Ihmiset Tilaajille

Emine ja Mehmet Hetemaj tietävät, mitä juurille tapahtuu, kun kotimaa jää lopullisesti taakse

Hetemajn perhe lähti Kosovosta sotaa pakoon lähes 30 vuotta sitten ja päätyi lopulta Suomeen. Mehmet Hetemaj oppi jo lapsena olemaan niin kiltti, että Emine-äidin ei tarvitsisi murehtia hänen takiaan. 

Kosovon albaani Emine Hetemaj oli vähän yli kolmekymppinen juristi, kun hän lähti juristimiehensä ja neljän lapsensa kanssa Kosovosta sotaa pakoon kohti vierasta pohjoista maata. Hän ei mitenkään aavistanut jäävänsä sille tielle ja jättävänsä kaiken entisen taakseen.

Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, Emine on kasvattanut juuret Suomeen. Hänen kaikki neljä lastaan ovat tehneet samoin. Heistä olemme kuulleetkin: tytär Fatbarthe on ollut mukana politiikassa ja pojat Perparim ja Mehmet Hetemaj pelaavat ammatikseen jalkapalloa, tällä hetkellä Italiassa ja Seinäjoella. Lapsenlapsiakin Eminelle on siunaantunut jo neljä. Joukosta puuttuu vain aviomies, joka menehtyi sairauteen 11 vuotta sitten.

Emine ja kuopus Mehmet kertovat, mitä juurille tapahtuu, kun kotimaa jää lopullisesti taakse.

Lue myösLukutaidottoman äidin tytär päätyi avustajaksi eduskuntaan: ”Jos todella haluan jotain, voin saada sen kovalla työllä”

Millaista elämänne oli Kosovossa?

Emine: Meillä oli ihana elämä. Mieheni Miftar ja minä olimme molemmat työoikeusjuristeja. Mies oli lakimies kaupungin suurimmassa tehtaassa. Hän puolusti työntekijöiden oikeuksia ja taisteli korruptiota vastaan. Minä olin kunnalla juristin tehtävissä, kun palasin töihin neljännen lapsen jälkeen.

Mehmet, meidän kuopus, itki kovasti, kun en ollut enää kotona.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.