Vain Kotiliesi digissä: Kirsti ja Katri Mannisen jatkokertomus ”Rakkautta ja villasukkia” – videolla kirjailijat paljastavat, mitä ihailevat omissa äideissään

Kirsti ja Katri Mannisen Kotilieden lukijoille kirjoittama jatkokertomus alkaa Kotiliesi digissä. Rakkautta ja villasukkia kertoo äidin ja tyttären suhteesta, luovasta yritteliäisyydestä ja rakkaudesta. Kirjailijakaksikko kertoo, miten jatkis syntyi. Videoilla he pohtivat omaa äiti-tytär-suhdettaan.

Korona-aika kiristää hermoja, illat ovat yhä pimeämpiä ja moni kaipaa irrottautumista arjesta. Pieneen omaan hetkeen on oiva mahdollisuus maanantaisin ja torstaisin, jolloin Kotiliesi digiin ilmestyy uusi osa Kirsti Mannisen, 68, ja Katri Mannisen, 45, jatkiksesta Rakkautta ja villasukkia. Suosittu kirjailija Kirsti Manninen tunnetaan myös kirjailijanimellä Enni Mustonen.

Jatkokertomus on työparista mainio tarinan muoto.

”Tällaisena rankkana aikana ei välttämättä jaksa lukea kovin pitkiä juttuja. Jatkiksesta pystyy lukemaan yhden osan väsyneenäkin ja kiireiden keskellä: voi vaikka istahtaa juomaan kupin kahvia ja lukaista”, Kirsti Manninen sanoo.

”Olemme yrittäneet tehdä tarinan, joka virkistäisi, antaisi toivoa ja valaisisi lukijoiden arkea. Samaistuttavaa on paljon, koska kertomus liikkuu tässä ajassa ja siinä koetaan samoja tunteita kuin mitä me itsekin koemme”, Kirsti kertoo.

Kymmenenosainen jatkokertomus, Rakkautta ja villasukkia, ilmestyy maksullisessa Kotiliesi digi -palvelussa maanantaisin ja torstaisin 16. marraskuuta alkaen. Kotiliesi-lehden tilaajilla palvelu sisältyy printtitilauksen hintaan, mutta sen voi tilata myös erikseen tarjoushintaan 0 € / 1. kk (normaalisti 9,90 € / 1 kk) täältä.

Lue ensimmäinen osa täältä: Rakkautta ja villasukkia, osa 1/10

Koronaa ei voinut sivuuttaa tarinassa

Jatkokertomus sijoittuu Los Angelesiin ja Keski-Suomeen, ja tapahtumat alkavat viime kesästä. Leskeksi jäänyt Maija, 65, on entinen käsityönopettaja, joka asuu maalaistalossa pienellä kylällä ja vuokraa kahta mökkiään. Milla, 28, on New Yorkissa opiskellut muotisuunnittelija, joka on viime ajat työskennellyt stylistinä Los Angelesissa.

Koronakriisi tuo äidin ja tyttären jälleen yhteen.

”Jos kerran tehdään aikalaisjuttua, koronaa ei voi sivuuttaa. Korona on muuttanut meidän kaikkien suhtautumista elämään, toisiimme ja rakkauteen. Se on kaikkia yhteiskunnan toimintoja järisyttävä asia ihan samalla tavalla kuin musta surma keskiajalla tai suuret nälkävuodet 1870-luvun alussa”, Kirsti sanoo.

Lue myös: Kirjailija Kirsti Manninen oli lapsena kiertolainen: ”Elämäni oli jatkuvaa luopumista ja ikävöimisen haikeutta”

Yhdessä kirjoittaminen sujuu äidiltä ja tyttäreltä

Kirsti Manninen on historiallisten romaanien mestari. Teoksia on pitkälti toistasataa, ja yksistään hänen Enni Mustonen -kirjailijanimellä kirjoittamiaan romaaneja on myyty jo yli miljoona kappaletta. Syrjästäkatsojan tarinoita -romaanisarjan uusin, Pukija, ilmestyi viime keväänä.

