Anna Rotkirch: On tieteellisesti todistettu, että joulumieltä eivät tuo lahjat eivätkä ruoat vaan perinteet!

Jos juuri nyt kauhistuneena ajattelet, mitä pitäisi vielä ostaa, kokata tai pakata, tämä kolumni tuo taattua helpotusta. On näet tieteellisesti todistettu, että lahjat eivätkä edes ruoat tuo joulumieltä.

Lapsuudestani muistan hetken, kun koko perhe aattona käveli puiston läpi mummolaan. Oli jo pimeää, astelin lumessa ja pidin äitiä kädestä. Olimme sen päivän stressin ja sotkun jälkeen vihdoin juhlavaatteissa ja sovussa.

Jouluista ei tule mieleen yhtään erillistä lahjaa. Sen sijaan muistan, miten enoni kehui mädin koostumusta, miten isoisäni luki jouluevankeliumia, mitä yhdessä laulettiin, ja tietenkin sen pelonsekaisen hetken, kun joulupukki koputti ovelle.

Joulumme rakentuvat riiteistä ja perinteistä. Pienistä tai isoista tavoista, jotka toistuivat vuodesta vuoteen.

Rituaaleissa on niin paljon voimaa, että ne jopa edistävät mielenterveyttä! Perinteet voivat vähentää lapsen ja nuoren ahdistusta ja kohentaa lasten vanhempien parisuhdetta. Tämä johtuu siitä, että perinteet ruokkivat sellaista iloa ja yhteenkuuluvuutta, joka kantaa pitkään.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten paljon kuluttamista, ruokaa ja muita asioita jouluun liittyi, ja miten ihmiset itse kokivat jouluviettonsa. Perheen kanssa oleminen lisäsi hyvää mieltä. Yhdessäolo niin, että siihen liittyi perinteitä ja rituaaleja oli kaikkein parasta.

Joulumieli syntyi myös ympäristöystävällisistä teoista, kuten ekologisten lahjojen antamisesta ja lähiruoan käytöstä.

Sen sijaan tyytyväisyys oli alhaisempi, mitä enemmän rahaa oli kulunut. Ja saatujen lahjojen määrä vain lisäsi saajan stressiä! Tämän voi muistaa, kun huonolla omatunnolla on rientämässä viime hetken ostoksille.

Perinteen ei tarvitse olla monimutkainen eikä vaativa. Se voi olla käynti haudoilla tai seurapiirileikki.

Kristilliset perinteemme ovat kauniita ja vahvoja, mutta eivät sovi kaikille. Omassa perheessämme luemme nykyään filosofista satua evankeliumin sijaan.

Ratkaisevaa on, että tehdään jotain yhdessä.

Jos siis juuri tällä hetkellä, kuten valitettavan varmasti itse teen, vilkaiset pitkää ostoslistaa, lisää sen alkuun rauha, riitit ja leikki. Muulla ei oikeasti ole niin väliä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna Rotkirch: On tieteellisesti todistettu, että joulumieltä eivät tuo lahjat eivätkä ruoat vaan perinteet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X