Ihmiset

Jussi Vatanen paljastaa 5 suosikkimatkakohdettaan: "Ylläksestä tuli elokuvaroolien myötä tärkeä paikka"

Näyttelijä Jussi Vatanen pääsi tutustumaan mitä eksoottisimpiin maailmankolkkiin Pallon ympäri -televisiosarjassa. Kesällä hän haluaa kuitenkin nauttia kotimaan lukuisista tapahtumista.

Berliini on kansainvälinen

Pidän siitä, että Berliini on iso ja että siellä on kansainvälinen tunnelma. Berliinissä on valtavan paljon kaikkea: nähtävyyksiä, kulttuuria, viihdettä, kauppoja ja ravintoloita. Historia on vahvasti läsnä.

Jussi Vatasesta on kiinnostavaa päästä käymään paikoissa, jotka tuntee vain televisiosta. Berliinin tv-torni ja Branderburgin portti olivat sellaisia. © Jussi Vatanen

 

Olemme käyneet Berliinissä perheen kanssa useaan kertaan, joten siellä kiehtoo myös tuttuus ja helppous.

Useimmiten meillä ei ole erityistä ohjelmaa. Teemme, mitä tulee vastaan. Joulun aikaan käymme joulutoreilla, kesällä joenrannan uima-altaalla ja aina kokeilemme eri maiden keittiöitä, joita Berliinissä riittää.

Kun Suomi täytti sata vuotta, istuimme KaDeWe-kauppakeskuksen ravintolakerroksessa, katsoimme Yle Areenasta puolustusvoimien paraatia ja joimme rieslingiä.

Australian Ayers Rock teki vaikutuksen

Käynti Ayers Rockissa eli Ulurussa Pallon ympäri -ohjelmassa oli monessa mielessä erityinen kokemus.

Keskellä punahiekkaista Australian autiomaata oleva kivi on ympärysmitaltaan yhdeksän kilometriä ja tärkeä paikka aborginaaleille. Lähimpiin kaupunkeihin on monta sataa kilometriä.

Matka Suomesta sinne kesti yli vuorokauden. Lisäksi oli tammikuu ja koko ajan 45 astetta lämmintä. Kouriintuntuvasti tuli sellainen fiilis, että tänne en varmaan ikinä tule uudelleen.

Ayers Rock eli Uluru Australiassa oli pysäyttävä kokemus. © iStockPhoto

 

Paikallisen aborginaalin Valerian opastama kierros kiven ympäri oli vaikuttava. Lähes jokaiseen muotoon, säröön ja halkeamaan liittyy joku tarina, jota sukupolvet kertovat eteenpäin.

On hämmästyttävää, että aborginaalinaiset saattavat muistaa sukulaisensa jopa 20 sukupolvea taaksepäin. Meiltä sellainen suulliseen tarinankerrontaan perustuva muisti on kadonnut.

Oli pysäyttävää ymmärtää aborginaalien elämää. Yhteiskunta patistaa heitä hotelleihin pesemään pyykkiä ja tekemään muita töitä, mutta heille ansiotyön konsepti on tuntematon. Rahalla ei ole ollut heidän aavikkoa kiertelevässä elämäntavassaan merkitystä.

Ulurussa asuvissa ihmisissä oli jotain alkuperäistä ihmisyyttä, ja muistaminen kiehtoo minua, sillä näyttelijänä joudun työskentelemään oman muistini kanssa.

Japanin Sapporo oli lumella kuorrutettu

Myös Japaniin päädyin Pallon ympäri -ohjelman takia. Lensimme Tokioon ja jatkoimme luotijunalla Sapporoon, Hokkaidon saarelle.

En ollut käynyt Japanissa ja valtava Tokio neonvaloineen tuntui tulevaisuuden kaupungilta. Sapporokin on miljoonakaupunki ja sielläkin on neonvaloja, mutta kaikki oli kuorrutettu lumella. Se teki kaupungista todella vaikuttavan.

Yllätyin, kuinka paljon lunta Sapporossa oli. Toisaalta kaupunki on sen verran etelässä, että päivät ovat pidempiä kuin Suomessa, ja tammikuussakin lämpötila saattoi nousta iltapäiväauringossa plussan puolelle.

Sapporon olympialaisten mäkihyppytornin juurelta otetussa kuvassa on Jussin lisäksi hänen oppaanaan toiminut Netta Hongisto, joka opiskelee Sapporon yliopistossa. © Jussi Vatanen

 

Sapporo on hieno kaupunki pienine ja sokkeloisine kujineen, ja ruoka on todella hyvää. Japanin parasta ruokaa, kuulemma.

Sapporolaiset tuntuvat tykkäävän suomalaisista. Ihmiset ovat avuliaita, ja japanilainen tapakulttuuri ja kohteliaisuus teki kyllä vaikutuksen. Japaniin haluaisin uudelleenkin.

Länsi-Lapin tunturit ja suot mykistävät

Näyttelijän ammatti on siitä mukava, että siinä pääsee luontoon. Kesällä 2016, kun tein Tuntematonta sotilasta ja Napapiirin sankarit 3:a, näin varmasti kaikki Suomen metsätyypit ja soitakin nevasta nettoon.

Erityisen vaikutuksen teki Länsi-Lappi avotuntureineen ja soineen.

Napapiirin sankareissa roolihahmoni vaelsi Enontekiön Hetasta Pallastunturille Muonioon. En ole itse vaeltanut tuota reittiä, mutta elokuvaa varten lensimme yhtenä päivänä helikopterilla muutamaan paikkaan matkan varrella.

Länsi-Lappi tuli Jussille tutuksi Napapiirin sankarit -elokuvien myötä. Nyt hän yrittää käydä Lapissa säännöllisesti. © Mikko Rasila

Hienona aurinkoisena päivänä Pallaksen avotunturijono oli todella mykistävä.

Myös Ylläksestä on tullut elokuvaroolien myötä tärkeä paikka. Ylläs on Suomen paras laskettelupaikka, ja siellä on hyviä ystäviä. Kun miettii, kuinka hieno ja erityinen paikka Ylläs Suomen mittakaavassa on, tuntuu ihan järjettömältä, että aivan sen viereen suunnitellaan kaivosta.”

Sonkajärvellä on yhdessä tekemisen henki

Uskon, että ihmisillä, jotka ovat kotoisin pieneltä paikkakunnalta, on tarve pitää kiinni taustastaan ja kokea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta kotikuntaansa.

Itsekin koen voimakasta tarvetta olla läsnä Sonkajärven elämässä. Käyn siellä tapaamassa isääni ja kavereitani parhaimmillaan parin kuukauden välein, välillä harvemmin.

Muutaman vuoden olen ollut mukana järjestämässä kotikylälläni Sukevalla Original Sukevaa, joka on kylätapahtuma markkinahumuineen ja musiikkiesityksineen, katusählyineen ja muine kilpailuineen.

Jussi Vatanen on osallistunut jo monena vuonna kotikuntansa Sonkajärven Sukeva Original ja Sonkajärvi soi -kesätapahtumiin.

 

Monena kesänä olen ollut mukana myös Sonkajärvi soi -tapahtumassa, jossa on laadukkaita klassisen musiikin konsertteja ja lasten musiikkileiri.

Sonkajärvellä on mahtava yhdessä tekemisen henki. Kai se on jonkinlaista pohjoissavolaista perinnettä. Osallistuminen tapahtumiin on tapani olla läsnä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jussi Vatanen paljastaa 5 suosikkimatkakohdettaan: "Ylläksestä tuli elokuvaroolien myötä tärkeä paikka"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.