Ihmiset

Anna: Alma Hätönen kärsii kivuliaasta sairaudesta, jonka takia hän ei välillä pysty sitomaan edes kengännauhoja: ”Sormet eivät vain toimi”

Alma Hätönen sairastaa kivuliasta fibromyalgiaa, kertoo Anna-lehti. Joskus hänestä tuntuu kuin jokainen kehon nivel olisi tulehtunut. 

Juontaja Alma Hätönen, 31, kertoo uudessa Anna-lehdessä kärsivänsä fibromyalgiasta. Se on keskushermostoperäinen kivun säätelyhäiriö, joka aiheuttaa pitkäkestoista kipua, uupumusta ja muistihäiriöitä. Sairauden syytä ei tunneta.

”Kaksikymppisenä minulle ilmaantui yhtäkkiä epämääräisiä kipuja ja puutumista. Pelkäsin, että kyseessä on reuma tai jokin aivosairaus. Onneksi nuori naislääkäri otti minut tosissaan”, Alma muistelee Annassa.

Lue myös: Fibromyalgia iski Annikaan – ensioire oli sormien särky, ja pian jalat pettivät alta

Fibromyalgian oireet aaltoilevat. Välillä Alma kertoo olevansa niin jumissa, ettei pysty nousemaan tuoliltaan tai edes sitomaan kengännauhoja.

”Olen joutunut sanomaan töissä, että tänään en pysty kirjoittamaan, koska sormet eivät vain toimi. Tuntuu kuin jokainen nivel kropassani olisi tulehtunut.”

Alma Hätönen aloitti uuden harrastuksen: ”Kuvittelin olevani liian vanha”

Särkylääkkeistä ei ole fibromyalgian kanssa apua, Alma Hätönen kertoo Annassa. Joskus helpotusta löytyy akupunktiosta tai infrapunasaunasta.

”Pyrin kuuntelemaan, mitä kehoni ja mieleni kaipaavat juuri nyt. Kun toimin sen mukaan, kivut helpottavat”, juontaja kertoo.

Liikuntaa Alma pystyy onneksi harrastamaan. Tankotanssin hän aloitti viisi vuotta sitten.

”Olin kuvitellut olevani liian vanha aloittamaan niin vaativan lajin, mutta ensimmäistä kertaa koin vilpitöntä iloa urheilusta”, hän sanoo Annan jutussa.

Lue myös Seura.fi: Onnettomuudesta seurasi alati polttava kiputila – Jutalla diagnosoitiin kipuoireyhtymä CRPS: ”Olen päättänyt, ettei kipu lannista minua”

Aamuradio ja kiire saivat Alman laiminlyömään omaa kehoa

Joskus kiireen vuoksi kehoa on kuitenkin helppo laiminlyödä. Silloin liikunta jää ja syötyäkin tulee huonosti.

”Kiire ja huonot ruokailutottumukset heijastuvat unen laatuun. Kun vielä tein arkisin aamuradiota, saatoin nukkua sunnuntain ja maanantain välisen yön suht kunnolla. Sen jälkeen jouduin pärjäämään noin yhden tunnin yöunilla viikonloppuun saakka. Yöt olivat epätoivoisia, kun vaihdoin tyynyn paikkaa ja nousin välillä juomaan lasin vettä”, Alma muistelee Annassa.

Parhaiten juontaja kokee voivansa silloin, kun hän välttää sokeria ja viljoja.

”Ne aiheuttavat matala-asteisen tulehduksen, joka ilmenee fibromyalgisina kipuina. Silti syön pastaa ja jäätelöä. Täytyyhän elämästä myös nauttia!”

Lue myös Annan juttu: Lama pudotti Alma Hätösen lapsuudenperheen köyhyyteen ja opetti työntekoon jo teini-iässä: ”Joskus ei ollut edes lämmintä vettä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Alma Hätönen kärsii kivuliaasta sairaudesta, jonka takia hän ei välillä pysty sitomaan edes kengännauhoja: ”Sormet eivät vain toimi”

Mirkku

Tiedän tunteen. Välillä tuntuu että roppa räjähtää kun turpoaa ja kertyy turvotusta. Keinokielet polvissa ja titaania selässä vielä kuormittavat roppaa. Kuuma sauna on vihon viimeistä. Seuraava aamu tuskaa kun on kuin rautakanki selässä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.