Ihmiset

Hanna Partanen vetoaa: "Julistakaamme joulunaikaan myös ruoka- sekä painorauhaa"

Vastailen toimittajien kysymyksiin ravinnosta lähes viikoittain. Nyt parikin toimittajaa on lähestynyt minua hyvin erikoisella kysymyksellä: ”Kuinka jouluruoasta voisi tehdä terveellisempää?”

Tekisi mieli heti sanoa, että kysypä joku toinen kysymys! Miksi ihmeessä jouluruoista pitäisi tehdä terveysruokia? Nehän ovat juhlaruokia, joita tulee syötyä muutamana päivänä vuodessa. Moni jouluruoka ei itse asiassa ole edes kovinkaan energiatiheää ja lihottavaa. Annoskoolla sitten pelataan, saammeko perinteisen jouluähkyn vai emme.

Yllätys on ehkä monille se, että nämä jouluherkut mahtuvat myös ravitsemussuosituksiin. Noh, ehkä ne muutamat kinkun ja suklaan täyteiset päivät eivät ole täysin suosituksen mukaisia, mutta ajatellen vaikkapa kuukauden ajanjakson keskimääräisiä kovan rasvan ja vitamiinien saantia on ihan mahdollista päästä suositusten tasolle, kun arkena tehdään taas fiksuja valintoja.

Ravitsemussuositukset eivät ole juuri siksi täydellisen ruokavalion ohjeistuksia, vaan siihen sisältyy myös kulttuurimme juhlat, joita tapaamme viettää myös tiettyjä herkkuja syöden.

Moni on kyllä huolissaan joulunajan painonnoususta. Vaikka ensimmäisenä joulun jälkeisenä arkipäivänä vaaka näyttäisikin kaksi kiloa enemmän, paino onneksi tasoittuu muutamassa päivässä lähemmäs normaalilukemia.

Nopean painonnousun syynä on yksinkertaisesti se, että suolistossa on enemmän tavaraa ja kropassa enemmän nestettä suolaisten ja makeiden herkkujen jälkeen.

Tutkimuksissa, joissa kaloreita on syötetty reippaasti ylimäärin, rasvaa on kertynyt keskimäärin 75-150 grammaa vuorokaudessa. Yksilöllisiä eroja toki löytyy, toiset keräävät rasvaa helpommin kuin toiset. Lihomisellahan tarkoitaan juuri rasvakudoksen lisääntymistä kehossa eikä nopeita nestetasapainon muutoksia.

Julistakaamme joulunaikaan myös ruoka- sekä painorauhaa. Ei kommentoida joulupöydässä ruokien lihottavuutta tai syntisyyttä. Nautitaan niistä herkuista, joita yleensä vain kerran vuodessa saamme. Muistetaan, että joulu on paljon muutakin kuin vain syömistä. Se on rentoutumista, rauhoittumista ja yhdessäoloa.

Mikäli ilmat sallivat, kävelylenkki auttaa sulattelemaan mahantäytettä. Minunkin jouluuni kuuluu konvehtirasia ja joku hyvä kirja, pitkät yöunet ja joulun jälkeen tapaninpäiväpizza.

Rauhaisaa joulun odotusta kaikille!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Partanen vetoaa: "Julistakaamme joulunaikaan myös ruoka- sekä painorauhaa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.