Ihmiset

Anna Rotkirch: "Luonnon ihmettely tekee hyvää, koska se on suorittamisen vastakohta"

Sanotaan että suomalaisilla on aito suhde luontoon. Aina en ole siitä niin varma.

Pääkaupungissamme vieraileva saattaa liian helposti löytää itsensä paikasta, jossa asvaltti jyrää. Ruoholahdessa ja Kampissa on aukioita, jotka ilmeisesti odottavat ulkoavaruudesta laskeutuvaa alustaa – miksi muuten juuri keskustassa pitäisi olla iso, tyhjä alusta? Näitä toreja ihmiset ylittävät, kun on pakko, kiirehtien.

Lue myös: Japanilainen shinrin yoku eli metsäkylvyt hurmaavat – ”Tämä ihmelääke on ilmainen!”

Astu kantakaupungin sisäpihoille, ja sama saattaa toistua. Autoja, asvalttia, parhaassa tapauksessa orapihlajapensas tai joku muu takuuvarmasti vaatimaton kasvi. Olen kuullut, että pysäköinti sisäpihoilla ei olisi sallittua. Jos näin on, kaupunki ei kieltoa valvo.

Pääkaupungissa vierailevan kannattaakin aloittaa Musiikkitalosta. Sen ja tulevan keskuskirjaston edessä on laskeutuvia tasanteita ja istutuksia. Niillä on aina ihmisiä jotka loikoilevat ja leikkivät.

Jos Kampin kauppakeskukseen on pakko mennä, sinne voi kävellä Musiikkitalon edustalta Baanaa pitkin. Autottomalla Baanalla graffitit ja rikkaruohot viihtyvät taiteen ja aerobic-ulkotuntien seassa.

Lue myös: 50 vinkkiä Helsinkiin – parhaat aktiviteetit, kahvilat ja nähtävyydet

On sanottu, että ihmisellä on tarve olla yhteydessä ympäröivään luontoon. Luonto on meille luonnollista! Siksi psykologisista kokeista ilmenee, että rauhoitumme paremmin, jos katsomme kuvia kasveista kuin kivitaloista.

Puutarhan merkitystä mielenterveyteen on tutkittu perusteellisesti. Levollisuuden lisäksi tutkijat korostavat, että luonto tarjoaa myös oivallisia ihmetyksen aiheita. Ihmettely tekee terveydelle niin hyvää, koska se on suorittamisen vastakohta.

Luonnossa esiintyy myös jatkuvasti seksiä, synnytyksiä ja kuolemaa – asioita, joita sairaan ihmisen voi olla hankalaa käsitellä omassa elämässään. Puutarhassa riittää draamaa, erotiikkaa ja yllätyksiä, jos uskaltaa siirtyä hyönteisten tasolle.

Lue myös: Katso upeat kuvat! Kovakuoriainen voi olla kuin koru

Siksi ilahdun myös siitä, että Helsingin keskustasta löytyy yhä useampi sisäpiha, jossa on pieni puutarha. Pihoja tulisi avata asukkaille, ravintoloille ja kasvillisuudelle. Näin suojellaan eläinlajienkin moninaisuutta.

Hiekanjyvässä voi nähdä maailman ja villikukassa taivaan, kuten runoilija William Blake tiesi. Eikä hiekkaa ja kukkia tarvitse pelätä kesäkaupungissakaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch: "Luonnon ihmettely tekee hyvää, koska se on suorittamisen vastakohta"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.