Tarinat

Eemeli, 10, rakastaa lumen kolaamista – naapurikerrostalojen pihat on usein kolattu ennen kuin huoltoyhtiö ehtii paikalle

Helsinkiläisen Eemeli Heikkilän äidin sosiaalisen median päivitys kolaamiskeikkoja etsivästä Eemelistä kerää kannustavia kehuja.  

Viime päivinä suomalaisissa kotitalouksissa on riittänyt kolattavaa, sillä Valtteri-myrsky toi kahden vuorokauden aikana lunta enimmillään 25–32 senttimetriä.

Erityisen innoissaan sataneista senteistä on helsinkiläinen Eemeli Heikkilä, 10, joka rakastaa kolaamista.

”Valtteri-myrsky pitäisi olla vuosittain, niin pääsisi kunnolla kolaamaan, ja traktoreillekin riittäisi hommaa”, Eemeli sanoo.

Kokenut kolaaja on tuttu näky asuinalueellaan Helsingin Kuninkaantammessa, jossa hänellä on ollut tapana kolata oman ja naapurikerrostalojen pihat ennen kuin huoltoyhtiö ehtii paikalle. Nyt Eemeli haluaa auttaa harrastuksellaan muita ja tienata samalla taskurahaa Lego-palikoita ja Bruder-työkoneleluja varten.

Hän pyysi äitiään Henna Heikkilää jakamaan ilmoituksen lähialueiden Facebook-ryhmissä.

”Tarvitseeko pihasi, portaikkosi, pihatiesi lumikolaamista ja apua hiekoitukseen? Myös juoksureitit koirallesi tai kissallesi onnistuvat! Eemeli melkein 11 v. rakastaa kolaamista ja ihmisten auttamista”, ilmoitus alkaa.

Eemeli Heikkilä pitää lumikolasta kiinni kotipihalla.
Eemeli Heikkilä osti ensimmäisillä taskurahoilla aikuisille tarkoitetun leveän lumikolan. Kolaamisen hän aloittaa säntillisesti aina aamuseitsemältä. Kuva: Henna Heikkilä

Puskaradio Helsinki -ryhmässä 1. helmikuuta julkaistu päivitys keräsi kuudessa tunnissa yli 1 500 tykkäystä ja toistasataa kommenttia.

”Iso suositus täältä reippaalle Eemelille”, yhdessä kommentissa sanotaan.

”Eemeli on paras. Kyllä oli meidän kotipiha niin siisti, kun asuitte täällä. Onnea tulevaan.”

”Onpa kyllä äärimmäisen ihana ilmoitus ja aivan upea yrittäjäasenne! Toivottavasti hommia tulee riittämään hyvin!” päivitystä kommentoidaan.

Ensimmäiset palkkarahat menivät lumikolaan

Kolaamiseen Eemeli tutustui kolmevuotiaana toimintaterapiassa toimintaterapeutin suosituksesta. Eemelillä on autisminkirjon oireyhtymä ja ADHD, ja kolaaminen rauhoittaa ja auttaa aistialiherkkyyteen. Harrastus kolaamisesta tuli viisivuotiaana.

”Olimme joulukuussa käymässä Kylpylähotelli Rauhalahdessa Kuopiossa, jossa Eemeli aloitti ovien edustojen kolaamisen jo aamuseitsemältä. Hän kolasi ja hiekoitti tien puiston penkeillekin, jotta vanhemmat ihmiset voivat lepuuttaa jalkoja”, äiti Henna Heikkilä kertoo.

Eemeli Heikkilä lapioi lunta lumilapiolla. 
Kolaaminen rauhoittaa Eemeliä, jolla on aistialiherkkyyttä. Kun maa on vihreänä, Eemeliä harmittaa, ettei hän pääse kolaamisen pariin. Kuva: Henna Heikkilä

Perhe muutti viime syksynä uuteen kotiin Helsingin Kuninkaantammeen. Kun ensimmäiset lumet satoivat, naapurit huomasivat pihalla innokkaan kolaajan ja veivät rappukäytävään hillopurkin. Sinne asukkaat voivat laittaa Eemelille kiitokseksi taskurahaa.

