Ihmiset

Ellen Jokikunnas paljastaa Annassa: "Kärsin vuosia lapsettomuudesta, mutta odotan nyt adoptiolasta mieheni kanssa"

Ellen Jokikunnas puhuu ensimmäistä kertaa julkisuudessa lapsettomuudestaan uudessa Annassa. Takana on kuusi ja puoli vuotta kestäneet lapsettomuushoidot, edessä kauan odotettu arki adoptiolapsen kanssa.

Vaiettuaan vuosia juontaja Ellen Jokikunnas, 42, avautuu ensimmäistä kertaa julkisesti lapsettomuudestaan uudessa Annassa.

”Kärsin vuosia lapsettomuudesta mutta odotan nyt adoptiolasta mieheni Jarin kanssa. Elämä on juuri nyt aika ihanaa”, Ellen Jokikunnas sanoo Annan jutussa.

Ellen ja Jari eivät tiedä vielä, milloin saavat lapsen. Lapsen sukupuoli ja ikäkin on vielä mysteeri. Silti tieto siitä, että lapsi on vihdoin tulossa perheeseen, on nostanut suuren painon Ellenin harteilta.

Lue myös: Yllätysraskauden kokenut Satu Taiveaho: ”Keskenmeno repi lapsettomuuden haavat auki”

Annassa Jokikunnas kertoo olleensa lapsettomuustutkimuksissa ensimmäisen kerran 27-vuotiaana. Ensimmäiset hedelmöityshoidot tehtiin hänelle jo alle 30-vuotiaana.

”Minulla todettiin molempien munanjohtimien tukos. Umpisuoleni leikattiin, kun olin teini-ikäinen, ja munatorveni ovat saattaneet vaurioitua leikkauksen yhteydessä. Mutta se voi olla synnynnäistäkin. Syytä ei varmuudella voi tietää”, Jokikunnas sanoo Annassa.

Ellen Jokikunnas kävi 6,5 vuotta lapsettomuushoidoissa

Ellen Jokikunnas sanoo Annassa, että lapsettomuus on puhuttanut häntä ja Jari-puolisoa aivan suhteen alkumetreiltä asti.

”En voi alkaa seurustella kanssasi. Minä olen lapseton”, Ellen kertoo ilmoittaneensa Jarille ensimmäisillä treffeillä toukokuussa 2010.

Kun Jari sai vakuutettua Ellenin siitä, että haluaa todella olla tämän eikä kenenkään muun kanssa, pari aloitti koeputkihedelmöityshoidot vielä saman vuoden aikana. Hoitojen epäonnistuttua toistuvasti, pari yritti viimeiset vuodet saada lapsen lahjamunasoluhoitojen avulla.

Lahjamunasoluhoitoja tehtiin kahden eri luovuttajan munasoluilla lukuisia kertoja, mutta Annan jutussa kerrotaan, että nekään eivät onnistuneet. Viimeinen hoito tehtiin keväällä 2017. Lapsettomuushoidot olivat jatkuneet kuusi ja puoli vuotta. Ellen arvioi, että he laittoivat miehensä kanssa hoitoihin yhteensä noin 30 000 euroa.

Lue myös: Kohdunpoiston läpikäynyt Kiti Kokkonen Annassa: ”Mietin, olenko epäonnistunut naisena”

Ellen Jokikunnas kärsi lapsettomuudesta vuosia. Lapsettomuushoidot kestivät yli kuusi vuotta.

Lapsettomuudesta puhuminen vapautti ja eheytti

Pitkään vain perheenjäsenet ja kaikista läheisimmät ystävät tiesivät, että Ellen kärsii lapsettomuudesta. Kesti kauan ennen kuin hän pystyi puhumaan asiasta laajemmalle ystäväpiirille. Asia säilyi salassa, vaikka hänet tunnistettiin lapsettomuusklinikan odotushuoneessa.

”Koskaan kukaan ei vuotanut julkisuuteen, että oli nähnyt minut siellä”, Ellen sanoo Annassa.

Ellen kertoo jutussa, että lapsettomuuteen on liittynyt paljon surua ja häpeää. Synkimpinä hetkinään hän on kokenut, ettei kelpaa naisena, koska ei voi saada lapsia.

”Minusta tuntui, että naiseus määritellään hedelmällisyyden ja äitiyden kautta, ja vaikka järjellä tiesin, että se on suppea määritelmä, en vain pystynyt olemaan ajattelematta niin”, Ellen Jokikunnas sanoo Annassa.

Vuosiin on mahtunut paljon kiusallisia kyselyitä siitä, milloin Ellen saa vauvan. Laajemmalle tuttavapiirille asian avaaminen kuitenkin vihdoin auttoi.

”Nyt kadun sitä, että salasin asian niin pitkään. Puhuminen oli vapauttavaa ja eheyttävää, koska se auttoi lapsettomuuden käsittelemisessä”, Ellen kertoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Ellen Jokikunnas vuosien lapsettomuushoitojen jälkeen: ”Odotan nyt mieheni kanssa adoptiolasta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ellen Jokikunnas paljastaa Annassa: "Kärsin vuosia lapsettomuudesta, mutta odotan nyt adoptiolasta mieheni kanssa"

Ajatuskukka

Niin kauan kuin esim kakara melu on tabu asia ja vanhemmat itse saavat häiriintyä kakaroidensa äänestä ja siirtää heidät vaikka ulos siis kauemmas itsestä mutta huolehtimatta että haitta ei tule muille vaan paikkaan jossa kukaan joka ei halua kuulla, ei kärsi, toivottavasti ei taas äitienpäivänä palkita jälkeläisten määrän perusteella, vaan sen perusteella, onko jälkeläisillä kunnioitusta muiden elämää kohtaan ja onko tehty jollekin tahallista pahaa.

Ihmisen arvo ei ole rahassa tai materiassa vaan siinä miten hän kohtelee sitä, jota hän kohtelee huonoiten. Porukassa yhden potkiminen on alhainen vietti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.