Ihmiset

Kari Tapion vaimoa näyttelevä Tiina Lymi Seurassa: ”Mikä heidät piti yhdessä?”

Tiina Lymin ja Matti Ristisen tähdittämä elokuva Olen suomalainen kertoo Kari Tapion elämästä ja avioliitosta. Tiina Lymi pohtii Seurassa, mikä parin piti yhdessä.

Pian ensi-iltansa saava elokuva Olen suomalainen on tarina Kari Tapion ja Pia Viheriävaaran liitosta ja Kari Tapion urasta. Nimirooleissa, Piana ja Karina, nähdään Tiina Lymi, 47, ja Matti Ristinen, 45.

tiina lymi ja matti ristinen
Matti Ristilä näyttelee Olen suomalainen -elokuvassa Kari Tapiota, Tiina Lymi Pia Viheriävaaraa. kuva: Solar Films/Jaana Rannikko

Pia Viheriävaaran ja Kari Jalkasen – myöhemmin Kari Tapiona tunnetun laulajan – kohtaaminen tanssilavalla vuonna 1964 johtaa avioliittoon viisi vuotta myöhemmin. Yllättävintä on se, että liitto myös kesti. Tuskallisimmissakaan käänteissä Pia ei luovuttanut.

”Pia pysyi rinnalla läpi kaiken, ulkopuolisten suhteiden, alkoholin käytön, rahojen tuhlaamisen. Miinusmerkkistä oli paljon, mutta jokin heidät piti yhdessä”, Tiina sanoo Seuran jutussa.

”Kun otan vastaan roolin, haen siitä pisteet, joilla se muuttuu kiinnostavaksi tehdä. Tässä se oli ehkä kysymys siitä, miksi Pia kesti kaiken. Mikä heidät piti yhdessä? Ihmettelisin, ellei rakkaudella olisi sen kanssa jotain tekemistä”, Tiina kertoo Seurassa.

”Puuttuiko häneltä kyky arvioida sitä, milloin rakkaus on myrkyllistä? Ja onko se silloin rakkautta vai vaihtoehtojen puutetta tai pelkoa lähteä? Ehkä hänelle oli elämäntehtävä olla Kari Tapion vaimo, eikä hän nähnyt muuta vaihtoehtoa”, Tiina pohtii jutussa.

Lue myös: Kari Tapion pojat Joona ja Jiri Seurassa: ”Perheestä puuttuu kaksi, mutta me pidämme yhtä”

Pian merkitys Kari Tapion tukijana ja kannustajana on kiistaton. Pystyisikö Tiina samaan? Tiina siteeraa Seuran jutussa Virginia Woolfia.

”Naisilla pitää olla oma huone ja omat rahat. Toisen ihmisen kautta elämisessä on vaaransa ja voi vain pohtia, mitä itsessä olevaa siinä pakenee. Oikea rakkaus kohottaa ihmistä, tukee ja on aina vastavuoroista. Yksipuolisena se ei ole sitä, mitä minusta rakkauden pitäisi olla”, Tiina sanoo Seurassa.

Lue myös: Tiina Lymi kertoo Seurassa salakuvaavansa ihmisiä: ”Vakoilen ja kyttään”

Tiina Lymi: ”Olla suomalainen tarkoittaa monessa perheessä samaa kuin olla alkoholisti”

”Yhteys elokuvan nimeen on raju, sillä olla suomalainen tarkoittaa todella monessa perheessä samaa kuin olla alkoholisti. Alkoholismi on kansansairaus, ja sen käsitteleminen elokuvassa raadollisellakin tavalla on arvokasta. Alkoholismi ei ole kaunista, ja se on ympärillä oleville ihmisille tavattoman raskasta”, Tiina sanoo Seuran jutussa.

”Sydäntä särkevintä on, jos sitä todistavat lapset. Sen suhteen olen ankara, myös itselleni. Lasten aikana ei olla humalassa”, Tiina sanoo Seurassa.

Lue myös: Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa

Puhumattomuuden kulttuuria Tiina ei enää tunnista.

”Ei pidä paikkaansa, että suomalainen on hiljainen tai mykkä ja sosiaalisissa tilanteissa kömpelö. En minä ainakaan ole. Näen valonpilkahduksen jäyhän kansan tunnelin päässä. Enää ei tarvita viinaa, jonka varjolla on lupa puhua tunteista. Asiat voidaan sanoa selvin päinkin”, Tiina sanoo Seurassa.

”Alkoholismi ei ole silti kadonnut Suomesta. Se voi tuottaa syvää häpeää jollekin, mutta omien kokemusten kaltaisten näkeminen vaikka elokuvassa voi olla myös voimauttava kokemus. En olekaan ainoa”, Tiina kuvaa jutussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kari Tapion vaimoa näyttelevä Tiina Lymi Seurassa: ”Mikä heidät piti yhdessä?”

Alkoholisti jätettävä

Alkoholistin kanssa eläminen tekee läheisriippuvaiseksi. Vaimo voi pistää miehen kaiken muun edelle, ja mies/isä pistää viinan kaiken muun edelle. Yksi koossapitävä voima on myös se, jos parisuhde on alkanut voimakkaasta rakkaudesta. Jotenkin toisen mieleen syöpyy ”se ihana mies” eikä hän näe miestä juoppona makaamassa eteisessä, kaatuilemassa pitkin seiniä ja poissaolevana krapulassa. Tilanteesta pitäisi riuhtaista itsensä irti jo kun lapset ovat sangen pieniä – silloin lapset eivät ehkä vaurioidu ja äidillä on mahdollisuus saada tosiasioihin perustuva elämä. Alkoholisti kyllä löytää uuden hyysääjän tai raitistuu. Tosin mitkään ratkaisut eivät ole yksinkertaisia ja tilanteet mustavalkoisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.