Ihmiset

Feministiaktivisti Ebba Witt-Brattström: "#metoo-kampanja on paljastanut, että ”pyhät nerot” voivat olla seksistisiä vallankäyttäjiä"

Ebba Witt-Brattström vastasi Kotiliedelle viiteen kysymykseen, jotka valaisevat hänen ajatuksiaan sukupuolirooleista. Samalla hän paljastaa kirjapaheensa.

Professori, feministiaktivisti Ebba Witt-Brattströmin kirja Vuosisadan rakkaussota ilmestyi helmikuussa 2018. Vuosisadan rakkaussota kertoo siitä, kun puoli elämää yhdessä olleiden puolisoiden rakkaus muuttuu uuvuttavaksi taisteluksi.

Teoksessa käydään raastavaa keskustelua kahden älykkään ihmisen pettymyksestä rakkauteen ja ahtaisiin sukupuolirooleihin.

Ebba Witt-Brattströmillä on takanaan yksi Ruotsin kuuluisimmista kulttuuriavioliitoista Ruotsin Akatemian jäsenen Horace Engdahlin kanssa.

Milloin luit Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan?

Luin kirjan heti vuonna 1978. Teos oli ensimmäinen, joka irtisanoi naisen ja miehen välisen sopimuksen, jonka mukaan naisen kuuluu vaieta ja kärsiä, vaikka se olisi mies, joka tuhoaa perheen. Märta Tikkasen rohkeus ja teokset ovat innoittaneet minua siitä lähtien. Nykyisin teemme jopa kirjailijaesiintymisiä yhdessä.

Miksi sinun teoksesi sai 40 vuotta myöhemmin nimen rakkaussota?

Termi sota tulee mieheltä: kirjan mies käyttäytyy kuin koko ajan pitäisi lyödä nainen maahan. Nainen kärsii miehen päsmäröinnistä.

Miksi sukupuoliroolit ovat teoksessasi niin luutuneita?

Tänä päivänä miehet voivat antaa naisen elättää itseään, mutta se ei välttämättä muuta heidän käsitystään omasta ylemmyydestään. Nainen kelpaa piiaksi, edelleen.

Mitä aloittamasi keskustelu kulttuurimiehestä on saanut aikaan?

Suuri yleisö tiedostaa nyt, että miesten kulttuurisaavutuksia yliarvostetaan naisten töiden kustannuksella. Myös #metoo-kampanja on paljastanut, että ”pyhät nerot” voivat olla seksistisiä vallankäyttäjiä. Nyt naiset työntävät häpeän sinne minne se kuuluu: vallan väärinkäyttäjille. Tämä on vallankumouksellista! Olen todella iloinen, että elän juuri nyt.

Mikä on salainen kirjapaheesi?

Taittelen kirjan sivut koirankorville merkatakseni tärkeät kohdat ja kirjoitan takakannen sisäpuolelle muistiinpanoja. Näin kirjasta tulee oma.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Feministiaktivisti Ebba Witt-Brattström: "#metoo-kampanja on paljastanut, että ”pyhät nerot” voivat olla seksistisiä vallankäyttäjiä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.