Ihmiset

Genie-yrttipuutarhan suunnitellut Sebastian Jansson: "Perinteinen, skandinaavinen minimalismi ei kiinnosta minua"

Kun Sebastian Jansson suunnitteli Genie-yrttipuutarhan, hän jäi koukkuun tuoreisiin yrtteihin.

Nyt tarvitaan pestoa! Onneksi reseptissä vaadittavaa tuoretta basilikaa kasvaa omassa keittiössä. Yrttipuska on pelastanut muotoilija Sebastian Janssonin kauppareissulta useamman kerran.

Sebastian suunnitteli vuonna 2014 markkinoille tulleen Genie-yrttipuutarhan. Sen syleilyssä ruokakaupan vihannesosastolta ostetut basilikat ovat tehneet satoa parhaimmillaan jopa puoli vuotta.

”Oma kokkailuni on hyötynyt Geniestä paljon. Rakastan ruoanlaittoa ja erityisesti italialaista ruokaa. Tuoreet yrtit inspiroivat minua”, Jansson kertoo.

Jokaiselle sopiva yrttipuutarha

Kaupunkiviljelyyn soveltuvia tuotteita valmistavalle Tregrenille suunniteltu Genie haluaa popularisoida vesiviljelyn.

”Genien kanssa ei tarvitse tietää teoriasta mitään onnistuakseen.”

Valmiista tuotteesta haluttiin pienikokoinen. Ison ruukun sisään mahtuu kolme yrttiruukkua. Tilaa piti jäädä myös vesisäiliölle ja pienelle pumpulle.

Jansson suunnitteli ruukun irralliseksi sähköjohdon päässä olevasta kasvivalosta. Tämän ansiosta yrtit eivät jää koristeeksi keittiöntasolle, vaan ne voi nostaa aterialla ruokapöytään.

Nimi Genie on monimerkityksellinen. Pieni ruukku tekee enemmän kuin ulkonäkö antaa ymmärtää. Varsinainen keittiön henki siis.

”Lisäksi ranskan kielessä sana genie viittaa nerouteen. Onhan tässä sitäkin kaikessa kompaktiudessaan ja kuluttajaystävällisyydessään.”

Keltainen väri toistuu Sebastian Janssonin elämässä

Genien neljästä väristä Janssonilta löytyy kotoaan kirkkaankeltainen. Väristä on puolivahingossa tullut hänen tavaramerkkinsä monissa tuotteissa.

”Kun opiskelin Milanossa, fiilistelin paikallista herrasmiestyyliä ja rohkeaa värien käyttöä. Innostuneena ostin itsekin keltaiset housut. Milanossa tein myös ensimmäisen protyyppijakkarani – senkin keltaisena.”

Milanon jälkeen Jansson on ehtinyt asua niin Pariisissa kuin New Yorkissakin. Hän uskoo, että kansainvälisyys näkyy hänen töissään.

”Perinteinen, skandinaavinen minimalismi ei kiinnosta minua. Haluan olla määrittelemässä, millaista suomalainen muotoilu on tulevaisuudessa enkä peilata vanhaa.”

Kiinnostavinta Janssonista on värien, materiaalien, muotojen ja kulttuuristen vaikutteiden törmäyttäminen ja yhdistely.

”Hyvä idea on valmistuksellisesti yksinkertainen ja kustannustehokas, mutta muodoltaan ja rakenteeltaan oivaltava.”

Juttu julkaistu Dekossa 3/16.

Lue myös:

Muotoilija Harri Koskinen: ”Lantern-lyhty löytyy minulta sekä kynttilälyhtynä että sähköistettynä” Martat neuvovat, kuinka kasvatat itse maukkaat yrtit Kevään inspiroivin väri on leijonankeltainen – näin käytät sitä sisustuksessa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Genie-yrttipuutarhan suunnitellut Sebastian Jansson: "Perinteinen, skandinaavinen minimalismi ei kiinnosta minua"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.