Miksi naisten housuissa oli vetoketju sivussa? Tee hauska testi naisten housujen historiasta

Housut naisen päällä eivät vielä muutama vuosikymmen sitten olleet lainkaan itsestäänselvyys. Testaa, tiedätkö, miten housut naisilla vakiintuivat normaaliksi asuksi!

Nyt on maailmanloppu ovella! Naisistamme tulee kevytkenkäisiä ja riettaita ja avioliittoinstituutio sortuu!

Ensimmäiset naisille suunnitellut housut herättivät yleisesti pahennusta 1900-luvun alussa. Edeltävällä vuosisadalla oli toki ollut jo lahkeellisia uimapukuja ja pikkupöksyjä, mutta että ihan housut olisivat mahdollisia naisille – ja vielä julkisilla paikoilla. Naisethan saattaisivat muuttua miehiksi!

Rohkeat naiset kuitenkin kokeilivat housuja jo 1910-luvulla. Olihan näitä naisille suunniteltuja malleja esitelty Pariisin muotinäytöksissä.

Lue myös: Ostaisitko? Vanhat mainokset saavat sinut takuulla hymyilemään!

Ensin tulivat pussihousut

Aluksi housut näyttivät hameilta: pussihousuilta, joiden päällä oli kietaisukangas. Oikeasti housun näköisiä vaatekappaleita saatettiin käyttää rakennustyömailla, urheiltaessa ja navettatöissä.

Naistenlehdissäkin ihmeteltiin, kun kadulla näkyi nainen housuissa:

Joku uskalikko oli Helsingissäkin hankkinut sellaiset, lähtenyt vaeltamaan tummansinisissä hamehousuissaan Espikselle ja herättänyt ääretöntä – ja ansaittua – huomiota”, kirjoitti pakinoitsija Annette ­Kotiliedessä 1930.

Mitä tiedät naisten housujen uskomattomasta historiasta? Tee testi!

Pikkuhiljaa housut kuitenkin löysivät tiensä naisten vaatekaappiin, mutta kesti vuosikymmeniä ennen kuin niistä tuli tasaveroinen asu hameen kanssa.

Kaikkea housujen käytön historiaan liittyvää ei meinaa uskoa todeksi, niin kummalliselta se nykyajassa tuntuu.

Tee Kotilieden hauska testi ja selvitä, miten hyvin sinä tunnet naisten housujen käytön historian!


Naisten housujen käytön historiasta kerrotaan Kotiliedessä 25/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Lähteet:
Haastateltuina asiantuntijoina: Tutkija Arja Turunen Jyväskylän yliopistosta ja tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta.
Turunen, Arja (2011): ”Hame, housut, hamehousut! Vai mikä on tulevaisuutemme?”: naistenpäällyshousujen käyttöä koskevat pukeutumisohjeet ja niissä rakentuvat naiseuden ihanteet suomalaisissa naistenlehdissä 1889–1945. Väitöskirja. Suomen muinaismuistoyhdistys.
Turunen, Arja 2015. ”Pukiko sota naiset pitkiin housuihin?” Teoksessa Heikki Roiko-Jokela & Esa Sironen (toim.) Urheilun toinen puoli. Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuosikirja, 31–58. Helsinki: Suomen Urheiluhistoriallinen Seura.
Mikkola, Kati (2009): Tulevaisuutta vastaan. Uutuuksien vastustus, kansantiedon keruu ja kansakunnan rakentaminen. Väitöskirja. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
James päällä joka säällä (2011): ajankuva 1960–70-luvuilta sekä Mattisen Teollisuus Oy:n ja James-farkkujen historiaa. Heinolan kaupunginmuseon julkaisuja.
Sarantola-Weiss Minna (2008): Reilusti ruskeaa, 1970-luvun arkea. WSOY.
Hyvin pukeutuva nainen – maailman muotialan suurten ohjeita ja neuvoja eleganssia tavoitteleville. Irma Anderssin koonnut (Otava 1951). Teoksessa Kanna itsesi kauniisti, esiäitien ohjeita ja neuvoja Suomen naisille, Lotta Sonninen koonnut (Otava 2008).

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi naisten housuissa oli vetoketju sivussa? Tee hauska testi naisten housujen historiasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X