Erja Lyytinen

Seura: Kun huippukitaristi Erja Lyytinen sai lapsen, hän piti vain 10 viikon äitiysloman: ”Olen monesti miettinyt, miten olen pystynyt siihen”

Blues-kitaristi ja muusikko Erja Lyytinen yhdistää perhe-elämän ja keikkailun vertailematta itseään muihin, Seura kertoo.

Arvostettu musiikkilehti Total Guitar valitsi kesäkuussa Erja Lyytisen, 44, maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi. Aiemmin Erja on noteerattu Guitar World -lehden maailman 14. parhaana kitaristina ja European Blues Awards palkitsi hänet Euroopan parhaana.

Lue myös: Kun kesän keikkakalenteri tyhjeni, muusikko Iiro Rantala päätti keksiä jotain ihan uutta – kehitti puolisonsa kanssa luovan idean

”Olihan se tosi ihana saavutus, ja kaikkien koronarajoitusten ja tautipelkojen keskellä oli kiva saada jotain, jota juhlistaa. Olen tehnyt paljon töitä, ja se on huomattu. Tunnustus on kova juttu! Edelleen täältä Suomen pienestä kansasta me ponnistamme”, Erja sanoo Seurassa.

Best Guitarists Today -listauksessa oli Erjan lisäksi Alice Cooperin kitaristi Nita Strauss.

”Hän on myös kovakuntoinen nainen. Mielikuva siitä, miltä tämän päivän kitaristi näyttää, on muuttumassa. Menestyvä kitaristi on itsestään huolta pitävä nainen”, Erja kertoo jutussa.

Perhe-elämän ja keikkailun yhdistäminen oli haastavaa

Erja kertoo Seurassa huomanneensa, että monet naismuusikot kiertävät nykyään keikoilla vauvojensa kanssa. Hän tunnustaa jutussa, että perhe-elämän ja kiireisen keikkatahdin yhdistäminen oli haasteellista etenkin lasten ollessa pieniä.

Erja ja silloinen avomies, kitaristi Davide Floreno saivat kaksospojat Danten ja Massimon kuusi vuotta sitten. Erja ei pitänyt kuin kymmenen viikon äitiysloman ja lähti sitten 2,5 kuukauden ikäiset vauvat mukanaan kiertueelle, vaikka kärsi vatsalihaksen erkaumasta.

”Se oli tosi hurjaa aikaa. Olin ihan riekaleina sen maratonin jäljiltä. Kaikki oli koko ajan uutta. Olen monesti miettinyt, miten olen pystynyt siihen. Siinäkin olisi riittänyt työtä, jos olisin ollut kahden vauvan kanssa kotona. Yrittäjänä ei voi jäädä kotiin makoilemaan”, Erja sanoo Seurassa.

Nykyään lapset eivät juuri kierrä keikoilla mukana, ja Erja pyrkii pitämään kiertuematkat pisimmillään kahden viikon pituisina.

”Äitinä haluaisin olla läsnä koko ajan. Tämä on sellaista tasapainoilua, onneksi meillä on lasten isän kanssa hyvät välit. Kun olen kiertueella, pojat ovat isän kanssa. Ei se kauheasti eroa yhteishuoltaja-arjesta. En mieti, mitä muut ajattelevat. Elämäni ei todellakaan ole ihan perinteistä, mutta on turha yrittää verrata itseään ja omaa elämäänsä muihin”, Erja sanoo Seurassa.

Äitiys on opettanut Erjalle paljon.

”Äitiys muuttaa kaiken. Äitinä sitä pohtii aina, tuleeko tehtyä tarpeeksi. Minulle on tullut armeliaisuutta itseäni kohtaan ja olen ymmärtänyt, ettei kaikessa tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Kotona ei voi olla liian siistiä eikä lasten kanssa tarvitse olla aina tekemässä, vaan voi ihan vain olla”, Erja kertoo jutussa.

Lue Seuran koko juttu: Kitaristi Erja Lyytinen nousi työllä ja tarmolla maailman huipulle – ja opetteli vihdoin hengähtämäänkin

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Kun huippukitaristi Erja Lyytinen sai lapsen, hän piti vain 10 viikon äitiysloman: ”Olen monesti miettinyt, miten olen pystynyt siihen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X