Ihmiset

Hanna Partanen muistuttaa painonsa tarkkailijoita: "Vaaka ei ole onnellisuusmittari"

Painon seuraaminen  vaa’an avulla jakaa mielipiteitä. Osa kertoo, että kyllä sen vaatteista tuntee, jos painoa tulee lisää. Tai kesän trikoomekkokauden jälkeen huomaa, että oudosti ovat housut kutistuneet kaapissa. Joillekin vaa’an numerot ovat aamun ahdistavin kokemus, joka saattaa vaikuttaa koko päivän mielentilaan. Toisia ylöspäin kiipeävä numero saa tsemppaamaan – tänään keittoa ja skippaan jälkiruoan.

On kuitenkin hyvä ymmärtää faktat vaakanumeroiden takaa. Ensiksikin lihas painaa enemmän kuin rasva. Mikäli liikut ahkerasti ja treenaat salilla useita kertoja viikossa, kannattaa vaaka vaihtaa mittanauhaan. Hyvin lihaksikkailla ihmisillä painoindeksi voi olla pari pykälää normaalin viitearvojen ylikin, mutta kyse ei ole lihavuudesta, vaan lihaksikkuudesta.

Nestetasapainon vaihtelut heilauttavat vaakalukemaa lyhyenkin ajan sisällä suuntaan ja toiseen. Aamupaino vessassa käynnin jälkeen saattaa olla 1–1,5 kiloa iltapainoa vähemmän. Nestettä kehoon keräävät muun muassa suola ja suuri hiilihydraattien määrä. Suolan ja hiilihydraattien rajoittaminen pari päivää saattaa tiputtaa painoasi jopa 2–3 kiloa. Mutta ei, et ole silloin vielä juurikaan laihtunut (eli polttanut rasvaa elimistöstäsi), vaikka siltä tuntuisikin.

Kova treeni kerää myös nestettä lihaksiin. Joillakin helle, lentomatkustaminen tai tietyt lääkitykset saattavat vaikuttaa myös ratkaisevasti kehon nestekiertoon.

Naisilla tietenkin kuukauden aikana tapahtuvat hormonimuutokset aiheuttavat useimmille 1–2 kilon painonmuutoksia.

Silloinkin kyse on vain nesteestä, ei rasvasta.

Viikonlopun risteilyreissu buffetpöytämättöineen saattaa näkyä ja tuntua kropassa. Todellisuudessa tässä ajassa pystyy muodostuumaan noin 200–400 grammaa ylimääräistä rasvaa, vaikka vaaka huutaa +2,4 kg! Taxfree-ostokset tosin kannattaa jättää sitten hetkeksi kaappiin odottamaan.

Olen itse hyvin numeerinen ihminen. Käyn punnitsemassa itseni useamman kerran viikossa mutta en päivittäin. Huomaan, että mikäli vaakarumbaan tulee pitempi tauko, painoni nousee helposti. Nykyiset niin mukavat strechfarkut eivät anna kovinkaan nopeasti palautetta ylimääräisistä jälkiruoista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaaka ei ole onnellisuusmittari. Se voi olla se rehellinen ystävä, jolle on vaikea valehdella. Mutta tämän ystävän ”pienet äkkinäiset tilamuutokset” on ymmärrettävä. Ja tärkeintä on muistaa, että vaaka ei kerro sitä, millainen olet ihmisenä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Partanen muistuttaa painonsa tarkkailijoita: "Vaaka ei ole onnellisuusmittari"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.