Anna: Teresa Välimäen isä korjasi sukupuolensa – isän todellinen sukupuoli-identiteetti selvisi Teresalle lehtijutusta

Teresa Välimäen isä ei koskaan pystynyt puhumaan tyttärensä kanssa sukupuolenkorjauksestaan. Se tuntui Teresasta valtavan surulliselta, kertoo Anna-lehti.

”Olen aina ollut vastuunkantaja ja pärjääjä. Se, joka selviää kaikesta yksin ilman muiden apua”, Teresa Välimäki, 46, kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Se luonteenpiirre juontaa juurensa Teresan raskaaseen lapsuuteen. Siellä alkoholi oli läsnä arjessa joskus liikaakin. Teresan äiti teki jopa kolmea työtä, koska rahasta oli pulaa. Isä oli töissä laivalla ja oli pitkiäkin aikoja merellä. Humalassa hän oli äitiä kohtaan väkivaltainen.

Teresa kertoo Annassa oppineensa pitämään itsestään huolta jo lapsena.

”Minulla on kolme velipuolta. Yhdellä heistä oli parikymppisenä paha päihdeongelma. Olin 11-vuotias, kun jo jouduin tilanteisiin, joissa minä, ihan lapsi vielä, tuin ja pidin pinnalla yhdeksän vuotta vanhempaa veljeäni. Huoli oli usein suuri”, Teresa muistelee Annassa.

Teresa Välimäki: ”Tämä oli viimeinen pisara”

Teresan vanhemmat erosivat, kun Teresa oli yläasteella. Ero oli helpotus ja välit isäänkin lämpenivät hetkeksi. Sitten Sveitsissä au pairina työskennellyt Teresa sai 20-vuotissyntymäpäivälahjaksi kasan suomalaisia lehtiä. Yhdessä niistä oli tarina transihmisistä, ja jutun yhteydessä kuva Teresan isästä.

”Olen aina ollut hyvin suvaitsevainen, mutta loukkaannuin suuresti siitä, ettei isä luottanut minuun kertoakseen näin suurta asiaa. Se tuli täysin puskista”, Teresa kertoo Annassa.

Teresa keskusteli äitinsä kanssa asiasta, ja äiti kertoi, että isä oli jo käynyt kaikki prosessit läpi ja korjannut sukupuoltaan. Hän oli saanut uuden sosiaaliturvatunnuksenkin.

”Mutta isä kielsi kaiken ja väitti äitiäni valehtelijaksi. Se loukkasi minua vielä enemmän. Tuntui, ettei isä arvostanut minua tai luottanut minuun puhuakseen asiasta reilusti ja avoimesti. Toki taustalla oli muutakin, kuten ikäviä ja pelottaviakin lapsuuden tapahtumia. Tämä oli viimeinen pisara.”

Lapsuus jätti jälkensä

Tapahtuneen jälkeen Teresa ei enää pystynyt tapaamaan isäänsä. Isä lupasi kirjoittaa kirjeen, jossa selittäisi kaiken. Sitä kirjettä ei kuitenkaan koskaan tullut. Isä menehtyi keuhkosyöpään kymmenen vuotta sitten.

Teresan suhde äitiin pysyi syvänä ja läheisenä, vaikka hänen alkoholinkäyttönsä aiheuttikin välillä haasteita. Äiti menehtyi suolistosyöpään vuonna 2015. Ikävä on yhä kova.

”Oman lapsuuteni vuoksi olen tuntenut olevani aina jollakin tavalla juureton ja isätön. Se on kokemus, joka yltää yli sukupolvien. Äitini oli biologisten vanhempiensa hylkäämä kasvattilapsi. Isäni oli syntynyt avioliiton ulkopuolella eikä ollut koskaan osa isänsä perhettä, vaikka pitikin häneen jollain tasolla yhteyttä.”

Teresa kertoo yhä olevansa lapsuutensa vuoksi kova huolehtimaan.

”Kehotan aina lapsia ajamaan varovasti ja pelkään, että jotain pahaa tapahtuu heille. Se on piirre, joka tuskin koskaan karisee minusta kokonaan.”

Lue myös Annan juttu: Teresa Välimäki sai parikymppisenä tietää isänsä korjanneen sukupuoltaan: ”Loukkaannuin siitä, ettei isä luottanut minuun kertoakseen näin suurta asiaa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna: Teresa Välimäen isä korjasi sukupuolensa – isän todellinen sukupuoli-identiteetti selvisi Teresalle lehtijutusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X