Ihmiset

Marimekon Tasaraita oli suosikki jo syntyessään – mutta tiedätkö, kuka on suunnittelija sen takana?

Tasapaksut raidat ovat monelle tänä päivänä arkisia, mutta 60-luvulla ne nousivat valtavaksi hitiksi. Kuka hittikuosin suunnitteli? Miksi simppelistä kuosista tuli ikoni?

”Tee, mutta omalla riskilläsi”, sanoi Armi Ratia epäillen suunnittelija Annika Rimalalle, kun tämä ehdotti uudenlaista kuosia Marimekon kokoelmiin. Ja Rimalahan teki.

Niin syntyi yksi Marimekon tunnetuimmista klassikkokuoseista, Tasaraita.

Millainen on tarina ja nainen raitojen takana? Marikirja – Marimekon luova historia Piccolosta Palstaan (Nemo 2020) -teos paljastaa.

Lue myös: Marimekon klassikkokuosit kiinnostavat nyt keräilijöitä – löytyykö sinultakin näitä aarteita?

Annika Rimala suunnitteli Tasaraita-kuosin tavalliselle ihmiselle

Kuvio- ja vaatesuunnittelija Annika Rimalan tie Marimekon suunnittelijaksi kävi mutkien kautta.

Graafikoksi opiskellut Rimala (1936–2014) haki suunnittelijaksi ensimmäisen kerran vuonna 1959. Tehtaan sijasta Marimekon perustaja Armi Ratia palkkasi Rimalan ensin lastenvaatekauppa Muksulan myymälänhoitajaksi.

Vasta Marimekon ensimmäiseksi suunnittelijaksi palkatun Vuokko Nurmesniemen lähdettyä maailmanympärysmatkalle Rimalalle aukeni paikka suunnittelijana. Vielä siinä vaiheessa kukaan tuskin osasi arvata, millaisen jäljen nuori graafikko jättäisi Marimekon historiaan.

Sitten tuli vuosi 1968 ja Tasaraita-kuosi syntyi. Rimala oli tuolloin 23-vuotias.

Vaikka vaakatasossa kulkevat tasapaksut raidat tuntuvat tänä päivänä arkisilta, 1960-luvulla niistä syntyi nopeasti hitti. Raitoihin pukeutuivat pian kaikki vauvasta vaariin.

Lue myös Seura.fi: Yksinäisyys on ollut Kirsti Paakkasen, 91, suuria uhrauksia vaatinut voimavara: ”Kaikki unelmani kävivät toteen yhtä lukuun ottamatta”

Muotoilija Annika Rimala vuonna 1985.
Muotoilija Annika Rimala vuonna 1985. Kuva: Ari Heinonen/Otavamedia

Klassikkokuosin suunnittelussa Rimalaa innoittivat tavalliset ihmiset ja farkut.

Jo alusta alkaen Rimala halusi suunnitella vaatteita tavallisille ihmisille. Tyylikkäille ja kiireisille tyypeille, joilla ei ollut aikaa tai halua silittää vaatteitaan. Rimala tähtäsi siihen, ettei vaatteita tarvinnut varoa ja että ne sai pestä mutkattomasti. Ratkaisu oli trikoo, ja Tasaraita-vaatteet olivatkin Marimekon ensimmäisen trikoomalliston.

”Suurin innostajani on arki. Olen sellainen arjen palvoja”, Annika Rimala on kuvaillut itseään.

Toinen innoittaja Tasaraita-kuosin synnyssä oli Levi Strauss. Annika oli lukenut paljon Levi’s-merkin perustajasta, jonka suosittuja farkkuja myytiin miljoonia. Miksei supersuosion saavuttaneille housuille ollut syntynyt vastaavaa hittipaitaa?

Kohta oli. Pian nuoriso yhdisteli Annikan raitavaatteita muodikkaasti farkkujen pariksi.

Tasaraidan lisäksi Rimalan kynästä syntyivät nämä klassikkokuosit

Annika Rimala työskenteli Marimekolla vuodesta 1960 vuoteen 1982. Näiden parinkymmenen vuoden aikana hän ehti suunnitella yli kaksikymmentä erilaista raitakuosia. Annika on lisäksi esimerkiksi Pallo-, Puketti-, Pippurikerä- ja Suomu-kuosien takana.

Annikan suunnittelemia kuoseja nähtiin pian myös kansainvälisten muotilehtien kansissa Ellesta Vogueen. Marimekon maailmanvalloitus oli alkanut.

Pelkkää Marimekkoa Annikan elämä ei ollut. Samaan aikaan suunnittelija työskenteli teatteripuvustajana Lilla Teaternissa, missä hän puki näyttelijöitä toinen toistaan pröystäilevämpiin asuihin.

Vapaa-aikansa Annika saattoi käyttää vesillä veneilyyn tai katukahvilassa ohikulkijoiden tyylien tarkkailuun. Ihmisistä inspiroitumiseen ja kuosien ideoimiseen.

Lähde: Marikirja – Marimekon luova historia Piccolosta Palstaan (Nemo 2020), kirjoittanut Henna Koste, kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marimekon Tasaraita oli suosikki jo syntyessään – mutta tiedätkö, kuka on suunnittelija sen takana?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.