Kulttuuri

Helppo vinkki kirjojen ystävälle – näin nautit suosikkikirjoistasi vielä enemmän

Haluatko kuulla huikeita tarinoita teosten synnystä ja niiden kirjoittajista? Kuuntele suosikkikirjailijasi podcasteja. Tässä vaivattomat vinkit kiinnostavan kuunneltavan löytämiseen.

Jos tunnistat tämän ongelman, podcast saattaa tarjota sinulle helpotusta:

Luet kirjaa, joka on mielestäsi aivan älyttömän hyvä. Kun kirjaa on jäljellä vielä kymmeniä sivuja, alat jo surra, että kohta tämä lukuherkku loppuu.

Vaikka kuinka hidastelisit, lopulta kirja kuitenkin loppuu. Ja siinä se sitten oli.

Paitsi ettei välttämättä ollut. Olen itse löytänyt tavan, jolla sekä pitkitän kirjaan liittyvää nautintoa että saan teoksesta ja sen kirjoittajasta herkullista lisätietoa.

Vastaus on podcast.

Mitä kuoleman jälkeen tapahtui?

Podcast-kuumeeni alkoi, kun luin keväällä yhdysvaltalaisen Paul Kalanithin kirja Henkäys on ilmaa vain (Bazar 2017). Kalanithi oli kolmikymppinen neurokirurgi, joka keuhkosyöpään sairastuttuaan tahtoi toteuttaa unelmansa ja kirjoittaa kirjan.

Paul Kalanithi podcast

Kirjan aiheena on kuoleminen. Se on riipaiseva, eikä Kalanithi saanut teostaan viimeisteltyä, sillä hän menehtyi kesken kaiken. Viimeisen luvun kirjoitti hänen vaimonsa Lucy Kalanithi.

Kirjan luettuani halusin tietää enemmän. Mitä hautajaisten jälkeen tapahtui?

Menin puhelimeni podcast-sovellukseen ja kirjoitin hakukenttään Paul Kalanithin nimen. Ikään kuin googlasin hänet kaikista podcasteista.

Oli ihmeellisellä tavalla helpottavaa kuunnella Kalanithin ääntä ja hänen realistisen rauhallisia ajatuksia elämästä ja kuolemasta, olihan hän työssään neurokirurgina kohdannut kuoleman jatkuvasti.

Inhimillisellä tasolla puolestaan oli kiinnostavaa kuunnella hänen vaimonsa haastatteluita – vaimo oli luvannut puolisolleen puhua kirjasta sen ilmestyttyä.

Sain tietää, miten paljon vaimo saa lohtua tyttärestä, joka syntyi hieman ennen Paulin kuolemaa. Hymyilin, kun hän kertoi, ettei ole tehnyt miehen haudasta harrasta paikkaa suremiselle vaan kokoontuu sinne toisinaan  ystävien kanssa nauttimaan muutaman oluen.

Kuinka esikoiskirjailija lumosi John Irvingin?

Olen saanut valtavasti irti myös perinteisemmistä kirjailijahaastatteluista. Tämän vuoden hittikirjaksi luonnehdittu Nathan Hillin romaani Nix (Gummerus 2017) jätti jälkeensä ihastuksen lisäksi käytännön kysymyksiä.

Nathan Hill

Mietin esimerkiksi sitä, miten täysin tuntematon esikoiskirjailija oli saanut kanteen mestarikirjailija John Irvingiltä kehun: ”Nathan Hill on huikeuden mestari.”

Kirjailijan nimellä löytämäni podcast kertoi vastauksen. Saatuaan kustannussopimuksen Nathan Hill oli ostanut hetken mielijohteesta huokeat lentoliput Osloon. Siellä hän otti yhteyttä kirjansa norjankielisen käännöksen kustantajaan ja ehdotti tapaamista.

Kustantaja kertoi, että sattumoisin myös John Irving on Norjassa, ja kutsui nuoren esikoiskirjailijan yhteiselle illalliselle. Miehet tulivat hyvin juttuun, ja John Irving pyysi Nathan Hillin teoksen itselleen. Sen luettuaan hän halusi suositella sitä.

Kuuntelin myös lumoutuneena Hillin kertomusta siitä, millaista on kirjoittaa kymmenen vuoden ajan yli 700-sivuista teosta, jonka julkaisemisesta ei ollut mitään takeita.

Neljä podcast-tärppiä

Yksittäisten podcast-jaksojen lisäksi kannattaa kuunnella myös kokonaan kirjoihin keskittyviä podcast-sarjoja.

Suomenkielisiä vaihtoehtoja ovat muun muassa Radio Helsingin Suuri hesalainen kirjakerho ja Yleisradion Kirjakerho.

Tässä lisäksi neljä podcast-suositusta kirja-alan ammattilaisilta:

1. Ted & Kaj: Stand up -henkistä juttelua

Leenastiina Kakko, työskentelee Rights & Brands -kirja-agentuurissa, jossa hän vie suomalaista kirjallisuutta maailmalle:

Ted Forsströmin ja Kaj Korkea-ahon podcast Ted & Kaj ei käsittele pelkästään kirjoja, mutta myös niitä. Podcast on ajassa kiinni olevaa, stand up -henkistä juttelua.  Soisin sen lähtevän lentoon myös ruotsinkielisen piirin ulkopuolella. Kieli ei ole kovin vaikeaa ruotsia, kunhan rentoutuu kuuntelemaan.”

2. Sivumennen: Lietsoo lukemisen iloa

Lotta Sonninen, kustannustoimittaja, Otava:

Sivumennen-podcastin keskustelut ovat fiksuja, keskustelijat otsaltaan rypyttömiä ja assosiaatiot kirjasta toiseen usein hilpeitä tai nerokkaita. Se auttaa karistamaan itseäni usein riivaavan tunteen velvollisuuslukemisesta ja lietsoo lukemisen iloa. Lisäksi minua huojentaa tieto siitä, että tekijät ovat myöntäneet hyllyssään olevan pätemissyistä hankittuja mutta lukematta jääneitä kirjoja, kuten itsellänikin on.”

3. Crybabies: Mikä itkettää?

Lotta Sonninen, kustannustoimittaja, Otava:

”Yksi suosikkini on amerikkalainen Crybabies, jossa puhutaan kulttuurihenkisen julkkisvieraan kanssa kepeään mutta herkästi syvämietteiseksi riistäytyvään sävyyn siitä, mikä itkettää ja miksi. Ihan uskomattoman hienoja ja hauskoja keskusteluja. Osa vieraista on kirjailijoita.”

4. On Being: Puhetta isoista kysymyksistä

Johanna Laitinen, Gummeruksen toimituspäällikkö, pitää Sivumennen-podcastia yhdessä Jonna Tapanaisen kanssa:

On Being on yhdysvaltalaisen Krista Tippettin podcast, jossa ei häpeillä käsitellä suuria kysymyksiä kuten sitä, mitä ihmisenä oleminen tarkoittaa. Vieraina on esimerkiksi taitelijoita ja tieteentekijöitä. Itse valitsen aika usein jonkun kirjailijan. Minulle on arvokasta huomata, miten läpeensä mietittyjä kirjat ovat. Kysytään kirjailijalta mitä tahansa hänen teoksestaan, aina hän osaa vastata.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo vinkki kirjojen ystävälle – näin nautit suosikkikirjoistasi vielä enemmän

Sinun täytyy kommentoidaksesi.