Ihmiset

Eva Biaudet avoliitostaan: "Suhteemme on aina ollut hieman erikoinen"

Kansanedustaja Eva Biaudet, 56, on kokenut lapsettomuuden tuskan, ruuhkavuodet kolmen vauvan kanssa, avioeron ja yllätysraskauden. Kuopuksensa isän kanssa Eva eli erillään kymmenen vuotta ennen kuin uskaltautui saman katon alle.

Eva Biaudet’n puhelin pärähtää soimaan. Langan toisessa päässä on hänen 24-vuotias poikansa David, joka opiskelee ravintola-alan johtamista Ruotsissa.

Juuri nyt hän on käymässä äitinsä luona Suomessa, ja kotona jokin on hukassa. Eva ohjeistaa poikaansa ja puhuttelee häntä hellästi: älskling, rakas.

”Lasten aikuistuminen tuntuu minusta haikealta, ja luopuminen on vaikeaa. Saan taistella itseni kanssa, jotta lopettaisin huolehtimisen”, Eva sanoo.

Eva Biaudet on saanut kokea lapsettomuuden ja ruuhkavuodet

”Ennen kuin minusta tuli äiti olin kärsinyt vuosien ajan lapsettomuudesta. Oli sokki huomata, että en tule raskaaksi. Hoitojen jälkeen ratkaisu adoptiosta tuntui helpottavalta, mutta koin silti surua siitä, että en saisi kokea, miltä tuntuu olla raskaana ja imettää.

Jonotimme lasta ulkomailta, mutta eräänä päivänä sain puhelun, jossa kysyttiin, olisimmeko valmiit adoptoimaan kolmen kuukauden ikäiset suomalaiset kaksostyöt. Henkeni salpautui ja rojahdin lattialle istumaan.

Muistan ikuisesti sen päivän, kun menimme katsomaan Amandaa ja Juliaa lastenkotiin. Pikkuiset tytöt tarrasivat toisiaan kädestä kiinni, ja minä itkin onnesta.

Arki kaksosvauvojen kanssa oli aikamoista hulinaa, mutta emme vetäytyneet jonosta, jossa odotimme lasta Kolumbiasta. Kahden vuoden kuluttua lähdimme koko perhe hakemaan sieltä vuoden ikäistä Davidia.

Muistan ruuhkavuodet aikamoisena rumbana. Kaksosilla ja Davidilla on vain vuoden ikäero, joten tuntui siltä kuin olisimme pyörittäneet arkea kolmosten kanssa.

Vaikka äitiyteni alkuvaiheet ovat osittain hämärän peitossa väsymyksen vuoksi, nautin ajasta suunnattomasti. Pienten lasten äitinä sain kokea itseni todella tärkeäksi. Vaikka samaan aikaan äitiys voi olla uuvuttavaa, sen suurempaa rakkautta ja tyydytystä ei saa mistään.”

Raskaus yllätti

”Elämä yllätti minut, kun huomasin 39-vuotiaana olevani raskaana. Minusta oli juuri tullut peruspalveluministeri. Odotin vauvaa, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista.

Avioerostani oli ehtinyt kulua kolme vuotta ja ajattelin, että kolme lasta riittää hyvin. En oikein osannut suhtautua asiaan tai päättää, oliko raskaus mielestäni hyvä vai huono juttu. Vanhemmat lapseni olivat silloin eka- ja tokaluokkalaisia. He iloitsivat raskaudestani samoin kuin tuleva isä, nykyinen avopuolisoni Thomas Forsström. Pian sama riemu tarttui minuun.”

Puolisoilla oli eri osoitteet

”Asuimme Thomasin kanssa kymmenen vuoden ajan eri osoitteissa. Suhteemme on aina ollut hieman erikoinen. Emme seurustelleet koko ajan aktiivisesti, mutta olimme jatkuvasti toistemme kanssa tekemisissä. Meistä tuntui pitkään hyvältä ja luonnolliselta, että kaikkea ei tarvinnut määritellä.

Kuusi vuotta sitten päätimme kuitenkin muuttaa saman katon alle. Kuopukseni Simon oli tuolloin 10-vuotias. En oikein tiedä, mikä sai meidät lopulta tekemään tämän päätöksen. Kai me vain lopulta päätimme uskoa, että pysymme yhdessä. Kaksi asuntoa rupesi tuntumaan hölmöltä, kun olimme muutenkin koko ajan yhdessä. Lopulta vakuutuimme toisistamme.

En ole suunnitellut avioituvani enää uudelleen, vaikka avioliitto on saanut uuden renessanssin – nyt kun myös samaa sukupuolta olevat parit voivat vihdoin avioitua.”

Lue koko juttu Kotilieden numerosta 8/17!

Lue myös: Huippu-uraa Pariisissa tekevä Mari Kiviniemi: Sisko on Suomessa asuvien lasten varavanhempi Jutta Urpilainen: ”On mahdollista, että lapsihaave ei toteudu” Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: ”On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eva Biaudet avoliitostaan: "Suhteemme on aina ollut hieman erikoinen"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.