Muistatko vielä sentraalisantrat? Tee Kotilieden hauska testi ja selvitä, millainen puhelintietäjä olet!

Kuka keksi puhelimen? Kuka soitti ensimmäisen GSM-puhelun? Selvitä luurituntemuksesi Kotilieden hauskalla testillä!

Kun puhelin keksittiin 1800-luvun lopulla, herätti uusi tekninen laite ihmisissä hämmennystä, pelkoa ja kunnioitusta. Puhelimeen ei uskallettu välttämättä edes koskea. Puhelua varten saatettiin jopa pukeutua juhlallisesti.

Laitteen yleistyminen herätti huolta naisten taipumuksesta lörpöttelyyn ja juoruamiseen. Ihmisiä myös moitittiin, jos he eivät esitelleet itseään soittaessaan tai soittivat vääriin numeroihin.

Lue myös: Kuulutko suuriin ikäluokkiin? Silloin muistat, kun nämä arkiset asiat olivat vielä outoja

Muistatko pilasoitot?

Vielä 1960-luvullakaan puhelin ei ollut esine, joka olisi löytynyt jokaisesta kodista. Puhelimia oli yrittäjillä ja toimihenkilöillä, mutta ei vielä kaikilla työntekijöillä.

Puhelinaiheiset iskelmät, kuten Puhelinlangat laulaa, tulivat muotiin. Nuoriso keksi harjoittaa puhelinkoppiin ahtautumista. Soitettiin myös pilasoittoja.

Suomesta alkoi kehittyä matkapuhelinmaa 1980-luvun alussa. Ensimmäiset kännykät nähtiin kaupparatsujen ja juppien käsissä. Suuret ja raskaat mötikät, Mobira Citymanit eli ”Gorbat” eivät tosin varsinaisesti muistuttaneet nykyisiä kännyköitä.

Tee Kotilieden nostalginen puhelintesti ja selvitä, millainen luuritietäjä sinä olet!

 


Lue lisää puhelimista Kotilieden nostalgiajutusta numerossa 3/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muistatko vielä sentraalisantrat? Tee Kotilieden hauska testi ja selvitä, millainen puhelintietäjä olet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X