Anna-lehti valikoi 15 tämän hetken inspiroivinta naista: tunnetko jo heidät?

Anna-lehti valitsi 15 naista, jotka omalla esimerkillään kannustavat muitakin kulkemaan omaa tietään. 

Rohkeita valintoja, oman tien löytämistä ja unelmia. Anna-lehti kokosi yhteen 15 tämän hetken inspiroivinta naista, jotka eivät pelkää olla sellaisia kuin ovat. 

1. Hanna Nohynek – luotettu rokoteasiantuntija

Ylilääkäri Hanna Nohynek, 62, rohkaisee Annan jutussa kaikkia tarttumaan hetkeen. 

”Kerran olin Genevessä kokouksessa ja tiesin, että paikalla on Gatesin säätiön edustaja. Kun istuimme lounaspöytään, ajattelin, että tässä on minun ”hissipuheeni” paikka. Avasin suuni ja kerroin projektistamme. Yksi lounaskokous poiki meille rahoitusta puolitoista miljoonaa.”

Lue myös Anna.fi: Ylilääkäri Hanna Nohynek on ollut koko elämänsä intohimotyössään: ”Lapsena tytär soitteli isänsä kanssa ja kyseli, milloin tulen kotiin”

2. Hanna Brotherus – tanssiva kirjailija

Koreografi Hanna Brotherus, 52, on uransa aikana luonut useita kantaaottavia tanssiteoksia. Viisikymppisiä vietettyään Hanna vietti kuukauden yksin Pariisissa ja kirjoitti. Prosessin seurauksena syntyi tänä keväänä julkaistu Ainoa kotini, rohkea esikoisteos. 

3. Noora Hautakangas – second handin edelläkävijä

Olenko tekemässä ihan tyhmää päätöstä? Sitä Noora Hautakangas, 37, mietti viitisen vuotta sitten irtisanouduttuaan vakityöstään ja vuokrattuaan 300 neliötä tyhjää liiketilaa. Mutta niin syntyi kierrätysmuotiliike Relove, jolla on nyt kolme liikettä Helsingissä ja yli 50 työntekijää.  

”Ajattelin, että mitä tahansa tapahtuu, nyt minä teen sen. Sitten vain lähdin”, Noora sanoo Annassa.

4. Iida Åfeldt – tabuja kaihtamatta

Bloggaaja Iida Åfeldt, 28, ei pelkää kirjoittaa vaikeistakaan aiheista. Iidan matkassa -blogissa puhutaan muun muassa tubulaarisista rinnoista ja yksinhuoltajana deittailusta, kirjoittaa Anna. 

5. Emmi Nuorgam – saamelainen monitoimiosaaja

Saamelainen toimittaja ja somevaikuttaja Emmi Nuorgam, 32, puhuu sosiaalisen median kanavissaan muun muassa saamelaisuudesta ja vapaista suhteista. Anna-lehti kuvailee, että Emmi puhuu ja kirjoittaa ajatuksistaan kohuja pelkäämättä.

6. Anni Saukkola – uuden ajan lääkäri

Ei terveyshuuhaalle! Lääkäri Anni Saukkola tunnetaan sosiaalisessa mediassa myös nimellä lääkäri-Anni. Anni jakaa 40 600 seuraajalleen tietoa terveydestä ja torjuu terveyshuuhaata. Sanavalmis nainen on myös Tiedenaiset-yhteisön perustajajäsen.

7. Anna Saivosalmi – kotijumppatähti

Oletko rapakunnossa? Niin oli Anna Saivosalmikin kolmekymppisenä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän jakaa sosiaalisessa mediassa treenivinkkejä ja liikunnan iloa kaikille. Liikunnan ei tarvitse olla pakkopullaa.

Lue myös Anna.fi: Somelääkäri Anni Saukkola on feministi, joka ei käske potilaitaan laihduttamaan: ”Kehotus laihtua ei ole hyvää hoitoa”

8. Ujuni Ahmed – peloton ihmisoikeusaktivisti

Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, 33, ei pelkää tuoda esiin yhteiskunnan epäkohtia. Itsekin silpomisen kokenut Ujuni on jo yli kymmenen vuoden verran vaatinut, ettei yhdenkään suomalaisen tytön sukuelimiä enää silvottaisi. Korona-aikana Ujuni on myös ollut mukana tekemässä somalinkielisiä koronauutislähetyksiä. 

9. Selma Vilhunen – intohimolla eteenpäin

Elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, 44, tarttui videokameraan ensi kerran lukiossa. Sen jälkeen polku elämälle oli valittu. 

”Ei pidä lannistua, kun tulee turpaan. On oltava valmis ottamaan vastaan sekin, ettei menesty” Selma sanoo Annassa. 

10. Eeva Kilpi – naisten ja luonnon väsymätön puolustaja

Rakastetun runoilijan Eeva Kilven, 93, runot ovat ajankohtaisia vuodesta riippumatta. ”Eeva Kilpi kuvaa runoissaan ja kirjoissaan naisena olemista niin viisaasti ja lämpimästi, että sukupolvet toisensa jälkeen löytävät hänen tekstiensä pariin”, kirjoittaa Anna-lehti. 

Lue myös: Laulu rakkaudesta ja muut Eeva Kilven kauneimmat säkeet: ”Juuri näin olen halunnut elää”

11. Aira Samulin – tanssilegenda

Onko tässä kenties inspiroivin suomalainen ikinä? Tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin, 94, on säilyttänyt positiivisen elämänasenteensa rankoistakin kokemuksista huolimatta.

12. Minna Palmroth – arvostettu tiedenainen

Professori Minna Palmroth, 46,  johtaa Suomen Akatemian kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikköä. Avaruusfyysikko on niittänyt mainetta myös rapakon takana. ”Hän on osoittanut, ettei tavalliseen tarvitse tyytyä”, kirjoittaa Anna-lehti. 

13. Paula Vesala – kulttuurin moniosaaja

Paula Vesala, 39, ei välitä lokeroinnista. Hän laulaa, sanoittaa ja säveltää musiikkia sekä lisäksi näyttelee ja tekee elokuvia. Korona-aikana Vesala on käyttänyt ääntään ja nostanut esiin kulttuurialan ahdinkoa. 

14. Annimari Korte – määrätietoa vaikka muille jakaa

Suomen kaikkien aikojen nopein naisten pika-aitajuoksija Annimari Korte, 33, on osoittanut, että vastoinkäymisistä voi todella kivuta voittoon. Parikymppisenä sairastelun vuoksi urheilu-uran hylännyt Korte palasi kisakentille 29-vuotiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin Annimarin nimissä on 100 metrin aitojen Suomen ennätys ja Suomen mestaruus.

15. Tiina Alahuhta-Kasko – rohkea johtaja

Marimekon johtoon vuonna 2015 valittu Tiina Alahuhta-Kasko, 39, on saanut suomalaisen kulttuuriaarteen uudistumaan. Oman tien löytämisessä häntä on kannustanut erityisesti isä, Konetta ja Nokiaa johtanut Matti Alahuhta, kirjoittaa Anna-lehti.

Lue myös: Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko: ”Puhun avoimesti virheistäni ja kerron, jos olen epävarma tai en osaa” 

Puuttuuko listalta joku? Kirjoita ehdotuksesi jutun kommentteihin!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna-lehti valikoi 15 tämän hetken inspiroivinta naista: tunnetko jo heidät?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X