Eva Pärtel ja virolaiset kotikakut

Kun tallinnalainen Eva Pärtel yhdisti rakastamansa leipomisen valokuvausharrastukseensa, hänestä tuli keittokirjojen tekijä.
eva_partel1
Viro on leivontakuumeen kourissa. Kodeissa leivotaan paitsi säästäväisyyssyistä myös siksi, että perheenäidit haluavat välttää lisäaineita ja elintarvikevärejä. Koska tuotteita, joissa niitä ei ole, ei muutama vuosi sitten ollut saatavana, naiset alkoivat leipoa itse. Perenaise pagariäri -leipomoa pyörittävän Eva Pärtelin, 40, laadukkaat kotileivonnaiset osuivat juuri oikeaan imuun.

Evan suosikkikakut ovat nyt myös suomalaisten ulottuvilla, sillä hänen kirjansa Kakut ja tortut kuin Tallinnan parhaassa paakaripuodissa (Moreeni) on ilmestynyt myös suomeksi.
– Kotona voi leipoa yhtä kauniita kakkuja kuin leipomossa, ja leipomossa voi tehdä yhtä maukkaita kakkuja kuin kotona, Eva Pärtel sanoo.

Eva asui lapsena maalla Rõugen kunnassa yli 300 kilometriä Tallinnasta etelään. Vanhaan tapaan Evan kotitalossa asui kolme sukupolvea: isovanhemmat ja Evan isä perheineen.
– Laitoin ruokaa Linda-mummoni kanssa. Kasvatimme itse kaikki vihanneksemme, meillä oli kanoja, possu ja vasikka, Eva kertoo.

Ruoka tehtiin useimmiten puuhellalla, ja maukkaat uuniperunat valmistettiin leivinuunissa hiil-ten päällä. Niin Mare-äiti, 63, tekee vieläkin.
– Isoäitini opetti kaiken ruoanlaitosta ja leipomisesta miniälleen eli äidilleni, sillän vuonna 1918 syntynyt isoäitini oli elänyt Viron ensimmäisen tasavallan aikana ja saanut käydä emäntäkoulun.
– Näiden muistojen takia olen ottanut kirjaani isoäitini ohjeen, hyvin säilyvän hapankermakakun.

Vaokuvaava isä, bloggaava tytär

Eva Pärtelin isä työskenteli vapaana valokuvaajana, ja Eva sai auttaa isää valokuvien kehittämisessä pimiössä. Oli luonnollista, että Eva ryhtyi valokuvaamaan mustavalkokuvia jo lapsena.

Aikuisena hän hyppäsi suoraan digiaikaan, sillä Neuvosto-Virossa ei tavallinen kansalainen voinut helposti kehityttää värikuvia. Eva on myös pitänyt omaa blogia jo seitsemän vuotta.
eva_partel2
Se, että Evan lapsuudessa ruoka tehtiin itse alusta alkaen, on vaikuttanut hänen leipomiseensa.
– Nykyään monet ovat kiireisiä ja ostavat eineksiä, mutta itse haluan tehdä kaiken alusta asti.

Eva ihmettelee, mihin meillä on niin kiire.
– Leipominen ja kokkaaminen on hauskaa.

Helpointa on leipoa läheisille, sillä heidän makutoiveensa ja koristelutyylinsä ovat jo Evan tiedossa. Muut kakkujen tilaajat joutuvat selittämään tarkkaan, millaiselle henkilölle kakkua hankitaan.

– Haluan aina tietää henkilön iän, mikä juhla hänellä on ja sitten alan ajatella mistä hän pitäisi. Näin kakunteko onnistuu parhaiten. Asiakkaat voivat tulla tilaamaan tiettyä kakkua, mutta saatamme löytää juhlahenkilölle toisenkin ratkaisun.

Virolaiset maut kansainvälisesti

Yksi Eva Pärtelin suosikeista on pavlova, johon hän tekee vuohenjuustosta kreemitahnan. Kakku nautitaan karpalokastikkeen kera.
– Leivonnainen kuvaa linjaani: kansainvälisessä vuohenjuustokakussa on virolainen marjakastike.

Eva pitää myös tyrnimarjajuustokakusta. Hapan ja raikas tyrni sopii saksalaiseen marsipaaniin, jota Eva jäljitti kuin salapoliisi.
– Olen käynyt tehtaalla ja nähnyt, miten marsipaani valmistetaan. Leipomuksissani kaiken ei siis pidä olla virolaista, mutta haluan parhaita
aineksia.
eva_partel3
Evan leivonnaisissa marjat ja munat ovat aina virolaisia, koska lähimarjat ovat raikkaita ja hyvänmakuisia. Hyväntuoksuiset munat tulevat tutulta tilalta ja niissä on juuri niin keltainen keltuainen kuin hän haluaa. Suomalainen Sunnuntai-jauho ja suolaton Valion voi ovat hänestä parhaita.
– Vierailen myös Kiinassa ja Saksassa tuottajilla. He esittelevät minulle työtään tuntikaupalla, vaikka olen heille pikkuriikkinen asiakas.

