Maria Pettersson kirjoitti kirjan naisista, joista historiankirjoissa ei kerrota: Mukana hurja kiinalainen merirosvokapteeni ja hollantilaiset teinivakoojasiskokset

Historia on täynnä eriskummallisia ja kiehtovia naisia. Maria Pettersson keräsi yli sadan jännittävää elämää eläneen naisen tarinat yksien kansien väliin. Osasta naisista kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.

Eikö maailmanhistorian merkkihenkilöiden joukossa ole ketään naisia? Kysymys putkahti Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin päähän ala-asteen loppupuolella historiantunnilla. Historialliset henkilöt ja tapahtumat olivat kiehtoneet häntä pikkutytöstä asti. Ne kiinnostivat jopa enemmän kuin sadut.

”Aloin ihmetellä, että onko niin, että me tytöt ja naiset ollaan ilmestytty tänne maapallolle viimeisen 60 vuoden aikana. Asia häiritsi minua koko kouluajan ja on siitä lähtien kiusannut minua”, Maria Pettersson kertoo. 

Historiaharrastuksen jatkuessa Pettersson alkoi kirjoittaa listaa kaikista kiehtovista historiallisista naisista, joista kuuli tai luki. Vuosien mittaan naisia kertyi listaan monta sataa. Paljastui, että oppitunneilla mainittujen Kleopatran, Katariina Suuren, Marie Curien ja Jean D’Arcin lisäksi maailmaan mahtuu kymmenittäin historiallista naista, joilla on ollut uskomaton elämä.

Historian jännien naisten uskomattomat elämäntarinat

Viime vuosina Petterssonia ovat kiinnostanut erityisesti historian merkittävät naiset, joista hän ei ole kuullut koskaan aikaisemmin. Nyt Pettersson on valinnut heistä 108 ihmeellisintä esiteltäväksi esikoisteoksessaan Historian jännät naiset (Atena, 2020).

”Jos haluamme ymmärtää maailmaa tai sitä, millainen maailma on joskus aikaisemmin ollut tai millaisia ihmisiä maailmassa on elänyt, meidän on pakko lukea myös muiden kuin rikkaiden, valtaapitävien miesten tarinoita. Pelkät sotapäälliköiden ja suurmiesten tarinat eivät anna totuudenmukaista kuvaa maailmasta, jossa on aina ollut myös naisia, vähemmistöjä ja köyhiä.”

Selvisi, että Pettersson ei ole ainoa, joka on janonnut tarinoita historiallista naisista. Kun hän alkoi twiitata historiallisten naisten kertomuksia viime kesänä, palauteryöppy oli valtaisa. Ihmisiltä alkoi sadella viestejä, joissa toivottiin, että Pettersson kirjoittaa naisista kirjan. Rahat kirjaa varten saatiin kasaan joukkorahoituskampanjalla, joka on Suomen kaikkien aikojen toiseksi suurin kirjan joukkorahoitus. 

”Jokainen kirjan naisista ansaitsisi kokonaisia kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia itselleen, mutta jostain syystä emme ole kuulleet heistä koskaan aikaisemmin. Siihen on monta syytä, mutta nämä elämäntarinat ovat niin uskomattomia, että niihin kannattaa tutustua. Hyvät tarinat ansaitsevat tulla kerrotuiksi.”

Historian jännistä naisista kuulee syyskuussa myös podcastissa

Kiinnostavien historiallisten naisten tarinoihin sukelletaan tänä syksynä myös Petterssonin luotsaamassa podcastissa. 13 jakson aikana esitellään muun muassa historian urheilijanaisia, vallan naisia, vallankumouksen naisia, viihteen naisia ja aktivistinaisia. Jokaisessa jaksossa kuullaan kolmen naisen tarina ja kohdataan kiinnostava studiovieras. 

Maria Pettersson ja historian naiset -podcast alkaa Yle Areenassa 16.9.2020. 

Kirjeenvaihtoa venäläisprofessorin kanssa

Joidenkin Historian jännät naiset -kirjassa esiteltyjen naisten tarinat ovat koskettaneet Petterssonia erityisen syvältä. Esimerkiksi teini-ikäisten Freddie ja Truus Oversteegenin tarina mietityttää Petterssonia edelleen. Viattoman näköiset siskokset värvättiin vastarintaliikkeen taistelijoiksi, kun natsit miehittivät Hollannin 1940-luvulla. Oversteegenit salakuljettivat aseita tiesulkujen läpi, räjäyttivät rautateitä, viettelivät sotilaita ja pelastivat juutalaislapsia kuljettamalla heitä turvakodista toiseen polkupyörällä. 

