Ihmiset

Hector sai tarpeekseen muusikon työn itsekeskeisyydestä: ”Ikääntyminen ei sovi tähän ammattiin”

Hector eli Heikki Harma haluaa antaa läheisilleen sen ajan, mikä muusikon ammatissa on kulunut ”oman markkina-arvonsa” mittaamiseen. Hän valmistautuu parhaillaan uransa viimeiselle konserttikiertueelle.

Itsenäisyyspäivän aattona Heikki ”Hector” Harma nousee Turun Gatorade-areenalle ja aloittaa uransa viimeisen konserttikiertueen.

Lue myös: Mummo oli Suvi Teräsniskalle esikuva

Näin hän on päättänyt, ja vaikka on uhannut lopettaa jo aikaisemminkin, tällä kertaa päätös pitää.

Viimeksi Hector sanoo tehneensä virheen, kun meni ilmoittamaan suutuspäissään ja kyllästyneessä mielentilassa , että nyt riitti.

Väsymys oli kuitenkin aitoa. Tavallista päivätyötä tekevän voi olla vaikea ymmärtää, mikä musiikkibisneksessä ja konserttikiertueissa käy voimille.

”Taustalla on jatkuva uusiutumisen pakko ja kilpailu paikasta valokeilassa. Se kuuluu tähän bisnekseen ja laittaa ajattelemaan 24 tuntia vuorokaudessa omaa artistiuttaan ja biisejään. Siis itseään”, hän sanoo.

Seitsemänkymppisellä on elämässä kuitenkin jo muutakin.

”Kun on saanut lähelleen esimerkiksi lastenlapsia, ei ole järkeä hukata jäljellä olevaa elämää siihen, ­että puntaroi omaa markkina-arvoaan. Kuten Hande (Tuomari Nurmio) sanoi lopettaessaan: elämä on ­muualla.”

Hector valmistautui kiertueelle jo vuosi sitten

Hectorin piti lähteä kiertueelle jo vuosi sitten, mutta tuolloin sydäninfarkti sotki suunnitelmat.

Olo oli ollut kurja jo jonkin aikaa, mutta vaimonsa Sarita Harman estelyistä huolimatta Hector lähti Ikeaan ostamaan vieraspatjoja kesämökille.

Kaupan käytävillä rintaa alkoi puristaa. Myös leukaperiä särki, ja kun vasen käsi alkoi puutua, patjaostokset vaihtuivat Meilahden sairaalaksi.

”Kyselin mahdollisuutta päästä varjoainekuvaukseen, mutta syliin lykättiin pyjama ja käskettiin siirtyä siltä seisomalta osastolle.”

Tällä kertaa kiertueen lähestyminen pelottaa muutoin pelotonta vaimoa. Hector itse tuntee pallolaajennuksella hoidettujen suoniensa sykkivän vanhaan malliin.

”Onneksi ei sattunut olemaan se suoni, jota saman kokenut ikätoverini, jääkiekkomies Hexi Riihiranta kutsui saman koettuaan widow makeriksi, lesken tekijäksi”, hän kiittelee.

Lue myös: Hannele Lauri on suora ja latelee juttunsa estottomasti

Muusikko Hector ja viimeinen kiertue
Hector valmistautuu viimeiselle konserttikiertueelleen.

Hector kärsii hermoa puristavasta pinteestä

72-vuotias muusikko on tarvinnut keikkakuntoon päästäkseen lääkäriä ja kuntouttavaa liikuntaa, Keikkabussin tai kolmen rekan uumeniin ujutetaan myös baarituoli, jolla artisti saa levähtää yli kaksi tuntia kestävissä konsertissaan.

Joskus muinoin Hector istahti tuolille tulkitessaan romanttista tai muuten intiimiä laulua. Nyt pallia tarvitaan välillä myös siksi, että lannerangan neljännen nikaman hermoa puristava pinne tekee pitkästä paikallaan seisoskelusta tuskallista.

Eikö ikääntyminen tosiaan sovi muusikon ammattiin?

”Ei se perhana sovi.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa muusikko Hector kertoo ajatuksiaan ikääntymisestä, perheestä ja musiikkiteollisuuden muutoksesta. Lue koko juttu Kotilieden numerosta 26/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hector sai tarpeekseen muusikon työn itsekeskeisyydestä: ”Ikääntyminen ei sovi tähän ammattiin”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.