Ihmiset

Hanna Partanen arjen pikavoitoista: "Niistä kertyy lopullinen voitto – hyvä tasapainoinen elämä"

Syksyn arki on taas läsnä. Moni pitää tärkeänä lasten säännöllistä unirytmiä, sopivaa ruokailurytmiä ja päivittäistä ulkoilua. Kiukuttelua vähemmän, elämäniloa enemmän.

Hyvät arjen rutiinit ovat aikuisellekin terveyden ja painonhallinnan perusta. Jos jossain sakkaa, kehittynyt itsesäätelyjärjestelmämme onneksi estää meitä heittäytymästä Prisman lattialle itku-potku-raivareihin. Tähän olotilaan me aikuiset olemme keksineet muita selviytymiskeinoja – lasi tai kaksi viiniä sohvannurkassa, suklaapatukka salaa tai pastaöverit ravintolassa.

Haikailemme kuitenkin usein pikavoittoja. Vastaanotollani keski-ikäinen nainen tivaa sopivia ravintolisiä väsymykseensä, vaikka oikea lääke olisi nukkua tunti enemmän – joka ikinen yö, ei vain viikonloppuisin. Rahaa ollaan valmiita sijoittamaan puhdistuskuureihin ja laihdutuspillereihin, mutta lounasbuffetissa syömme koko rahan edestä kuusi lihapullaa, kun se annokseen kuuluu. Monelle riittäisi neljäkin.

Nuorempana olen sortunut pikavoittojen tavoitteluun itsekin. Olen kokeillut kaalisoppadieettiä, sitruuna-vaahterasiirappipaastoa ja ostanut kuntoiluvälineitä sohvan alle pölyttymään.

Sosiaalisen median aikakautena on helppo seurata muiden innostusta dieettihömpötyksistä. ”Juomalla tämän ihmejuoman aamuisin olen laihtunut viisi kiloa! Lisätietoa huimasta uutuudesta saat minulta!” Kupillinen maksaa viitisen euroa. Mitä se sisältää, jää villeimpien arvailujen varaan. Mutta koska se on toiminut tuotteen myyjällä, niin voisihan se toimia minullakin. Suomalaiset ovat niin rehellistä kansaa, että eihän ne tällaisissa huijaisi? Eihän?

Oletko valmis kokeilemaan toisenlaisia pikavoittoja? Ei niitä, jotka lupaavat heti vaa’an numeron notkahtavan alaspäin, vaan arjen pieniä pikavoittoja.

Voittajatunne siitä, että kävi sauvakävelemässä pienestä tihkusateessa tai malttoi lopettaa elokuvan katselun illalla ja mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin.

Voisiko illalla saunan lauteilla taputtaa itseään selkään ja antaa positiivista palautetta itselleen siitä, että ei ole tullut syötyä tänään kertaakaan itseään ähkyyn ja puolitti palaveripullan työkaverin kanssa? Arjen pikavoitoista kertyy se lopullinen voitto – hyvä tasapainoinen elämä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Partanen arjen pikavoitoista: "Niistä kertyy lopullinen voitto – hyvä tasapainoinen elämä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.