Ihmiset

Ben Furman: ”Anteeksiantaminen, onnistumisen elämykset ja usko huomiseen ovat pohja hyvinvoinnille”

Psykiatri Ben Furman pohtii, mitkä asiat luovat pohjan hyvinvoinnille. Pätevätkö samat säännöt jokaisen kohdalla vai tarkoittaa hyvinvointi eri asioita eri ihmisille? Lue lisää Furmanin kirjoituksesta.

Mikä on hyvinvoinnin salaisuus? Tämä on kysymys, johon ihmiset ovat kautta aikojen hakeneet kaiken kattavaa vastausta. Mutta voiko tuohon kysymykseen ylipäätään löytää mitään yhtä vastausta, joka pätisi kaikkiin ihmisiin kulttuurista, uskonnosta, sukupuolesta, iästä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta?

Pitäisikö paremminkin kysyä ”Mikä on sinun hyvinvointisi salaisuus?” Eikö hyvinvointi merkitse meille kaikille vähän eri asioita? Yhden onni voi olla toisen painajainen.

Oli miten oli, hyvinvoinnin voidaan ajatella tarkoittavan sitä, että koet mieluisia tunteita. Meillä voi olla hieman erilainen käsitys siitä, mitkä tunteet ovat mieluisia ja mitkä epämieluisia, mutta joistakin asioista me tunnumme olemme samaa mieltä.

Useimmat ihmiset esimerkiksi haluavat kokea sen tunteen, että heitä arvostetaan tai että heidän panostaan siinä yhteisössä, mihin he kuuluvat, pidetään arvossa. Hyvinvoinnin yksi tärkeimmistä tekijöistä näyttääkin olevan tunne siitä, että sinua arvostetaan.

Toinen yhdistävä keskeinen hyvinvoinnin tekijä lienee onnistumisen ilo. Kaikki ihmiset tekevät joko töitä tai puuhaavat jotakin. Kun koet, että onnistut siinä, mitä teet, koet onnistumisen iloa, joka automaattisesti lisää hyvinvointia.

Kiitollisuuden tunne on myös esimerkki tunteesta, joka vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointiin. Ei siis mikään ihme, että se näyttelee niin suurta osaa kaikissa maailman uskonnoissa ja nykyisin niin muodikkaassa positiivisen psykologian perinteessä. Se on tunne, jonka kokemista voit monella tapaa tietoisesti lisätä – vaikkapa pitämällä niin sanottua kiitollisuuspäiväkirjaa.

Katkeruus, kiukku, viha ja kostonhalu ovat tunnetiloja, jotka vaikuttavat yleensä kielteisesti hyvinvointiin. Ei siis ihme, että anteeksianto – tai vaihtoehtoisesti aktiivinen toimiminen toisten ihmisten kanssa epäkohtien korjaamiseksi – parantaa hyvinvointiasi. Jos on mahdollista ajatella, kuten joku viisas on veistänyt, että eilispäivän tragedia on tämän päivän komedia, tai menneisyyden paska on nykyisyyden lannoitetta, niin vointisi todennäköisesti kohenee.

Toivottomuus on eräs ihmisen epämieluisimmista tunteista. Sen voima on niin valtava, että se voi saada jopa päättämään omat päivänsä. Mutta voimakas on myös sen vastatunne eli toiveikkuus. Se on elämän suola – kyky kuvitella, että huominen tuo mukanaan jotakin mahtavaa. Me emme tiedä huomisesta, mutta luoja on suonut meille mielikuvituksen lahjan. Se on yksi niistä hyvinvoinnin turboista, joiden avulla voimme pitää huolen siitä, että mieluisat tunteet näyttelevät pääosaa mielemme teatterissa.

Ben Furman on psykiatrian erikoislääkäri, joka on kirjoittanut muun muassa kirjat Ei koskaan liian myöhäistä saada onnelinen lapsuus, Palauta elämänilosi ja Olen ylpeä sinusta. benfurman.com

Lue lisää:

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Kiire ja pinnallisuus estävät nauttimasta rakkaudesta ja seksuaalisuudesta”

Miten isän rooli on muuttunut? Näin nuori mies kirjoitti isyydestä vuonna 1967

Eläkeläinen Eila Kolehmainen: ”En ole katkera, vaikka sairastuin rintasyöpään”

Monivammaisen Laurin äiti: ”Elämän kanssa ei kannata varjonyrkkeillä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ben Furman: ”Anteeksiantaminen, onnistumisen elämykset ja usko huomiseen ovat pohja hyvinvoinnille”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.