Javanaisen perhe ulkoilee metsässä.

Javanaiset muuttivat kaupungin keskustasta pienelle Virojoelle: ”Vain yksi etu Turussa asumisessa oli”

Javanaisten kolmilapsinen perhe muutti Turun keskustasta pienelle Virojoelle. Päätös elämän mullistavasta muutosta syntyi nopeasti, mutta ei täysin ilman kyyneliä.

Marraskuun 13. päivän ilta Virolahdella oli pilkkopimeä. Maiju, 39, ja Tuomas Javanaisen, 44, autossa vallitsi hiljaisuus, kun lapset Akseli, 10, Loviisa, 8, ja Iiris, 3, katselivat kummastuneina uutta, valaisematonta kotikatuaan.

Sinä aamuna he olivat lastanneet Turun keskustassa tavaransa muuttoautoon ja lähteneet ajamaan kohti Kaakkois-Suomessa sijaitsevaa Virojokea.

”Kulttuurisokki oli aikamoinen. Olimme aloittamassa elämäämme kaukana kaikesta siitä, mihin olimme tottuneet. Maanantaiaamuna lapset lähtivät kouluun otsalamppujen valossa”, Maiju kertoo.

Yhtäkkiä tajusimme, että näinkin syrjässä eletään normaalia elämää.

Päätös muutosta Virojoelle alkoi muhia viime kesänä. Korona-aikana elämä Turussa oli käynyt ahtaaksi, koska tautitapauksia oli alueella paljon. Tuntui, ettei minnekään uskaltanut lähteä. Perhe vuokrasi Kotkasta kesäksi asunnon ja vieraili Virolahdella ystäviensä luona.

”Yhtäkkiä tajusimme, että näinkin syrjässä eletään normaalia elämää. Vaikka palvelut ovat Turun keskustaan verrattuna suppeat, ne ovat oikein riittävät. Mihin me tarvitsisimme yhtään enempää?”

Irtautuminen itkettikin

Maiju ja Tuomas ovat molemmat kotoisin Kotkasta. Kuusi vuotta sitten perhe muutti Turkuun Tuomaksen opintojen takia.

”Meillä ei ollut koskaan ajatusta elää Turussa loppuelämäämme. Ratkaisu pois muuttamisesta syntyi jo ideasta, koska olimme asiasta samaa mieltä. Toimimme monissa ­asioissa nopeasti luottaen tunteisiin.”

Pariskunta pyörittää yhteistä, terveyspalveluja verkossa tarjoavaa yritystään. Työntekokin siis onnistuisi uudella paikkakunnalla. Myös lapset innostuivat ajatuksesta.

”Suurin huolemme oli se, löytävätkö lapsemme kavereita uudesta koulusta ja viihtyvätkö he Virojoella.”

Vaikka ratkaisun tekeminen tuntui helpolta, vanhasta irtautuminen oli silti loikka tuntemattomaan.

”Yhtenä yönä itkin vuolaasti, kun kirjoitin jäähyväiskirjeet lastemme hoitajille ja opettajille.”

Lue myös: Annukka, 30, uupui ja sairastui fibromyalgiaan – muutti lempeämmän elämän perässä mökkiin, johon ei tule edes juoksevaa vettä

Vain yksi etu oli entisessä asuinpaikassa

Virolahdella Javanaiset muuttivat asumaan vuokralle, mutta voivat halutessaan lunastaa talon myöhemmin omakseen.

”Turussa asuimme vanhassa, 1800-luvulla rakennetussa epäkäytännöllisessä puutalossa. Nyt tilaa on enemmän.”

Tosin Ukrainan sodan alkamisen jälkeen uuden kodin sijainti itärajalla aivan Venäjän naapurissa on saanut Maijun mietteliääksi.

”Meidän täytyy harkita hyvin tarkkaan, milloin talon ostaminen on järkevää. Mikä olisi rajan lähellä sijaitsevan talon jälleenmyyntiarvo tulevaisuudessa?”

Elämä reilun kolmen tuhannen asukkaan Virolahdella solahti uomiinsa nopeasti. Etäisyys perheen kotoa kylän keskustaan on alle kilometrin. Lapset voivat käydä itsekseen kioskilla, ruokakaupassa ja kävellä kouluun, kavereille tai luistelemaan.

Perhe ei ole Maijun mielestä joutunut luopumaan juuri mistään. Yksi etu Turussa asumisessa kuitenkin oli.

”Turussa oli sairaala ihan naapurissa ja meidän oli helppoa ja ­nopeaa mennä lääkäriin tai päivystykseen lasten kanssa tarpeen vaatiessa. Nyt meiltä on 45 minuutin matka Kotkan keskussairaalaan.”

Kannustan hyppäämään uuteen

Muuttoratkaisu ei ole kaduttanut perhettä vielä kertaakaan.

”Lapsiperheen arki on hektistä asuinpaikasta riippumatta. Tuntuu hyvältä, että muu elämä ympärillä tuo vastapainoa rauhallisuudellaan.”

Suurperheen äiti iloitsee siitä, että kylän ruokakaupassa ei ole koskaan suurta ruuhkaa. Ihmiset eivät ole kireitä ja hermostuneita. Äänille ja hälylle herkästä Maijusta tuntuu rauhoittavalta elää yksinkertaisissa ympyröissä. Hän on huomannut nukkuvansa muuton jälkeen paremmin. Stressin määrä on vähentynyt.

Koko perhe ulkoilee myös enemmän kuin ennen. Lähialueen metsät houkuttavat usein retkille ja kotipiha kutsuu makkaranpaistoon.

”Kannustan muutosta haaveilevia hyppäämään rohkeasti ja kokeilemaan yksinkertaista elämää. Asiat kyllä järjestyvät ja loksahtavat kohdalleen, kun vaan uskaltaa heittäytyä,” Maiju Javanainen sanoo.

Lue myös Seura.fi: Helsingistä Pornaisiin muuttaneet Tiina ja Juha: ”Kaikki ei ole maalla ihanaa”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Javanaiset muuttivat kaupungin keskustasta pienelle Virojoelle: ”Vain yksi etu Turussa asumisessa oli”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X