Ihmiset

Anna: Meeri Koutaniemi kielsi teininä itseltään tv:n, harrastukset ja lukemisen

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 32, kertoo Annassa nuoruuden kipuiluista, itsenäisyyden kaipuusta ja intohimostaaan yhteiskunnallisiin asioihin.

Meeri Koutaniemi tunnetaan palkittuna valokuvaajana ja toimittajana. Viimeisimmällä Tanssii Tähtien Kanssa -kaudella hän on myös osoittanut olevansa valovoimainen esiintyjä.

Lue lisää: Millainen on maailman pahin naisvankila? Katso Meeri Koutaniemen kuvat El Salvadorista

Uudessa Annassa Meeri kertoo nuoruudestaan. Hän muutti jo 16-vuotiaana Helsinkiin yksin saatuaan paikan Sibelius-lukiosta. Rahaa ei ollut, mutta laskut piti maksaa – niinpä Meeri työskenteli kotiapulaisena opiskelun ohella.

Meeri luki maailmankirjallisuuden klassikoita, kuten Hesseä ja Dostojevskia. Hiljalleen hän ajatui testaamaan omaa yksinäisyyden sietokykyään:

”Kielsin itseltäni lukemisen, musiikin, tv:n, radion, harrastukset, päiväkirjan kirjoittamisen. Noin kuukauden istuin kotona matolla tutustuen tyhjyyteen. Mietin, että kaatuvatko seinät päälle vai ei. Eivätpä ne sitten kaatuneetkaan”, Meeri kertoo Annassa.

Merkittävintä kokemuksessa oli, että hän oppi olemaan yksin – vaikka kokeen aikana hän kärsi myös masennuksesta.

Meeri Koutaniemi muutti kotoa 16-vuotiaana

Meeri oli muuttanut kotoa jo 16-vuotiaana käymään lukiota Ouluun.

”Se oli kuitenkin liian lähellä Kuusamoa. Itsenäisyyden tarpeeni oli niin suuri, että lähdin kesken lukuvuoden Helsinkiin”, Meeri kertoo Annassa.

Meeri nostaa muuton Helsinkiin yhä yhdeksi elämänsä isoimmista ja vaativimmista askeleista, kertoo Anna.

”Olin 16-vuotias, ja minulla oli yhtäkkiä vastuu itsestäni ja vapaus tehdä niin kuin haluan. Rahaa ei ollut paljon, mutta laskut piti maksaa. Hankin lisätienestejä kerran viikossa kotiapulaisena perheessä, jossa silitin, siivosin ja tein ruokaa lapsille”, Meeri kertoo Annassa.

Lukion ensimmäisenä vuonna Meeri oli paljon yksin, sillä kesken lukuvuotta oli vaikea saada kavereita. Pian Meeri alkoi kuitenkin saada ystäviä koulussa. Hän tapasi yhteiskunnallisesti aktiivisen poikaystävän, ja myös Meerin globaali tietoisuus ja kiinnostus ihmisoikeuksiin heräsivät. Samalla jo Kuusamossa alkanut intohimo valokuvaamiseen voimistui.

Kuvia köyhyydestä ei haluta katsoa

Ylioppilaaksi valmistuttuaan Meeri lähti ensimmäiselle reportaasimatkalleen Intiaan tutustumaan lapsityövoiman käyttöön. Haaveena oli, että hän voisi kuvillaan ja jutuillaan rahoittaa seuraavankin työmatkan.

”Kuvien ja juttujen myyminen oli vaikeampaa kuin olin kuvitellut. Eräänkin lehden toimituspäällikkö sanoi, että he eivät halua kuvia köyhyydestä ja ihmisoikeusloukkauksista”, Meeri sanoo Annan jutussa.

Intohimo ei kuitenkaan laantunut.

Nyt Meeri on kuvannut sissisotaa käyviä pakolaisnaisia, thnyt reportaaseja maamiinojen uhreista Kambodzassa ja palestiinalaisista, joiden talot Israelin armeija jyräsi maan tasalle. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana hän on matkustanut noin 60 maassa. Kuukausia on vietetty niin Meksikossa, El Salvadorissa kuin Irakissa, ja Meeri kiertänyt 12 maassa tutkimassa tyttöjen ympärileikkaamisen perinnettä.

Lue lisää: Kuka on kaikkien aikojen inspiroivin suomalaisnainen? Kotilieden lukijat paljastavat!

Kokemukset ovat paitsi muokanneet Meerin maailmankuvaa, myös näkemystä itsestä ja omasta roolista. Hän ei hätkähdä pienestä eikä halua synnyttää draamaa turhasta, Anna kertoo.

”Minun on ollut pakko panna kaikki näkemäni asiat perspektiiviin. Se on lisännyt kiitollisuutta siitä, mitä minulla on”, Meeri sanoo Annassa.

Rankkojen asioiden edessä myös oma oleminen on pelkistynyt.

”Olen pelkkä viestin viejä. Kuuntelen ja dokumentoin tarinoita, jotka välitän eteenpäin.”

Lue myös Annan juttu: Meeri Koutaniemi tarvitsi irtiottoa työstään: ”Jaksaakseni minun on välillä irtauduttava”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Meeri Koutaniemi kielsi teininä itseltään tv:n, harrastukset ja lukemisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.