Ihmiset Tilaajille

Elina Knihtilä itkee herkästi: ”Miksi omia tunteita tai kykyä empa­tiaan pitäisi hävetä?”

Jo pikkutyttönä Elina Knihtilä oppi, että tytöille kuuluvat samat oikeudet kuin pojille. Aina sen ääneen sanominen ei ole kannattanut.

Kun näyttelijä Elina Knihtilä, 47, makasi vastasyntyneenä lastenvaunuis­sa, hänen äitinsä tapasi kylillä vanhan isännän. Tämä kommentoi: ”On se tyttö tyhjää parempi.”

Pitkään Suomessakin ajateltiin, että tytär on se lapsista, joka vie kapiot mennessään, eli hänen naittamisensa maksaa. Poika taas jatkaa tilan hoitoa.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyisin feministi ei ole enää automaattisesti kiro­sana, vaan yhä useampi uskaltaa sellaiseksi julistautua.

Elinaa ei ole koskaan hävettänyt sanoa olevansa feministi. Hänelle aatteessa on aina ollut kyse pyrkimyksestä mahdollisuuksien tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Se edellyttää, että tunnistamme vallitsevia ajatusmalleja naisen roolista.

Isossa yhteisössä kasvaminen on määrittänyt omaa tapaani toimia ja ottaa tilaa.

Elinasta naisellisiksi luokiteltuja ominaisuuksia ei pidä ajatella heikkouksina. Hän haluaa itse opetella olemaan häpeämättä asioita, joita ei ole mitään syytä hävetä. Esimerkiksi kyky liikuttua ei ole huono ominaisuus, vaan osoitus myötätunnosta.

Lue myös: Elina Knihtilä lukee Minna Canthin novellin ”Laulaja” – kuuntele ilmaiseksi Kotiliesi.fi:ssä!

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.