Juuri nyt Eva yhdistää mielellään virolaista ja itämaista ruokakulttuuria ja on innostunut korkealaatuisista kiinalaisista teelaaduista.
– Äitini pitää kermakakuista. Keksin aina hänelle jotain uutta, jotta hän pääsee myös uusien makujen pariin.

Ihailee intohimoista Gordonia

Eva Pärtel ihailee skottitelevisiokokkia Gordon Ramsaytä, mutta ei haaveile omasta tv-showsta.
– Haluan oppia ja kehittyä niin, että leipomoasiakkaani ja keittokirjojeni lukijat nauttivat. En janoa isoja projekteja. Haluan vain leipoa.
nainen asettelee valkoista kerroskakkua tarjottimelle
Eva ei edes tahdo ryhtyä kokoaikaiseksi leipojaksi, vaan pitää myös markkinointityönsä.
– Kun työskentelen näin, leipomiseni ei kannata taloudellisesti kokoaikaisena bisneksenä. Teen niin pieniä määriä, että liikkeen laajentuessa minun pitäisi luopua laadusta.

Mutta miksi ihmeessä hillitty ja eteerinen Eva ihailee räyhäävää Gordon Ramsaytä?
– Hänen intohimonsa ruoanlaittoon on inspiroivaa! Hän ei oio mutkia, vaan tekee aitoja asioita, Eva sanoo.

Juuritaikina innostaa juuri nyt

Kakkujen jälkeen Eva Pärtel on innostunut vaalean leivän leipomisesta juuritaikinasta.
– Juuritaikina on suosittua myös Suomessa eikä ihme, sillä se on vatsalle ystävällistä ja maukkaampaa kuin hiivaleipä.

Leivän leipominen on Virossa trendikästä, sillä myös presidentin ex-rouva Evelin Ilves julkaisee omia keittokirjoja ruisleivän leipomisesta.
– Vaalean leivän juuritaikina on todellinen pähkinä. Taikina pitää oppia tuntemaan: miten elävät bakteerit toimivat. Toisaalta taikina on helppo ja yksinkertainen: vettä, jauhoja ja suolaa. Vain kolme ainesta, mutta kaikki riippuu siitä, miten teet.

Eva ei ole menettänyt juuritaikinan kanssa toivoaan, vaikka vaikeaakin on ollut.

EVAN MATCHA-TIRAMISU
(12 hengelle)

TIRAMISUEVAN vihreä MATCHA-TIRAMISU kakku

Tiramisu-pikkuleipiä tai savoijardi-keksejä
500 g mascarpone-juustoa
2 dl kuohukermaa
4 rkl sokeria
50 g vadelmia

KOSTUTTAMISEEN

1 tl matcha-jauhetta
1 dl kuumaa vettä

KORISTELUUN

200 g valkoista suklaata
2 tl matcha-jauhetta
2 tl tomusokeria
vadelmia

1. Vatkaa kerma ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Vispaa mascarpone ilmavaksi ja sekoita kermavaahtoon.

2. Aseta irtopohjavuoan (15×15 cm) reuna tarjoiluvadille. Sekoita kostutusliemi matcha-jauheesta ja 80-asteisesta vedestä. Kasta pikkuleivät sokeripuoli ylöspäin matcha-liuokseen ja lado tiiviisti vuoan pohjalle. Levitä päälle mascarponea ja vadelmia, tasoita. Tee vielä kaksi kerrosta, mascarpone-täyte jää päällimmäiseksi. Pane jääkappiin yöksi tai vähintään 5 tunniksi.

3. Sulata valkoinen suklaa vesihauteessa, ja sekoita siihen 1 tl matcha-jauhetta. Levitä suklaamassa leivinpaperille 2 mm paksuksi levyksi ja pane jääkaappiin jähmettymään noin 20 minuutiksi. Säästä sulatusastiaan jäänyt suklaa.

4. Leikkaa jähmettynyt suklaa säännöllisen kokoisiksi paloiksi kakun reunojen vuoraamista varten. Irrota vuokareunus ja vuoraa kakun reuna vihreillä suklaalevyillä ja käytä loput sulatetusta suklaasta tarvittaessa liimana. Siivilöi päälle matcha-tomusokeriseos. Koristele muutamalla vadelmalla ja tarjoile.

Lue myös miten valmistat pikkuleivät tiramisuun!

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/15.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eva Pärtel ja virolaiset kotikakut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X