Anna: Uupumus vei Saija Tuupasen terapiaan: ”Omien rajojen vetäminen ei ole helppoa, kun työtään rakastaa niin paljon”

Saija Tuupanen oli ennen kova suorittaja niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Uupumisen jälkeen hän on opetellut ajattelemaan, että kaikkea mahdollista ei tarvitse jaksaa, Anna-lehti paljastaa.

Kuin edessä olisi iso metsäryteikkö, jonka juurien ja kantojen yli pitäisi räpiköidä eteenpäin. Siltä laulaja Saija Tuupasesta, 39, tuntui pitkään, kun hän ajatteli omaa elämäänsä. Uraa, ihmissuhteita ja ennen kaikkea omaa henkistä hyvinvointiaan, Anna-lehti kertoo.

Lue myös: Eeva Kolu, 34, uupui kolme kertaa – kertoo nyt, mitä vuosien uupumusputki on hänelle opettanut

Liian kiivas työtahti, kriittisyys itseä kohtaan ja kehno omanarvontunto nakersivat hänen jaksamistaan. Mutta kuluneen vuoden aikana metsän keskelle on alkanut muotoutua polku. Tie, joka johdattaa häntä eteenpäin.

”Olen hiljalleen oppinut rakastamaan itseäni sellaisena kuin olen ja hyväksymään, että riitän juuri tällaisena. En tiedä olenko tällä matkalla koskaan valmis, mutta sitähän tämä elämä on: jatkuvaa kehittymistä ja eteenpäin menemistä”, Saija kertoo Annassa.

Opettelu armollisempaan elämään ei ollut helppoa.

”Olen ollut pienestä asti suorittaja, ja kotona on kannustettu olemaan ahkera. Koulussa olin kympin tyttö ja kaikin puolin tunnollinen. Tämä piirre tuskin koskaan karisee minusta pois. Sen seurauksena olen myös uuvuttanut itseni työelämässä”, Saija sanoo Annan jutussa.

”Muutama vuosi sitten tuntui, että töitä tulee ovista ja ikkunoista. Tiesin, etten voisi ottaa vastaan kaikkea, mutta tungin silti kalenterini täyteen.”

Saijan jaksaminen alkoi repeillä. Bändiläiset huomasivat uupumisen oireet, kun Saija purskahteli itkuun takahuoneissa ilman mitään syytä.

Saijan läheiset puuttuivat tilanteeseen

”En halunnut tehdä uupumisestani haloota, mutta minun oli pakko ottaa muutamaksi viikoksi vapaata. Palasin terapiaan. Tuntui hyvältä avata ajatuksia ulkopuoliselle taholle. Se oli vain minulle tarkoitettu suljettu paikka. Siellä opin, että pahakin tunne menee aina ohi”, Saija kertoo Annassa.

Tänä päivänä Saija yrittää tasapainoilla sopivan balanssin löytämisen kanssa.

”Omien rajojen vetäminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa, kun työtään rakastaa niin paljon. Nyt pyörittelen mielessäni kysymystä: miten löydän sopusoinnun levon ja työnteon ja liikunnan välillä, jotta olen parhaimmillani ja paras mahdollinen minä?” Saija sanoo Annan jutussa.

Koronapandemian aikana kysymyksen äärelle oli vihdoin mahdollisuus pysähtyä.

”Joskus saatoin tehdä jopa 25 keikkaa kuukaudessa, jonka nyt tiedän olevan aivan liikaa. Toisaalta olen nyt kokenut myös toisen ääripään, kun esiintymiset peruttiin yli vuoden ajalta”, Saija sanoo jutussa.

Uupumisensa jälkeen Saija opetteli sanomaan ei.

”Vielä kymmenen vuotta sitten otin vastaan jokaisen minulle tarjotun esiintymispyynnön. Kun pari vuotta sitten kieltäydyin ensimmäistä kertaa, se tuntui pahalta. Mutta nyt se käy jo hieman kepeämmin, vaikka ei helposti”, Saija kertoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Saija Tuupasen parisuhde Sami Hedbergin kanssa kukoistaa: ”Hän seisoo rinnallani vahvana ja löytää aina oikeat sanat”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna: Uupumus vei Saija Tuupasen terapiaan: ”Omien rajojen vetäminen ei ole helppoa, kun työtään rakastaa niin paljon”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X