Ihmiset

Lapsista ja lääkäriopinnoista haaveileva Hanna-Maria Seppälä Annassa: "Olen kuullut, että lääkiksen ja perhearjen yhdistäminen on mahdollista"

Lukihäiriö on vaikeuttanut Hanna-Maria Seppälän koulunkäyntiä lapsesta asti. Nyt entinen huippu-uimari kertoo Annassa aikovansa tehdä mitä tahansa päästäkseen opiskelemaan lääkäriksi. Tänä keväänä opiskelupaikka ei vielä irronnut.

Entinen huippu-uimari Hanna-Maria Seppälä, 34, kertoo uudessa Annassa haaveilevansa sekä lapsista että urasta lääkärinä. Ensimmäisen kerran hän haki lääketieteelliseen tänä keväänä, mutta ei päässyt opiskelemaan.

Seppälä päätti uintiuransa joulukuussa 2016, minkä jälkeen hän on käyttänyt pari vuotta pohtiakseen, mihin suunnata seuraavaksi elämässä. Hän ehti käyttää 27 vuotta elämästään uimiseen, 17 niistä ammattilaisena.

Lue myös: Hanna-Maria Seppälä Annassa: ”Pohdin, olenko mitään ilman uraani huippu-urheilijana”

Ajatus lääketieteelliseen pyrkimisestä jännitti, koska työmäärä on valtava eikä sisäänpääsystä ole takeita. Toisaalta Seppälä on haaveillut lääkärin urasta yli kymmenen vuotta ja päättänyt, että antaisi aikanaan tämän unelman toteuttamiselle juuri niin paljon aikaa kuin se ikinä vaatii.

Lopullinen päätös hakemisesta syntyi kuitenkin vasta, kun Seppälän Anssi-puoliso kannusti vaimoaan tarttumaan toimeen.

”Aloitin projektin täysillä, kun sain mieheltäni täyden tuen. Se tuntui ihanalta, ja sen jälkeen uskalsin heittäytyä hakuun täysillä. Se nimittäin vaatii molemmilta sitoutumista ja vaikuttaa koko perheeseemme”, Seppälä kertoo Annassa.

Lukihäiriö riesana

Hanna-Maria Seppälä on kärsinyt lukihäiriöstä lapsesta saakka. Sen takia hänen on vaikea hahmottaa tekstejä, ja asioiden mieleenpainaminen on hänelle vaikeaa. Seppälä ei myöskään kirjoita esimerkiksi blogia, koska hänen teksteistään jäävät uupumaan usein välimerkit ja isot kirjaimet.

”En anna lukihäiriön estää unelmaani lääkärin ammatista. Näen itseni asian suhteen voittajana, koska olen saanut jo kaksi tutkintoa aikaiseksi ja tavoittelen nyt kolmatta. Ja olihan fyysikko Albert Einsteinillakin paha lukihäiriö – se ei tee ihmisestä tyhmää”, Hanna-Maria painottaa Annan jutussa.

Hanna-Maria Seppälä

Viime vuoden aikana Hanna-Maria valmistautui pääsykokeisiin ja suoritti kaikki lukion kemian ja fysiikan kurssit aikuislukiossa. Syksy oli raskas, koska Hanna-Maria teki päivisin töitä uintivalmentajana ja luennoi yrityksille hyvinvoinnista. Illat hän istui oppitunneilla. Vuodenvaihteessa hän höllensi tahtia ja keskittyi vain lukemiseen.

Silti opiskelupaikkaa ei irronnut. Seppälä pyrki ensisijaisesti Helsingin yliopistoon ruotsinkieliseen koulutusohjelmaan mutta haki myös muihin suomalaisiin yliopistoihin. Syksyllä on edessä uusia pääsykokeita, sillä Hanna-Maria on hakenut opiskelemaan lääketiedettä myös ulkomaille. Mikäli sielläkään ei tärppää, luvassa on uusi hakukierros Suomessa ensi keväänä.

Lue myös: 17-vuotiaana halvaantunut huippu-urheilija Toni Piispanen Seurassa: ”Olen pystynyt toteuttamaan kaiken, mistä haaveilin”

Hanna-Maria Seppälä unelmoi lapsista

Annassa Hanna-Maria kertoo myös haaveilevansa omista lapsista.

”Haluaisin kuitenkin aloittaa opintoni ennen perheen perustamista. Olen myös kuullut, että lääkisrumban ja lapsiperheen arjen yhdistäminen on ihan mahdollista. Pidän siis kaikki ovet auki. Haave lääkärin urasta on nyt ehdoton ykkönen”, Seppälä sanoo Annassa.

”Olen valmis tekemään töitä unelmani eteen, ja lääkärin ura on haave, josta en aio päästää irti. Vaikka en pääsisi opiskelemaan ensi vuonnakaan, aion yrittää niin kauan, että onnistun. Jos jotain haluaa tarpeeksi paljon, mikään ei ole esteenä.”

Lue myös Annan juttu: Ex-uimari Hanna-Maria Seppälä jäi ilman opiskelupaikkaa: ”En anna lukihäiriön estää unelmaani lääkärin ammatista”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lapsista ja lääkäriopinnoista haaveileva Hanna-Maria Seppälä Annassa: "Olen kuullut, että lääkiksen ja perhearjen yhdistäminen on mahdollista"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.