Houkuttaako sinua tai lastasi lähtö au pairiksi?

Perheenjäseneksi vieraaseen perheeseen? Ennen kuin ryhdyt täyttämään hakemusta, lue nämä kuusi tärkeää kohtaa.

Ulkomaille au paireiksi lähtevien määrä on pysynyt viimeisten vuosien aikana tasaisena, mutta vuonna 2014 lähtijöitä oli tavallista enemmän, kertoo Tuire Liimatainen Allianssin nuorisovaihdosta.

Au pair elää yhdessä isäntäperheensä kanssa.

Au pairien suosikkimaita ovat englanninkieliset maat, kuten Yhdysvallat, Australia ja Iso-Britannia.

”Tuolloin erityisesti Iso-Britannia veti au paireja. Arvelemme, että Ylellä ajankohtainen Au pairit Lontoossa –ohjelma vaikutti määrään”, Tuire Liimatainen sanoo.

Liimataisen mukaan normaalisti maailmalle lähtee useita kymmeniä au paireja vuosittain. Viime vuosina Allianssin kautta lähtevien au pairien suosikkimaita ovat olleet englanninkieliset maat, kuten Yhdysvallat, Australia ja Iso-Britannia. Myös Espanja ja Italia ovat kiinnostaneet lähtijöitä.

Tuire Liimataisen mukaan jaksojen kestot vaihtelevat paljon, mutta yleensä au pairit ovat perheessä puolesta kuukaudesta vuoteen.

Au pair hoitaa lapsia vieraassa perheessä.

Petra Ålander työskenteli 23-vuotiaana au pairina Long Islandilla, Bellmoren pikkukaupungissa.

1. Kuka on hyvä au pair?

Allianssin nuorisovaihdon kautta Amerikkaan au pairiksi haettaessa hakijan on oltava 18-26-vuotias peruskoulun suorittanut tyttö, jolla on 200 tuntia oman suvun ulkopuolista kokemusta lastenhoidosta viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Hakijalla täytyy olla vähintään 18 kuukautta voimassa oleva ajokortti. Hakijalla ei saa olla rikosrekisteriä, hänen on tultava toimeen englannilla ja hakijan on sitouduttava vuoden yhtämittaiseen oleskeluun.

Hakukriteerit voivat vaihdella ajokokemuksen, työkokemuksen ja kielitaidon osalta ohjelmittain.

2. Mitä au pair tekee?

Au pairin työnä on hoitaa isäntäperheen lapsia ja tehdä kotitöitä. Yhdysvalloissa au pairin työaika on yleensä 45 tuntia viikossa ja vapaapäiviä on vähintään yksi viikossa.

Au pair on oikeutettu vapaaseen viikonloppuun kerran kuukaudessa.

Au pair hoitaa lapsia vieraassa perheessä.

Au pairin arkeen kuuluu lastenhoitoa, mutta ainakin yksi vapaa päivä on oltava viikossa.

3. Mihin au pairin isäntäperhe sitoutuu?

He tarjoavat au pairille majoituksen, ruuan ja viikoittaisen taskurahan työjakson ajaksi. Taskurahan määrä vaihtelee ohjelmasta riippuen noin 135 eurosta noin 230 euroon.

4. Mitä tehdä, jos au pairin työmäärä vain kasvaa?

Työtunnit ja taskurahan määrä on aina ennalta määritelty. Sekä perheiden että au pairien tulee noudattaa niitä. Järjestöjen kautta au pairiksi lähteminen on hyvin säänneltyä toimintaa ja oikeudet ja velvollisuudet ovat niin lähtijöiden kuin perheiden tiedossa etukäteen.

5. Miten au pair toimii riitatilanteissa?

Mikäli perheellä ja au pairilla tulee jakson aikana ristiriitoja, jonka vuoksi jakso pitää keskeyttää, etsitään au pairille järjestön avulla uusi isäntäperhe.

aupair_kotiliesi_usa

6. Mikä on au pairin vastuu? Voiko isäntäperhe voi haastaa oikeuteen, jos jotakin ikävää tapahtuu?

Yhdysvaltoihin lähtevillä au paireilla on aina ohjelman puolesta vakuutus, johon kuuluu myös vastuuvakuutus, joka kattaa mahdolliset oikeudenkäyntikulut, mikäli perheessä tapahtuu esimerkiksi onnettomuus.

 

Lue reportaasi Petra Ålanderin au pair -kokemuksesta Yhdysvalloissa Kotiliedestä 3/2016.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Houkuttaako sinua tai lastasi lähtö au pairiksi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X