Johanna Oras

Johanna Oras Annassa: ”Taide on minulle välillä jopa perhettäni tärkeämpää”

Johanna Oraksen harteilla painoi pitkään raskas taakka: hän koki riittämättömyyden tunteita niin työssään kuin kotonakin, kertoo uusin Anna. Kun tytär sairastui syömishäiriöön, Johannan syyllisti itseään.

Uusi Anna kertoo, että taiteilija Johanna Oras, 47, on pohtinut elämässään paljon syyllisyyttä ja siitä vapautumista niin taiteilijana, äitinä kuin puolisonakin. Hän syyllisti pitkään itseään muun muassa tyttärensä Olivian syömishäiriöstä.

Taiteen tekeminen edellyttää kuitenkin ulkomaailmasta sulkeutumista ja vain maalaamiseen keskittymistä. Kiivaina luomiskausinaan Johanna lähes erakoituu ateljeeseensa. Silloin hän viettää tunnin toisensa perään yksin ajatustensa ja teostensa kanssa.

”Työni on hyvin itsekästä ja itsekeskeistä. Kun saan flow’n päälle, pyydän hiljaa mielessäni, että älkää vain kukaan tulko keskeyttämään maalaamistani. Joskus vain on niin, että saan taiteesta enemmän mielihyvää kuin rakkaitteni seurasta”, Johanna kertoo Annan jutussa.

Vaikka Johanna pystyy nykyisin myöntämään tunteensa itselleen, ne ovat aiheuttaneet hänessä myös syviä ristiriitoja. Takaraivossa on muhinut ajatus siitä, että työn sijaan suurin nautinto pitäisi aina saada läheisten kanssa olemisesta.

Johanna Oras

”Minulla on työhöni jatkuva viha-rakkaussuhde. Tunnen syyllisyyttä siitä, että taide on minulle välillä jopa perhettäni tärkeämpää. Maalaaminen on tapani elää ja olla olemassa. Taiteen ja teosteni avulla pystyn purkamaan ja käsittelemään myös kipeitä tunteitani”, Johanna sanoo Annassa.

Johanna Oras on löytänyt tasapainon

Nyt 47-vuotiaana Johanna sanoo Annan jutussa elävänsä tähänastisen elämänsä onnellisinta vaihetta. Hän on löytänyt tasapainon työn ja muun elämän välillä. Ateljeessa maalaa taiteilija, jonka on yhä helpompi sallia itsellensä ne ajanjaksot, jolloin hän on olemassa vain itseään ja töitään varten.

”Olen aina halunnut olla samaan aikaan kaikkea: puoliso, äiti ja uraa tekevä taiteilija. Jokaisella naisella on oikeus toteuttaa urahaaveitaan siinä missä miehellä.”

”Nykyisin uskallan olla lähes kokonaan välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat minusta tai ratkaisuistani, ja olla sallivampi itse itselleni. Maailma ei kaadu, jos en saa kaikkia suunnittelemiani tauluja valmiiksi tai ateriaa valmiiksi joka päivä seitsemäksi. Vain vapaana syyllisyydestä voin olla luova.”

Lue Annan juttu, josta selviää muun muassa, mikä on auttanut Johannaa vapautumaan syyllisyyksien taakoista:
Johanna Oraksen Olivia-tytärtä uhattiin somessa väkivallalla: ”Olen pelännyt tyttäreni puolesta”

Keskustelu

Ei vaativassa työssä voi ajatella perhettä – siihen pitää keskittyä. En näe asiassa mitään outoa. Myös kotiäitien tyttärellä on ollut syömis- tai muita häiriöitä. Maalaa vaan – työtähän miehetkö tekevät; muistelmissa voi olla muutama lause perheestä. Intohimo on sallittu molemmille sukupuolille.

Kommentoi juttua: Johanna Oras Annassa: ”Taide on minulle välillä jopa perhettäni tärkeämpää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X