Eeva Litmanen, kirja, suku, näytelmä

Eeva Litmanen Seurassa: ”Jos kieltää perhetaustansa, joutuu olemaan joku muu kuin mikä on”

Näyttelijä Eeva Litmanen kiinnostui sukunsa historiasta. Paljastui monta ikävää ja järkyttävääkin asiaa. Seurassa hän kertoo, että tutkimus auttoi myös ymmärtämään omia isovanhempia paremmin. 

Näyttelijä Eeva Litmanen, 74, tutki sukunsa historiaa ja tajusi, että oman perheen lähimenneisyyteen mahtuu paljon kipua ja vaikeutta. Asioista, joista ei koskaan puhuttu, syntyi näytelmäkäsikirjoitus. Uudessa Seurassa Eeva paljastaa, miten hänen isovanhempiensa tarina kulki käsi kädessä sisällissodan kanssa.

Lue myös: Kiinnostaako sukututkimus? Tässä parhaat vinkit, linkit ja tärkeät vuosiluvut sukututkijalle

Totuus isoisästä paljastui

Eeva Litmanen kertoo Seurassa alkaneensa tehdä sukututkimusta, koska halusi tallettaa perheensä vaiheet jälkipolville. Tutkiessaan asiakirjoja ja haastatellessaan sukulaisia Eevalle paljastui moni salaisuus suvun menneisyydestä.

Lapsena hän kuuli tarinoita isoisästään Taneli Litmasesta. Kertomuksissa häntä kuvattiin rehtinä ja tavallisena tullimiehenä, joka kuoli yrittäessään estää rajaa ylittävää salakuljettajaa.

Kun tutkimukset etenivät, Eevalle selvisi, että tarina ei pitänyt paikkaansa.

Eeva Litmanen, kirja, suku, näytelmä

Seurassa Eeva kertoo, että todellisuudessa hänen isoisänsä pakeni teloituksen uhkaa Venäjälle vuonna 1918, kun sisällissota kääntyi valkoisten voittoon. Taneli-isoisästä tuli salakuljettaja ja Neuvosto-Venäjän salaisen poliisin vakooja. Kansallisarkiston asiakirjoista Eeva löysi Tanelia koskevat merkinät ”PPP niin kuin pirun paha punikki” ja ”teloitettava tavattaessa”.

”Sellaiset olivat pysäyttäviä hetkiä. Sukupolveni tiesi toki sisällissodan, mutta ei siitä puhuttu edes kymmenen vuotta sitten, saati viisikymmentäluvulla. Punaisten puolella olleet häpesivät taustaansa”, Eeva kertoo Seurassa.

Lue myös: Näin sisällissota vaikutti sukuuni – lue kuuden kulttuurihenkilön tarinat

Eeva Litmanen oppi ymmärtämään isoäitiään

Myös Eevan isoäidin, Tanelin vaimon Annan elämä on ollut hurja. Tanelin paettua Anna ja heidän kolme lastaan jäivät Suomeen. Anna kulki vaaroja uhmaten lastensa kanssa salaa rajan yli Tanelia tapaamaan.

Kun Taneli murhattiin Venäjällä, ammattitaidottomalla Annalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin solmia uusi avioliitto saadakseen itselleen ja lapsilleen elättäjän. Eevalla ei ole Annasta mukavia muistoja. Hän oli tuima mummo, joka moitti ja komenteli.

Sukututkimuksen tuoma tieto on antanut avaimet myös mummon ymmärtämiseen.

”Ei kukaan ole kiva, kun elämä on ollut yhtä helvettiä.”

Eeva kokeekin, että on tärkeää tuntea juurensa ja tietää menneisyydestään.

”Jos kieltää perhetaustansa, joutuu valehtelemaan, olemaan joku muu kuin mikä on”, Eeva toteaa.

Eevan isovanhempien, Annan ja Tanelin tarinaan keskittyvä näytelmä Valmis muistamaan saa ensi-iltansa 16. marraskuuta KokoTeatterissa Helsingissä. 

Lue myös Seuran juttu: Näyttelijä Eeva Litmanen ponnisti niukkuudesta kansansuosikiksi: ”Köyhyys jätti heikon itsetunnon”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eeva Litmanen Seurassa: ”Jos kieltää perhetaustansa, joutuu olemaan joku muu kuin mikä on”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X