Laulaja Eino Grön, 82, Seurassa luopumisen haikeudesta: ”Vaimoni on tietyllä tavalla joukosta poissa, vaikka onkin läsnä”

Tangotaivaan yksi kirkkaimmista tähdistä on Eino Grön. Suosikkilaulaja tulkitsee yhä musiikkia – konserttilavojen lisäksi nyt myös hoitokodeissa, kertoo Seura.

Iskelmä- ja tangolegenda Eino Grön, 82, on ollut kotimaisen musiikin huipulla jo yli 60 vuotta. Uransa aikana hän on ehtinyt levyttää yli 670 kappaletta. Seura-lehden haastattelussa Grön kertoo suuresta rakkaudestaan, Marjatta-vaimostaan, joka sairastaa muistisairautta.

Eino ja Marjatta Grön ovat olleet naimisissa vuodesta 1962. Grön kuvailee, että Marjatta ja pariskunnan Ari-poika ovat olleet hänen suurin tukensa.

”Nyt vaimoni on tietyllä tavalla joukosta poissa, vaikka onkin läsnä. Perhe-elämä on muuttunut sen myötä toisenlaiseksi. Kun juniorikin on omassa perheessään, meikäläinen on nyt yksin.”

Marjatan muistisairaus alkoi pahentua vuonna 2015. Samana vuonna hän siirtyi hoitokotiin, jossa Eino alkoi käydä laulamassa vaimolleen ja muille hoitokodin asukkaille.

Luopuminen rakkaasta ihmisestä on haikeaa. Vaikeiden hetkien keskellä musiikki lohduttaa.

”Laulaminen hoitokodeissa ja senioritaloissa on jatkunut korona-aikanakin, mistä olen kiitollinen”, Grön kertoo.

”Kaiken keskellä olen kuitenkin saanut todistaa musiikin voiman, kun muistisairaat, jotka eivät enää kykene puhumaan, laulavat mukanani. Sanat virtaavat heiltä kuin itsestään. Tämä tuo paljon lohtua meille omaisille.”

Lue myös: Seura: Tangokuningas Marko Maunuksela palasi lähihoitajaksi lähes 11 vuoden tauon jälkeen – esiintyy nyt kuntoutuskeskuksen asukkaille

Eino Grön: ”On aina ihme, kun joku raitistuu”

Seuran jutussa Grön kertoo myös keikkaelämänsä vauhdikkaista vuosista. 1960-luvulla keikkailuun kuului myös alkoholi, jonka käyttö aiheutti paljon harmia Grönin perheelle.

Yhtenä päivänä Grön kuitenkin päätti ottaa ruutupaperin esiin ja kirjata siihen elämänmuutoksen aiheuttamat plussat ja miinukset. Miinuspuolelle hän ei lopulta keksinyt yhtäkään asiaa.

”Hengellisyys on kulkenut mukanani lapsuudesta asti. Siitä sain myös voimaa laittaa pullon korkin lopullisesti kiinni vuonna 1977”, Grön kertoo Seurassa.

”On aina ihme, kun joku raitistuu. Tämän ihmeen ansiosta sain itse pitää perheeni.”

Grönin raitistuminen on toiminut esimerkkinä myöhemmin myös monelle muullekin laulajalle. Myös urheilutausta ja säännölliset elämäntavat ovat vaikuttaneet siihen, että tangotähti on edelleen laulukunnossa 82 vuoden iässä.

Yksi viimeisimmistä teoksista on rap-tähti Pyhimyksen kanssa levytetty kappale Hyvät Hautajaiset, joka sai ensiesityksensä toukukuun Emma-gaalassa.

”Esiinnyn mieluiten konserttisaleissa ja kirkoissa. Siellä saan laulaa yleisölle, joka on varta vasten tullut kuulemaan solistia.”

Lue myös Seuran juttu: Seuran Elävä Legenda Eino Grön, 82, ei haaveile eläkkeelle jäämisestä: ”Antaessani itsestäni kuulijalle saan samalla itselleni”

Avainsanat

Keskustelu

Kova kundi àitinì haluis live tapaamisen kun ollut yksin 2vuotta miehen isàn kuoleman jàlkeen

Olen 82v kuten Eino G:kin ja jäänyt leskeksi 10v sitten. Ei päivääkään, etten rakkaintani muista. En tiedä, olisinko onnellisempi, jos hän olisi saanut pahan tautinsa kanssa elää vuosikausia vai päästä pois. Ei varmasti ole helpompaa, Eino, kun vaimosi elää, mutta yhteiset muistot ovat nollassa! Ja niitähän teillä olisi. Mutta Sinulla on se laulun lahja, joka tässä tilanteessa Sinullekin on arvokas! Ja tuhansille muillekin, esim minulle. Mieheni kuoleman jälkeen musiikki, kevytkin, oli paras lohduttaja. Tangojasi kuuntelin usein, Schubertia ja Oskar Merikantoa, Beethovenia ilman sanoja. Ilman musiikkia tuskin olisin selvinnyt. Se lahja Sinulla onneksi on itselläsikin ja vaimosi uskon nauttivan siitä, vaikka ei ehkä huomenna muista, mitä lauloit! Voimia ja terveyttä Sinulle! 👵♥️

Olen 84 jäin leskeksi vaimoni syntymäpäivänä täyttäessään -81 24.2.2021. Vaimoni ja omaa kertomaani jopa samoja latuja osan olemme kulkeneet. Porin Reposaaressa olitte istumassa peräkkäin vaimoni edessä ja Eino Grön takana josta oli kujeileva Eino ”kekke” nyppinyt vaimoani leteistä ja kastanut letin päät mustepulloon. Vaimoni muisteli asiaa hyvillä mielin. Tapasin vaimoni vuotta myöhemmin myös hotelli Otavassa eli 1960 ja naimisiin menimme myös vuotta myöhemmin 1963. Meillä aivan kun Gröneillä on yksi poika. Vaimoni sairastui myös muistisairauteen olin omaishoitajana noin 6 vuotta, sairaus pahentui joten sain vaimolleni täyden palvelun hoitopaikan 2014 kävin päivittäin vaimoani katsomassa hoitolaitoksessa ( paitsi 2020 koronan pahin aika ) jossa hän eli 7 vuotta

Kommentoi juttua: Laulaja Eino Grön, 82, Seurassa luopumisen haikeudesta: ”Vaimoni on tietyllä tavalla joukosta poissa, vaikka onkin läsnä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X