jokainen käy joskus syvällä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.