”Ei ole hirveän kauaa siitä, kun olemme olleet Euroopassa siinä tilanteessa, jossa kahden teinitytön harteille on asetetettu velvollisuus vastustaa natseja ja pelastaa valtava määrä lapsia ja ihmishenkiä”, Pettersson pohtii. 

Joistakin kirjan naisista tietoa on ollut helpommin saatavilla. Osasta on kirjoitettu jopa suomeksi. Osa taas on ollut niin mystisiä, että tiedonmurusia on pitänyt etsiä ties minkä kielisistä lähdeaineistoista, koska englanniksi, saksaksi, ranskaksi tai ruotsiksi ei ole ollut juuri mitään tietoa saatavilla. 

Freddie ja Truus Oversteegen

Freddie ja Truus Oversteegen toimivat vastarintaliikkeen taistelijoina Hollannissa 1940-luvulla.  Kuva: Maria Pettersson: Historian jännät naiset

1860-luvulla syntyneistä Militzasta ja Anastasiasta, mustista ruhtinattarista, tietoa löytyi vain vähän. Montenegrolaiset ruhtinattaret lähetettiin Venäjän hoviin hankkimaan vaikutusvaltaisia ystäviä Montenegrolle. He olivat tehokkaita lobbareita, pyörittivät Pietarissa okkultistipiirejä ja kipusivat nopeasti tsaariperheen suosioon. He myös esittelivät tsaariperheelle munkki Rasputinin ja tempautuivat mukaan kiellettyihin romansseihin. 

”Siitä, keitä Militza ja Anastasia todella olivat ja mitä he tekivät, on varsin vähän tietoa englanniksi. Lopulta löysin yhden tutkijan, joka oli kirjoittanut heistä venäjäksi. Otin häneen yhteyttä ja kysyin, onko hänellä lisämateriaaleja.”

Tutkija oli jäänyt jo osittain eläkkeelle venäläisestä yliopistosta, mutta hämmästyi ja innostui Petterssonin yhteydenotosta. 

”Hän skannaili minulle serbokroaatinkielisiä lähteitä, joita oli aikanaan käyttänyt tutkimuksessaan, ja lähetteli niitä minulle. Sitten yhdessä mietimme, mitkä asioista olivat totta ja mikä oli sisarusten omaa leuhkimista.”

Kuka oli Yhdysvaltojen ensimmäinen naispormestari? Millainen oli maailman mahtavimman merirosvolaivaston kapteeni? 

Historian jännät naiset -kirjassa esitellään yli sata kiinnostavaa tarinaa vaikuttavista naisista. Poimimme kirjasta neljä ihmeellistä naista, joilla on ollut uskomaton elämäntarina. 

1. Yhdysvaltojen ensimmäinen naispormestari Dora Salter asetettiin ehdolle pilailumielessä

Kansaslaisessa Argonian kaupungissa tehtiin vuonna 1887 historiaa, kun 27-vuotias kotiäiti ja raittiusliikeaktivisti Susanna Madira ”Dora” Salter valittiin pormestariksi. Hän ei itse asettunut ehdolle, vaan miesjoukko, joka halusi nolata raittiusliikeaktivistit, nosti hänet ehdokkaiden joukkoon. Miesten ajatus oli, että aktivistit saisivat nenilleen, kun kukaan ei äänestäisi Salteria.

Toisin kuitenkin kävi. Kun pila paljastui äänestyspäivänä, republikaanit ja raittiusliikkeen kannattajat tekivät tiukkaa vaalityötä ja kertoivat tilanteesta äänestäjille. Lopulta Salter sai kaksi kolmasosaa kaikista äänistä. Yhdysvaltojen ensimmäistä naispormestaria saapui hämmästelemään suuri joukko toimittajia ympäri maata, ja hänen valinnastaan kirjoitettiin ulkomaita myöten. 

Dora Salter

Kuva: Maria Pettersson: Historian jännät naiset

2. Vanhemmat pakottivat satumaisen lahjakkaan Maria Anna Mozartin lopettamaan muusikonuransa

Maria Anna ”Nannerl” Mozart (s. 1751) oli musiikin ihmelapsi aivan kuten hänen neljä ja puoli vuotta myöhemmin syntynyt veljensä Wolfgang Amadeus. Kunnianhimoinen Leopold-isä kierrätti lapsiaan ympäri Euroopan hoveja soittamassa ruhtinaille ja keisarinnoille. Myöhemmin veli viittasi Nannerliin kirjeissään sanoilla ”hän, jolla meistä kahdesta on todellisia lahjoja”.

