Ihmiset

Anna: Janni Hussi löysi olkapäästään näppylän, joka paljastui syöväksi: ”Sairastuminen on opettanut lempeyttä kehoa kohtaan”

Päihitetty syömishäiriö ja syöpä sekä iän mukanaan tuoma tasapaino ovat saaneet juontaja ja näyttelijä Janni Hussin, 30, suhtautumaan itseensä lempeämmin.

Viime vuosina Janni Hussi on kokenut paljon: ennen 30. ikävuottaan hän on ehtinyt sairastaa ja parantua sekä syömishäiriöstä että syövästä. Uudessa Annassa Janni kertoo, mitä hän on terveyshuolien myötä oppinut itsestään ja kehostaan.

Janni kertoo Annassa olleensa jo lapsuudessaan päättäväinen energiapakkaus, joka tykkäsi touhuta koko ajan. Hän aloitti jalkapallon nuorena, ja jo 14-vuotiaana Janni nousi naisten sarjaan. 16-vuotiaana hän aloitti ryhmäliikuntaohjaajan työt.

”Olin jalkapallojoukkueen nuorin, ja minulla oli naiivi kuvitelma, että saan tästä ammatin itselleni. Olin 18, kun jalkapallo päättyi polvivammaan. Tämän jälkeenkin ajattelin mustavalkoisesti, että liikunnan parissa työskentely on minun juttuni”, Janni kertoo Annassa.

Lukion jälkeen Janni kouluttautui liikuntaneuvojaksi. Salilla rikkoutunutta polveaan kuntoutuessaan hän löysi lajin nimeltä bikinifitness. Siinä vetosivat tiukka ja tavoitteellinen harjoittelu. Janni halusi jatkaa kilpaurheilua.

”Fitnessvuosien aikana minulle kehittyi salakavalasti käsitys, että kehon kisakunto, jossa kaikki rasvat ja nesteet on kiristetty pois, olisi normaali. Kun kisojen jälkeen alkoi kertyä painoa, se johti jatkuvaan laihduttamiseen ja ruokki epävarmuutta omasta kehosta ja ulkonäöstä.”

Bikinifitness ei sopinut syömishäiriöiselle Jannille

Muutamaa vuotta myöhemmin Janni oli vaikean paikan edessä. Kesän 2014 lopulla hänellä oli käynnissä kisadieetin kiristysvaihe, kun hänestä alkoi tuntua, ettei hän pystyisikään suoritukseen. Mieli oli alakuloinen, eikä mikään tuntunut miltään. Vaikka hänestä tuntui, että hän luovutti ja petti muut ihmiset, kuten valmentajansa, Janni päätti pitää kisaamisesta tauon.

Pian kävi selväksi, että päätös oli oikea. Jannin olo koheni.

”Jaksoin olla taas läsnä läheisilleni. En usko, että olisin kovin hyvä kumppani tai ystävä, jos olisin jatkanut kisaamista. Kesti myöntää, että minulle se laji ei sopinut, vaan pisti valmiiksi syömishäiriöiselle mielelle pöntön sekaisin”, Janni muistelee Annassa.

Yhä vieläkin somessa kisakuvia nähdessään Janni saattaa tuumia, miten hienoa olisi olla taas yhtä hyvässä fyysisessä kunnossa. Sellaiset ajatukset hän kuitenkin vaientaa tietoisesti nopeasti.

”Edessäni olisi loppuelämän suo, jos lähtisin ruokkimaan ajatusta enemmän.”

Lue myös: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen: ”Jos kokoani kommentoidaan, muistutan, että en ole fitness-malli”

Janni Hussi: Syöpä säikäytti

Viittä vuotta myöhemmin Janni meni näyttämään lääkäriin olkapäässään pitempään sijainnutta näppylää, josta hän ei osannut olla erityisen huolissaan. Siitä otettiin näyte ja lääkäri lupasi soittaa myöhemmin. Tuo puhelu toi sarkooma-diagnoosin Jannin elämään.

”Istuin palaverissa ja olin varoittanut, että saatan joutua vastaamaan puheluun. Kun kuulin sarkoomasta, menin täysin lukkoon. Aloin nopeasti googlata, mistä on kyse. Kun palasin palaveriin, joku kysyi, onko kaikki hyvin. Silloin padot aukesivat ja sanoin itkuisena, että minun täytyy varmaan lähteä”, Janni sanoo Annassa.

Janni kuvailee Annassa syöpää ja sairastumista elämänsä pahimmaksi paikaksi tähän mennessä. Silti häneen iski alusta alkaen selviytymisvaihde. Kyyneleet pyyhittyään Janni alkoi järjestelmään asioita. Leikkaus jäi lopulta pieneksi. Olkapäästä leikattiin ihoa ja urheilu piti panna hetkeksi syrjään.

”Sairastuminen ja fitnessin jälkeinen aika on opettanut lempeyttä kehoa kohtaan. Ennen muokkasin kehoa ulkoisesti ja nyt haluan, että keho voi hyvin sisäisesti ja että se jaksaa.”

Lue myös Annan juttu: Janni Hussi lähetti terveiset seuraajilleen syöpäleikkauksen jälkeen: ”Täällä kaikki hyvin”

”Viime aikoina herkkyyteni on noussut enemmän esiin”

Janni oli taannoin uudessa olkapääleikkauksessa vanhan urheiluvamman takia.

”Ikä on opettanut, että urheilussa enemmän ei ole enemmän, vaan vähemmän ja laadukkaasti saattaa usein olla kropalle parempi vaihtoehto.”

Vakaa parisuhde ja radiojuontajan ja näyttelijän työt urheilumaailman ulkopuolelta ovat tuoneet nekin tasapainoa Jannin elämään.

”Olen huomannut, että viime aikoina herkkyyteni on noussut enemmän esiin. Pitkään ajattelin, että minulla ei ole varaa olla heikko tai tehoton. Varmaan sellainen ajatus oli jäänyt urheilumaailmasta. Nykyään sallin itselleni herkistymisen ja kyyneleet.”

Lue myös Anna.fi: Kuntoiluhuone, integroitu kahvikone… Häitään suunnittelevat Janni Hussi ja Joel Harkimo pääsevät pian muuttamaan unelmiensa taloon 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Janni Hussi löysi olkapäästään näppylän, joka paljastui syöväksi: ”Sairastuminen on opettanut lempeyttä kehoa kohtaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.