Ihmiset

Anne Mattila lapsihaaveistaan Seurassa: "Oppisinpa kasvattamaan lapset samalla tavalla kuin äitini"

Kun laulaja Anne Mattila oli 10-vuotias, hän pyysi itkien, ettei hänen tarvitse koskaan muuttaa pois kotoa ja äitinsä Tarja Hietikon luota. "Olen edelleen äidin tyttö”, Anne kertoo uudessa Seurassa.

Laulaja Anne Mattila, 33, kertoo uudessa Seurassa saaneensa 16-vuotiaana ohjeen, että kannattaisi keskittyä elämässä vain yhteen asiaan. Mattila haaveili sekä laulajan että taidemaalarin urasta, mutta ensimmäinen levytyssopimus kädessään hän päätyi kuuntelemaan neuvojia.

”Olin hullu, kun ensin uskoin”, Anne toteaa Seuran jutussa.

Lue myös: Haluatko tehdä unelmistasi totta? Näin Kotilieden lukijat ovat toteuttaneet haaveensa

Lapsuudesta rakas maalausharrastus kuitenkin kulki Mattilan mukana läpi vuosien. Vakiinnutettuaan laulajan uransa hän alkoi asettaa taulujaan myös näytille eri puolilla Suomea.

Viisi vuotta sitten Anne tutustui Karvialla myytävänä olleeseen vanhaan taloon ja sen pihapiiriin. Hän katseli ajan patinoimia hirsiä ja soitti äidilleen Tarja Hietikolle, 61:

”Tule katsomaan. Tänne tulee galleriani.”

”Olemme toistemme parhaat ystävät”

Lapsesta lähtien Anne on mieluummin touhunnut äitinsä kanssa kotona kuin lähtenyt nuorten rientoihin sisarustensa tavoin. Äidin ja tyttären yhteisiä intohimoja ovat edelleen marjastaminen, sienestäminen ja ylipäänsä luonnossa samoilu.

10-vuotiaana Anne pyysi itkien, ettei hänen tarvitse koskaan muuttaa pois kotoa ja Tarjan luota.

”Mutta kyllä minustakin iso tyttö tuli. Silti olen edelleen äidin tyttö. Olemme toistemme parhaat ystävät”, Anne Mattila sanoo Seurassa.

Annen gallerian ensimmäinen taidenäyttely avattiin neljä vuotta sitten. Sen yhteyteen perustettiin myös Taidekahvila, jota Tarja pyörittää.

Tarja oli ensimmäinen, joka kuuli tulevasta galleriasta ja kahvilasta. Äidille Anne myös lähettää aina ensimmäisenä kuvan uudesta maalauksesta, kirjoittamansa runon ja säveltämänsä laulun. Vastaus tulee välittömästi: ”Hieno.”

”Kaikki, mitä teen, on äidistä hienoa”, lisää Anne.

Tarja vastaa vaikka keskellä yötä, sillä hänen kännykkänsä ei ole koskaan äänetön.

”Olen aina käytettävissä, jos joku lapsista tarvitsee minua”, Tarja toteaa Seurassa.

Lue myös: Muumimamma vai Molly Weasley? Testaa, kuka kirjallisuuden rakastettu äitihahmo olet!

Anne Mattila, galleria, kahvila, Tarja Hietikko, äiti, laulaja, unelma, taidemaalari

Kahdesta asiasta ei puhuta

Tarjan seitsemästä lapsesta kotona asuu enää kuopus.

”Ajattelin kauhulla heistä luopumista jo silloin, kun he olivat pieniä. Olisi ihanaa, jos he olisivat aina kanssani”, Tarja sanoo uudessa Seurassa.

Melkein he ovatkin. Aikuistuneet lapset ovat jääneet asumaan Karvialle. Anne asuu kihlattunsa, bändissään rumpuja soittavan Kari ”Kille” Tenkulan kanssa vajaa kymmenen kilometrin päässä lapsuudenkodistaan.

Vaikka äiti ja tytär jakavat keskenään paljon ja soittelevat toisilleen monta kertaa päivässä, kahdesta asiasta he eivät puhu. Toinen niistä on parisuhde.

”Mitä semmoisista höpisemään. Se on aina kolmannen korvapuusti”, siteeraa Anne äitiään.

”Ne murheet saa pitää jokainen itsellään”, lisää Tarja.

Annen sisaruksilla on yhteensä yksitoista lasta, heinäkuussa syntyy kahdestoista. Toivooko Tarja, että Anneenkin iskisi vauvakuume?

Vastaus kysymykseen on napakka: ”Minä en siitä kysele, eikä tarvitse muidenkaan asiaa udella. On jokaisen oma asia, tekeekö lapsia ja koska tekee.”

Jotain Anne silti aiheesta sanoo: ”Äiti piti kuria ja antoi lempeyttä riittävästi ja sopivassa suhteessa. Oppisinpa itse kasvattamaan lapset samalla tavalla, jos minulla niitä jonain päivänä on.”

Lue myös Seuran juttu: Laulaja Anne Mattilan paras ystävä on Tarja-äiti: ”Hän huolehtii ja rakastaa, mutta ei puutu elämääni”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anne Mattila lapsihaaveistaan Seurassa: "Oppisinpa kasvattamaan lapset samalla tavalla kuin äitini"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.