Johanna Pakonen

Seura: Kun korona vei laulaja Johanna Pakoselta työt, hän päätti opiskella pihasuunnittelijaksi

Vanha harrastus jäi laulaja Johanna Pakosen mieleen itämään jo kymmenen vuotta sitten. Pandemian alettua hän käynnisti opinnot uudelleen ja valmistuu vuoden loppuun mennessä, kirjoittaa Seura-lehti.

Kun laulaja Johanna Pakonen menetti odottamansa kaksospojat vuonna 2010, hän kävi läpi suruaan kuopsuttelemalla kotinsa puutarhassa.

”Puutarhatyöt olivat terapiaa, sillä niiden parissa sain olla omien ajatusteni kanssa ihan rauhassa”, hän muistelee Seuran haastattelussa.

Siinä samalla Johannalle kirkastui, että hän halusi oppia puutarhan hoidosta lisää. Alustavaa oppia hän oli saanut silloiselta appiukoltaan, jolla oli maanviljelijän koulutus.

Oppia tosiaankin tarvittiinkin, sillä Johannan ensimmäiset kosketukset puutarhanhoitoon eivät olleet kovin ruusuiset. Kun hän parikymppisenä teki ensimmäisiä istuuksiaan ensimmäisen oman kotinsa pihalle, mummo huomautti, että innokas puutarhuri kitki pois kukanalut ja säästi rikkaruohot.

Sittemmin Johanna on innostunut ja kehittynyt harrastuksessaan.

”Olen pedantti kaikessa, mihin rupean, vaikka kyse olisi vain harrastuksesta. Halusin oppia kaiken ruohonjuuritasosta alkaen, ymmärtää maaperän koostumusta, osata valita sopivia kasveja ja tietää, miten niitä hoidetaan”, hän sanoo Seurassa.

Lue myös: Elämä yllätti laulaja Anna Hanskin keskenmenojen jälkeen: ”On mahtavaa olla näin nuori mummi!”

Opinnot piti keskeyttää raskauden takia heti alkuunsa

Niinpä Johanna aloitti puutarhurin perustutkinnon opinnot vuonna 2011 Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa Kokemäellä.

Opinnot piti tuolloin kuitenkin keskeyttää, sillä Johanna alkoi odottaa nykyisin kymmenvuotiasta Nelliä, eikä raskausaikana saanut käsitellä multaa homeiden vuoksi.

Vanha suunnitelma palasi Johannan mieleen nyt vuosia myöhemmin, kun korona lopetti kuin  veitsellä leikaten hänen viihdetaiteilijan työnsä.

Täytenä pullistellut keikkakalenteri tyhjeni hetkessä. Johanna on tottunut elämässään tekemään suunnitelman b, c ja d, jos a ei toimi. Niinpä hän ryhtyi tehokkaasti etsimään ensin tietoa niin koronasta kuin taitelijoiden tukimahdollisuuksista.

Kun kaikki mahdollinen oli tehty, eikä mihinkään voinut vaikuttaa, Johannaan iski lamaannus.

”Kipuilin minuuteni kanssa. Mikä minä olen, jos en voi laulaa, tehdä musiikkia, opettaa tanssia, ajaa autoa tai roudata esiintymiskamoja”, Johanna kertoo pohtineensa.

Johanna Pakonen suunnittelee jo, mitä opiskelee seuraavaksi

Nyt Johanna kertoo Seuran haastattelussa, että koronalla oli hänen elämässään lopulta kuitenkin kultareunus. Vihdoin hän pystyi jatkamaan opintoja, jotka olivat aikanaan jääneet kesken ja kytemään taka-alalle.

Viime syksystä lähtien hän on opiskellut jälleen viheralaan suuntautunutta puutarhurin tutkintoa Kauhajoella. Valmistumisen jälkeen hän on titteliltään pihasuunnittelija.

Hän arvelee saavansa opinnot päätökseen vuoden vaihteessa, mutta jatkavansa senkin jälkeen opintoja maisema-arkkitehdiksi. Myös oma yritys on jo perustettu.

”Miksi en kehittäisi itseäni siinä, mikä kiinnostaa ja kiehtoo? Minulla on isot odotukset siitä, mitä pystyn vielä kaikella taidolla ja tiedolla tekemään”, hän sanoo.

Keikkakalenteriin on taas ilmestynyt merkintöjä myös laulukeikoille

Kauhajoella asuu myös Johannan kihlattu Samu, joka myös nauttii piha- ja puutarhatöistä. Pariskunta haaveilee omakotitalosta, johon voisi kuulua talon lisäksi pihasauna, kasvihuone ja tietysti puutarha.

Laulamistakaan Johanna ei ole jättänyt, päinvastoin.

Keikkakalenteriin on taas ilmestynyt merkintöjä parille seuraavalle vuodelle, ja Johanna ajattelee, että pystyy hyödyntämään viihdetaiteilijan identtiteettiään molemmissa ammateissaan.

”Teen luovaa työtä toisen luovan työn rinnalla”, hän tiivistää.

Lue myös Seuran juttu: ”Koronan kauheudella oli kultareunus” – Viihdetaiteilija Johanna Pakonen palasi puutarhaopintojen pariin ja valmistuu pihasuunnittelijaksi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Kun korona vei laulaja Johanna Pakoselta työt, hän päätti opiskella pihasuunnittelijaksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X