Anna: 2000-luvun alussa Kaija Koo eli onnettomassa avioliitossa ja odotti uransa vain hiipuvan pois – sitten tuli ero ja kaikki muuttui

Kaija Koon elämän varrelle on mahtunut kipeitä vaiheita, kirjoittaa Anna-lehti. Silti laulajasta on kuoritunut koko kansan tunteiden tulkki.

Kaija Kokkola eli tutummin Kaija Koo, 59, varttui 1960-luvun helsinkiläisessä kerrostalolähiössä Pihlajamäessä. Pienen Kaijan elämä ei ollut helppoa. Vanhempien avioliitto oli onneton, eikä Kaija tuntenut tulevansa nähdyksi vanhempiensa silmissä, kirjoittaa Anna-lehti.

Isä oli kiivasluontoinen, äiti fyysisesti sairas. Isä sai raivokohtauksia, vähätteli ja sätti äitiä. Hellyyttä vanhemmat eivät osoittaneet toisilleen koskaan. Vasta aikuisena Kaija on hahmottanut, etteivät hänen vanhempansa koskaan oikeasti ymmärtäneet häntä.

Kun isä menehtyi lento-onnettomuudessa vuonna 1986, Kaija katosi julkisuudesta seitsemäksi vuodeksi. Hän kärsi sosiaalisten tilanteiden pelosta, jota hoidettiin mielialalääkkeillä ja terapialla.

Samoihin aikoihin Kaija tapasi tulevan puolisonsa Markku Impiön, lahjakkaan Sibelius-Akatemian opiskelijan. Pariskunta alkoi tehtailla yhdessä toinen toistaan suurempia hittejä. Vuonna 1991 syntyi poika Olli, ja elämä vaikutti vihdoin hymyilevän.

Lue myös: ”Se oli elämäni parasta aikaa” – Katri Helena ja muut julkkikset paljastavat elämänsä tähtihetket

Kaija Koo: ”Se oli elämäni pahin paikka”

Kun Olli oli 16-vuotias, hän joutui moottoripyöräonnettomuuteen. Kaija joutui kohtaamaan kenen tahansa vanhemman painajaisen ja vietti yön sairaalassa. Seuraavan päivänä lääkärit kertoivat, että Ollin jalka olisi leikattava. Kaijalla oli kuitenkin alkamassa keikka Rovaniemellä, ja sopimuksen mukaan sinne oli lähdettävä.

”Se oli elämäni pahin paikka. Kun kerroin bändin pojille ennen keikkaa, että poikani on ollut onnettomuudessa, aloin itkeä. Silloin he näkivät minut heikkona”, Kaija muistelee nyt Annassa.

2000-luvulla myös Kaijan ja Markun hittitehtailu oli alkanut tökkiä. Liitto rakoili miehen rajun juomisen vuoksi ja rakkaus- ja työsuhde oli muuttunut valtataisteluksi. Kaija koki, että Markku vähätteli häntä, koska hän oli nainen.

”Markku oli hoitanut osakeyhtiömme asiat ja sanonut, että et sinä kuitenkaan ymmärrä näistä asioista mitään”, Kaija muistelee nyt.

”Olin yksin, olin kusessa. Töitä ei juurikaan ollut. Mielessäni oli kauhukuva, että laulan näitä vanhoja lauluja, kunnes hiivun pois.”

Koko kansan tunteiden tulkki

Hiipumista ei kuitenkaan tapahtunut. Kaija ja Markku erosivat vuonna 2005, ja Kaija otti vastuun omasta osakeyhtiöstään. Sen toiminnasta hän ei aluksi tiennytkään mitään, mutta hän alkoi opetella. Pian velat maksettiin, firma pääsi jaloilleen ja Kaija teki comebackin, kun Katja Ståhl pyysi hänet Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto -levy-yhtiöön.

”Sitten perhana vie osasinkin! Sain niin paljon itsevarmuutta ja hyvää oloa siitä, että olin lähtenyt ihan tyhjästä, ja onnistuin. Tein sen itse”, Kaija sanoo Annassa.

Kaija uskoo, että vaikeilla elämänkokemuksilla on ollut osansa koskettavan tulkitsijan synnyssä. Vaikka lapsuudenkodissa ei oppinut näyttämään tai sanoittamaan tunteita, näkymättömästä lapsesta oli tullut kaikkien suomalaisten tunteiden tulkki, kirjoittaa Anna-lehti.

”Eikö olekin hassua”, Kaija Koo sanoo.

”Mutta uskon, että jokaisen taiteilijan taustalla on tragedia, ja se että minua ei ole nähty tai kuultu, on ollut minun tragediani. Laulamisesta tuli työkaluni, jonka avulla minut lopulta kuultiin. Ilman kokemuksiani ääneni ja tulkintani ei olisi tullut näin vahvaksi.”

Lue myös Annan juttu: Vaikea lapsuus jätti jäljet Kaija Koohon: ”Uskon, että jokaisen taiteilijan taustalla on tragedia”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna: 2000-luvun alussa Kaija Koo eli onnettomassa avioliitossa ja odotti uransa vain hiipuvan pois – sitten tuli ero ja kaikki muuttui

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X