Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Annika Saarikko

Anna: Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Annika Saarikko ei pelkää häviötä pätkääkään: ”Elämäni arvot rakentuvat toisin”

Äitiyslomalta ministeriksi palaava Annika Saarikko on ilmoittanut pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Päätös vaati syvällistä pohdintaa siitä, mitkä ovat Annikan motiivit tavoitella valtaa ja miten vaativa työ olisi yhdistettävissä perhe-elämään, kertoo Anna-lehti.

Viime viikolla Annika Saarikko, 36, ilmoitti, että on päättä­nyt haastaa Katri Kulmunin ja pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Lue myös: Annika Saarikon perhe elää kahdessa kodissa Helsingissä ja Turussa

”Politiikassa sanotaan, että tilaisuus tulee vain kerran ja siihen pitää osata silloin tarttua. Luulin jo oman tilaisuuteni menneen ohitse ja olin lopettanut asian ajattelun. Olin sinut sen kanssa. Nyt tajusin, että minun pitää käydä se kaikki läpi vielä kerran uudelleen”, Annika Saarikko sanoo Annassa.

”Perheen kanssa ja politiikan sivustaseu­raajana vietetty aika oli kasvattanut minua ja syventänyt ajatuksiani. Olin miettinyt, että en oikein juuri nyt tiedä, kuka poliitikkona olen. Nyt olen joutunut käymään sen läpi poh­jamutia myöten”, Saarikko sanoo jutussa.

Nyt eteen tulleisiin paineisiin Annika ei ol­lut osannut varautua. Häntä luonnehdittiin muun muassa keskustan ainoaksi toivoksi ja puolueen pelastajaksi.

”Ei kukaan voi vastata sellaisiin odotuksiin. Ne eivät ole realistisia, eikä minulla ole suu­reellista kuvitelmaa siitä, että yksikään puolue voisi menestyä vain yhden henkilön varassa. Mutta tässä ajassa politiikka on yhä enemmän mielikuvia – sitä voi vastustella ja valitella, mutta näin se on – ja myös henkilöillä on mer­kitystä. Lisäksi uskon, että osaisin innostaa ihmisiä ja koota joukkoja”, Saarikko sanoo Annassa.

”Minua ei pelota häviö pät­kääkään. Elämäni arvot ra­kentuvat toisin. Kysymys on siitä, onko minulla jotain sa­nottavaa”, Saarikko sanoo jutussa.

Lue myös: Joka kolmas isä haluaa lisää isyysvapaata Kotilieden kyselyssä: ”Sitä tulette samaan”, lupaa perheministeri Saarikko

Saarikko pohti, miksi valtaa ylipäätään pi­täisi tavoitella

”Olen ollut poli­tiikassa pikemminkin ajautuja kuin hakeutunut vaativiin tehtäviin. Nyt mi­nun piti tehdä tietoinen päätös vallan tavoittelusta”, Saarikko sanoo Annassa.

Pohdinnoissa mukana oli puoliso Erkki, omat vanhemmat ja monet ystävät.

”Ensimmäiseksi minun piti varmistaa se, etteivät velvollisuudentunto tai imartelu ole ainoita motiivejani lähteä kisaan. Minulla pi­tää olla tehtävä ja tavoite”, Saarikko sanoo jutussa.

Perhe-elämä on tosiasia, jo­ka Annikan piti ottaa huomioon. Riittäisikö hän kaik­keen ja jaksaisiko perhe?

”Perheen jaksamista ja omaa riittävyyttä pohdin paljon tässä kisaanlähdön ratkaisus­sa. Aito vaihtoehto oli myös kieltäytyä. Tun­tui tärkeältä saavuttaa mielessä rauha siitä, että luotan elämään: kyllä asiat järjestyvät. Siksi halusin vastata kyllä”, Saarikko sanoo jutussa.

Päätös puheenjohtajakisaan lähtemisestä ei ollut Annikalle helppo. Se vaihtui aluksi tunneittain ja päivittäin, sitten viikoittain. Lopullinen päätös kypsyi heinäkuun al­kupuolella.

”Päädyin tavoittelemaan puheen­johtajuutta, koska uskon keskustaan, sen ar­voihin ja tarpeellisuuteen. Suomi olisi hyvin toisennäköinen maa ilman sitä – monen mie­lestä sekä hyvässä että pahassa. Se on syy us­kallukseeni”, Saarikko sanoo jutussa.

Nyt puheenjohtajuus tuntuu kiehtovalta ja kiinnostavalta palvelutehtävältä ja yhteis­kunnalliselta merkkipaalulta.

”Kävi kisassa miten tahansa, pelkoni ovat vähentyneet. Pelkään vähemmän sekä häviä­mistä että voittamista. Saan olla oma itseni, ja se riittää mihin riittää”, Saarikko sanoo Annassa.

Lue Annan koko juttu: Annika Saarikko tapasi aviomiehensä Erkin sokkotreffeillä: ”Ajatus oli niin pähkähullu, että päätin heittäytyä”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna: Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Annika Saarikko ei pelkää häviötä pätkääkään: ”Elämäni arvot rakentuvat toisin”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X