Tarinat

Fyysikko Anri Friman suunnittelee sädehoitoa: "Tavoitteeni on poistaa syövän pelko maailmasta"

Anri Frimanista piti tulla lääkäri. Unelmatyöhönsä syövän sädehoitolaitteiden kehittäjäksi hän päätyi kuitenkin aivan toista kautta.

Anri Friman kertoo, kuinka päätyi opiskelemaan fysiikkaa lääketieteen sijasta:

”Lukiossa sain helposti hyviä arvosanoja ja olin tottunut siihen, että koulunkäyntiin ei tarvinnut kauheasti panostaa. Pidin kuitenkin fysiikkaa vaikeana aineena. Yliopisto-opinnot houkuttelivat, mutta minulla oli vain vähän tietoa erilaista opiskeluvaihtoehdoista. Asuin pienessä kylässä Lohjalla, eikä meilläpäin ollut itsestäänselvyys jatkaa opintoja korkeakoulussa.

Tiesin kuitenkin, että haluan auttaa ihmisiä. Lääkärin ammatti tuntui kiinnostavalta, ja hain abivuoden jälkeen Helsingin yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. En päässyt sisään, ja se oli minulle itsetutkiskelun paikka. Mietin, miksi en ollut tehnyt enemmän töitä opiskelupaikan vuoksi.

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä

Fysiikkaa lääkiksen sijaan

Pidin välivuoden, jonka aikana tein opettajan sijaisuuksia Lohjalla. Työn lomassa ehdin miettiä tulevaisuuden suunnitelmiani. Tiesin, että minun piti prepata fysiikkaa, jotta pääsisin lääkikseen. Seuraavana syksynä aloitin fysiikan opinnot tarkoituksenani valmistautua uudelleen pääsykokeisiin. Yliopistossa fysiikkaa opiskeltiin paljon syvemmin kuin lukiossa. Opettajat olivat inspiroivia, ja yhtäkkiä aloin ymmärtää fysiikan ilmiöitä uudella tavalla.

Kiinnostukseni kasvoi koko ajan, ja olin valtavan innostunut oppimaan uutta.

Vapaa-ajalla pyörin samoissa piireissä lääketieteen opiskelijoiden kanssa, ja heidän kertomansa kokemukset saivat minut näkemään alan realistisesti. Lääkärin ammatti ei tuntunut enää ollenkaan minun jutultani. Kevääseen mennessä tiesin tarkalleen, että en halunnut enää vaihtaa pääainetta.

Opintojeni loppuvaiheessa elettiin 1990-luvun laman syvintä aikaa. Näin, miten Lohjalla monet ihmiset menettivät työpaikkansa. Tulevaisuus näytti epävarmalta jokaiselle. Sen takia halusin opiskella mahdollisimman laaja-alaisesti. Opiskelin soveltavaa fysiikkaa ja ohjelmistokursseja. Luotin siihen, että jotakin työtä löytyisi, kunhan olisin valmis kokeilemaan uusia asioita.

Ensimmäinen työpaikkani oli yrityksessä, joka valmistaa puolustusvoimille laivojen merimiinojen magneettisuojalaitteita. Siihen aikaan naisfyysikot olivat niin harvinaisia, että eräältä laiva-asentajalta tippui vasara kädestä, kun hän näki minut. Muuten sulauduin hyvin muiden nörttien joukkoon.

Lue myös: Syöpä ja ravinto: voiko ruokavaliolla ehkäistä syöpää?

Kykyjenetsijä soittaa

Ensimmäisestä työpaikastani siirryin ohjelmistosuunnittelijaksi toiseen yritykseen, jossa olin muutaman vuoden. Eräänä päivänä sain kuitenkin kykyjenetsijältä puhelinsoiton, jossa hän tarjosi kolmea työpaikkaa. Vain yksi kiinnosti: työpaikka helsinkiläisellä Varianilla, joka valmistaa sädehoidon annossuunnittelumenetelmiä. Ohjelmiston avulla säteilyä pystytään annostelemaan syöpäkasvaimeen niin, että terve kudos säilyy. Mikä olisi voinut olla inspiroivampaa?

Sain paikan, ja minusta tuntui, että olin tullut kotiin. Kahvipöydässäkin puhuttiin teknisistä ja tieteellisistä ilmiöistä innostuneesti. Jaoimme saman intohimon työtä kohtaan. Minua innosti myös se, että olin mutkan kautta palannut lääketieteen maailmaan tavalla, joka sopi minulle.

Nykyään työskentelen suunnittelijatiimin vetäjänä, ja saan käytännön potilastyön sijaan käyttää fysiikan tietämystäni ja suunnittelijan taitojani. Huippuosaajatiimillämme on yksinkertainen tavoite: poistaa syövän pelko maailmasta. Siihen on vielä matkaa, mutta emme aio antaa periksi.

Lue myös: Santtu sairasti kaksi syöpää ja selviytyi

Taistelen syöpää vastaan

Uskon, että olemme täällä maailmassa oppiaksemme ja kerätäksemme kokemuksia sekä jakaaksemme oppimaamme. Suorin tie ei välttämättä ole paras tie. Se, että en nuorena saanut, mitä olisin halunnut, on ollut minulle avain onneen. Erilaisten kokemusten kautta elämä on johdattanut minut juuri oikeanlaiseen työhön.

Olen oivaltanut, että kun auttaa muita, tulee itsekin onnelliseksi. Työni on valtavan palkitsevaa. Vaikka suunnittelijan työ ei ole aina konkreettista, se on äärimmäisen tärkeää. Suunnittelemamme tuotteet helpottavat taistelua syöpää vastaan. Kun teen työni hyvin, siitä on apua lääkäreille ja sairaalafyysikoille, jotka voivat keskittyä hoitamaan potilaitaan entistä paremmin. Työmme tulokset tarjoavat yhä useammalle mahdollisuuden selvitä.

Olen myös oppinut luottamaan intuitioon. Vaikka maailmankuvani on tieteellinen, suurissa valinnoissa olen kuunnellut intuition ääntä. Kun jokin ratkaisu on tuntunut hyvältä, olen valinnut sen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fyysikko Anri Friman suunnittelee sädehoitoa: "Tavoitteeni on poistaa syövän pelko maailmasta"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.