Tiesitkö nämä 5 faktaa Armi Kuuselasta? Seura paljastaa, mitä Miss Universum ajatteli kisaan osallistumisesta

Armi Kuusela kruunattiin maailman kauneimmaksi vuonna 1952. Tiedätkö, miten 17-vuotias Armi Kuusela reagoi voittoon? Seuran juttu paljastaa tämän ja neljä muuta kiinnostavaa faktaa.

Armi Kuusela on jäänyt historiaan maailman ensimmäisenä Miss Universum -voittajana. 17-vuotiaasta suomineidosta tuli uuden ajan symboli, varsinainen kansallissankari, kerrotaan Seura-lehden jutussa.

Tiedätkö jo nämä viisi seikkaa Armin tiestä julkisuuteen?

Lue myös: Muistatko nämä karismaattiset Suomi-tähdet ja tv:stä tutut kansansuosikit vuosikymmenten takaa? 

Armi Kuusela nousi maailmankuuluksi tähdeksi – tiedätkö nämä 5 faktaa?

1. Äidin tuttava ja luokkakaverin äiti ilmoittivat Armin kisaan

Armi Kuusela oli kotoisin Muhokselta ja opiskeli Porvoon Naisopistossa eli ”Nunnalassa”. Armin ilmoittivat Suomen Neito -kilpailuun sattumalta sekä äidin tuttava, everstinrouva Oili Heinonen että luokkakaverin äiti Irma Seppänen.

Armi ei ollut ideasta innoissaan.

”Ensimmäinen reaktioni oli täysin kielteinen. Minulla oli aivan muunlaisia suunnitelmia elämälleni. Halusin käydä koulun loppuun ja sen jälkeen opiskella kieliä tai voimistelua”, Armi kertoi Nina af Enehjelmin kirjassa Armi Kuusela, myytti, julkkis ja supertähti (WSOY, 2003).

Armi Kuusela valittiin ensin Suomen Neidoksi ja sen jälkeen Miss Universumiksi.

Armi Kuusela valittiin olympiavuonna 1952 ensin Suomen Neidoksi ja sen jälkeen Miss Universumiksi. Kuva: OM-arkisto

2. Voiton jälkeen Armi halusi nukkua

Armi valittiin ylivoimaisena voittajana ensimmäiseksi Suomen Neidoksi. 17. kesäkuuta hän lensi Yhdysvaltoihin Miss Universum -kisoihin.

Kun Armi kruunattiin maailmankaikkeuden kauneimmaksi, Armi oli iloinen siitä, että oli pystynyt kunniakkaasti edustamaan Suomen värejä. Voitto tuntui silti ristiriitaiselta. Kruunajaisten jälkeen hän halusi vain levätä.

”Hullunkurista, muistan silloin ajatelleeni, että minulla nyt on ulottuvillani kaikki maailman ihanuudet enkä kuitenkaan kaipaa mitään muuta kuin kymmenen tunnin syvää, häiriintymätöntä unta. Vähäinen toiveeni ei toteutunut. Seuraavana aamuna puhelin soi ensimmäisen kerran kello kuusi”, Armi kertoi Seura-lehdelle vuonna 1952.

3. Voittojuhla lähti käsistä

Kun 17-vuotias Miss Universum palasi Suomeen, hän sai kaoottisen vastaanoton. Tuhannet suomalaiset olivat lentokentällä Armia vastassa.

Armin kunniaksi järjestettiin myös juhla, johon myytiin 25 000 lippua. Helsingin Pallokentällä järjestetyt juhlat lähtivät kuitenkin käsistä, kun villiintyneet fanit ryntäsivät kentälle ohi lipuntarkastajien. Armi joutui poistumaan tilaisuudesta poliisiautolla, uudessa Seura-lehdessä kerrotaan.

Armi Kuusela kruunattiin maailman kauneimmaksi vuonna 1952. Tiesitkö, miten 17-vuotias Armi Kuusela reagoi voittoon?

Armi Kuusela (keskellä) oli luomassa kuvaa suomalaisesta kauneusihanteesta, johon liittyi vaaleus ja hoikkuus. Kuva: OM-arkisto

4. Oliko voiton taustalla politiikka?

Miss Universum -kisan amerikkalaisten järjestäjien kerrotaan erityisesti toivoneen, että Suomen Neito tulee mukaan kisaan. Syyn arvellaan olevan poliittinen.

Kun Neuvostoliitto oli hyökännyt Suomeen syksyllä 1939, Yhdysvallat tuomitsivat hyökkäyksen, mutta sanat eivät yltäneet tekoihin. Kenties Yhdysvallat halusi antaa Suomelle positiivista huomiota, koska poti huonoa omaatuntoa.

Nina af Enehjelm arvelee kirjassaan, että ajankohdalla oli vaikutusta kilpailun lopputulokseen. Myös Armi Kuusela arveli, että politiikalla oli osansa voiton taustalla:

”Minulla on aina ollut omat epäilykseni siitä, että takana olivat poliittiset syyt.”

Lue myös: Muistatko nämä kansainväliset kaunottaremme ja kuumat hurmurimme?

5. Armi Kuusela ei halunnut filmitähdeksi Amerikassa

Julkisuuden pyörteissä Armi Kuusela piti päänsä. Hän ei halunnut parrasvaloihin. Kun Universal Studio tarjosi hänelle elokuvasopimusta, Armi vastasi kieltävästi.

Päätös loi uudenlaista naiskuvaa. Se viestitti myös ulkomaailmalle, että suomalainen nainen on itsenäinen, vapaa ja isänmaallinen, uudessa Seura-lehdessä kirjoitetaan.

Lue myös Seuran juttu: Armi Kuusela oli jo 17-vuotiaana Suomen uuden ajan symboli – Painoivatko Miss Universum -valinnan taustalla sittenkin poliittiset syyt vuonna 1952?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö nämä 5 faktaa Armi Kuuselasta? Seura paljastaa, mitä Miss Universum ajatteli kisaan osallistumisesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X