Mielettömästä lahjakkuudesta huolimatta Nannerlin oli lopetettava muusikonuransa 18-vuotiaana, sillä hänen vanhempansa eivät pitäneet sopivana, että naimaikäinen tyttö kiertää esiintymässä. 

Maria Anna Mozart sävelsi omia teoksia, mutta yksikään niistä ei ole säilynyt nykypäivään asti. Historioitsijat tosin pitävät mahdollisena sitä, että jotkin lapsuudenaikaisen kiertueen aikana sävelletyt, veljen nimissä julkaistut teokset voivat olla todellisuudessa Maria Annan käsialaa tai sisarusten yhteistyön tulosta. 

Maria Anna Mozart

Kuva: Maria Pettersson: Historian jännät naiset

3. Orjataustainen runoilija Phillis Wheatley joutui oikeuden eteen, koska hänen ei uskottu voivan kirjoittaa niin hyviä runoja

Phillis Wheatley (s. 1753) siepattiin kotikylästään 7-vuotiaana ja myytiin orjaksi Yhdysvaltojen Bostoniin. Hänet ostettiin varakkaaseen perheeseen palvelijaksi, ja perheen lapset opettivat häntä lukemaan ja kirjoittamaan. Wheatley alkoi kirjoittaa runoja. Runoissa käsiteltiin muun muassa uskonnollisia ja moraaliin liittyviä aiheita ja ylistettiin erilaisia merkkihenkilöitä. 

Yhdysvalloista ei löytynyt kustantajaa Wheatleyn runokokoelmalle, mutta Lontoosta löytyi tukijoita, jotka sponsoroivat teoksen painattamisen. Vuonna 1772 Wheatley joutui oikeuden eteen, koska yhdysvaltalaiset eivät uskoneet, että musta orjanainen voisi kirjoittaa niin hyviä runoja. Lopulta linjattiin, että runot todella olivat Wheatleyn kirjoittamia ja hänet vapautettiin huijaussyytteistä.

Wheatley tunnetaan ensimmäisenä mustana naisena, jonka kirja on julkaistu Yhdysvalloissa. Hän on ensimmäinen länsimaissa tunnettu musta naisrunoilija. 

Phillis Wheatley

Kuva: iStockphoto

4. Merirosvokapteeni Zheng Shi komensi maailman mahtavinta merirosvolaivastoa

Avioituessaan merirosvokapteeni Zheng Yin kanssa nuori, prostituoituna työskennellyt Zheng Shi (s. 1775) vaati, että saa puolet vallasta ja ryöstetystä omaisuudesta. Kun hänen puolisonsa kuoli, Zheng Shi ei suostunut vaatimattoman lesken rooliin, vaan päätti astua merirosvolaivaston johtoon. Koska naista laivaston johdossa olisi katsottu kieroon, hän meni naimisiin adoptiopoikansa Zheng Baon kanssa, joka menneinä vuosina oli myös hänen edesmenneen miehensä rakastaja. Zheng Baosta tuli laivaston viralliset kasvot, mutta valta oli todellisuudessa Zheng Shillä. 

Zheng Shin johtamaan laivastoon kuului suurimmillaan 80 000 merirosvoa ja 1800 alusta, ja se oli maailman mahtavin merirosvolaivasto. Laivojen ryöstelyn lisäksi merirosvojoukkio hyökkäsi valtion suola-alusten kimppuun ja otti haltuun suolakaupan Kantonin maakunnassa. He vaativat suojelurahaa paikallisilta kalastajilta ja kaikilta, jotka liikkuivat Kantoniin meriteitse.

Zheng Shi tunnettiin nerokkaana neuvottelijana. Lopulta hän onnistui eläköitymään neuvotellen rosvojoukolleen armahduksen. Monille rosvoista tarjottiin hyviä virkoja armeijassa, ja Zheng Shi löi eläkevuosinaan rahoiksi suolakaupan, bordellien ja uhkapelialan avulla. 

Zheng Shi

Kuva: Maria Pettersson: Historian jännät naiset

Maria Pettersson: Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja (Atena) ilmestyy 19.8.2020. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maria Pettersson kirjoitti kirjan naisista, joista historiankirjoissa ei kerrota: Mukana hurja kiinalainen merirosvokapteeni ja hollantilaiset teinivakoojasiskokset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X