Ensimmäisistä palkkioistaan Eemeli osti tammikuussa uuden aikuisille tarkoitetun leveämmän lumikolan. Nyt työkaluina on kaksi lumilapiota, lumikola ja hiekoituskärry.

”Arvaa tuliko purkki Valtterin jälkeen täyteen! Siinä oli varmana 50 euroa!” Eemeli kertoo.

”Ei ihan 50 euroa kuitenkaan vaan viisi euroa. Kolikoita vain oli niin paljon, että määrä näytti suurelta”, äiti korjaa.

Keikoilla mukana aina vanhempi

Lunta kolaavan Eemelin keikkailmoitukset Facebook-ryhmissä ovat keränneet pääosin kannustavia kehuja. Mukaan on kuitenkin mahtunut myös muutamia kommentteja lapsityövoimasta.

Äiti Henna Heikkilä korostaa, ettei kyse ole mistään laajamittaisesta yritystoiminnasta vaan harrastuksesta, jolla Eemeli on itse keksinyt tienata muutaman euron samalla.

Lumisina aikoina pienien pinta-alan kolauskeikkoja on ollut viidestä kymmeneen viikon aikana. Yksittäiset työt ovat olleet pääosin rivi- tai paritalon kulkuväyliä ja roskakatokselle johtavia teitä. Mukana keikoilla on auttamassa aina jompikumpi vanhemmista.

Vanhemmat ovat myös selvittäneet, miten Eemelin keikkapalkkioiden kanssa kuuluu toimia. Eemelin kolaamisesta saadut taskurahat ovat sen verran pieniä, etteivät ne ylitä verotettavan ansiotulon rajoja. Verotettavan ansiotulon raja on noin 14 000 euroa vuodessa.

”Eemeli on ensisijaisesti lapsi, joka käy koulua. Jos hän ei tekisi kolauskeikkoja, hän kolaisi koko kaupunginosan keikat ilmaiseksi, koska rakastaa kolaamista niin paljon”, Henna Heikkilä sanoo.

Eemeli Heikkilä seisoo lumilapion kanssa kampaamon pihassa.
Facebook-päivitys poiki kolauskeikan muun muassa lähellä sijaitsevan kampaamon pihaan. Kuva: Henna Heikkilä

Kiinteistöhuoltoyritys kutsui tutustumaan

Facebook-päivitys on poikinut lahjoituksena kaksi Ikea-kassillista käytettyjä Lego-palikoita ja muutaman uuden kolauskeikan: illalla edessä on kampaamon pihan ja yhden parkkipaikan kolaus.

Lisäksi Eemelin unelmien työpaikka, Kotikatu-kiinteistönhuoltoyritys, kutsui Eemelin tutustumaan kalustoon. TET-paikastakin on jo alustavasti puhuttu.

”Sellaisia onnenpotkuja ei ihan joka lapsen kohdalle osu”, Eemeli sanoo.

Lumettomilla keleillä Eemeli nauttii leikkipuistoretkistä, haravoinnista ja hiekoittamisesta. Seuraavaksi Eemeli säästää lapsille tarkoitettuun lakaisulaitteeseen.

”Toiset lapset pelaavat ja katselevat videoita pelaamisesta, Eemeli katsoo työvälinevideoita”, Henna-äiti kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eemeli, 10, rakastaa lumen kolaamista – naapurikerrostalojen pihat on usein kolattu ennen kuin huoltoyhtiö ehtii paikalle

Jube

Mitekä on hoidettu vakuutusasiat näissä taloyhtiöissä, missä Eemeli töitä tekee? Jos vaikka vahinko sattuu taloyhtiön pihalla, niin voipa olla vähän kimurantti juttu korvausasiat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.