Kirsti ja Katri ovat tottuneet työskentelemään yhdessä. Heidän käsikirjoittamaansa Nyrkki-draamasarjaa voi katsoa kahdessakin suoratoistopalvelussa, Elisa Viihteessä ja CMoressa. Kekkosen ajan Suomeen sijoittuva vakoojatrilleri yllättää katsojansa joka jaksossa. Sarjaan on kuvattu myös toista kautta tänä vuonna.

Katri Mannisen kirjailijaura alkoi jo 18-vuotiaana, kun hän kirjoitti vaihto-oppilasvuodestaan nuortendekkarin Vaihto vaaraan Kirstin kanssa. Itse asiassa Kirsti on neuvonut Katria kirjoittamisessa jo hämmästyttävän varhain.

Lue myös Seura.fi: Kunnon vakoilusarja Nyrkki sijoittuu 1950-luvun Suomeen

Katri kertoo videolla, kuinka Kirsti opetti hänelle kirjoittamisen tekniikkaa jo seitsemänvuotiaana.   

”Vene on koko ajan kulkenut sovittuun päämäärään”

Kotilieden jatkokertomuksen alkuasetelman kaksikko loi yhdessä, mutta osia he kirjoittivat vuorotahtiin. Näkökulmia on kaksi – Kirstillä äidin ja Katrilla tyttären.

Jatkokertomuksen kirjoittaminen on hyvin lähellä tv-käsikirjoittamista.

”Jatkista tehdään pala ja osa kerrallaan. Vene on koko ajan kulkenut sovittuun päämäärään: toinen on välillä soutanut ja toinen syönyt eväitä”, Kirsti kuvaa.

Käsikirjoitustyössä sukulaisuudesta on pelkkää hyötyä, Manniset vakuuttavat.

”Sukulaisuus tuottaa samaa temperamenttia, vieraiden ihmisten kanssa joutuu selittämään enemmän. Ymmärrämme toisiamme puolesta sanasta. Ollaan myös samantahtisia, vaikkakin erilaisia kirjoittajia”, Kirsti sanoo.

Äidin ja tyttären välit ovat ilmeisen hyvät ja läheiset. Kun toinen aloittaa lauseen, toinen jatkaa sitä.

”Meillä on myös samantyyppinen huumorintaju”, Katri sanoo.

Äiti ja tytär puhuvat avoimesti vaikeistakin asioista.

”Aloimme puhua kuin kaksi aikuista naista silloin, kun Katrista tuli äiti. Kyllä meidän suhde on paljon syvempi kuin ystävyyssuhde”, Kirsti kertoo.

”Emme ole ’vain’ ystäviä vaan enemmän kuin ystäviä”, Katri lisää.

Kirstillä on kuusi aikuista lasta, joista viisi biologista. Katrilla on kaksi poikaa, 10-vuotias Olli ja ekaluokkaa käyvä Kalle.

Videolla Katri kertoo, kuinka Kirsti totaalisesti uppoutui työhönsä, kun hän oli lapsi.

Tarina on kuin räsymatto

Kun Rakkautta ja villasukkia etenee, tarkkanäköiset lukijat saattavat huomata tarinassa yhtymäkohtia Kirstin ja Katrin omaan elämään.

Milla asuu Los Angelesissa, mikä on ollut myös Katrin kotipaikka. Milla on salasuhteessa itseään 20 vuotta vanhempaan mainosvideo-ohjaajaan Robiin. Katrille mainosvideomaailma tuli tutuksi, kun hän työskenteli Los Angelesissa (Hollywoodissa) sihteerinä mainoskuvaajia välittävässä agentuurissa. Maija taas on leski, ja Kirstikin on menettänyt toisen aviomiehensä.

”Kun on kirjoittanut näin paljon ja niin pitkään kuin me, materiaali loppuisi aika nopeasti, jos käyttäisi vain omaa elämää. Sitä on tässä vuosien varrella oppinut ottamaan vaikutteita eri asioista, yhdistelmään niitä ja tekemään sitten ihan muuta, jotta tarina on uskottava”, Katri kertoo.

Kirsti vertaa tarinaa räsymattoon.

”Räsymatonkin kaikki raidat ovat joskus oikeita vaatekappaleita, vaikka nyt vaatteet ovat matossa suikaleina.”

”Eivätkä kaikki ole edes omia vaatekappaleita, vaan siellä on niitä mummolta tai naapurista saatuja”, Katri sanoo.

”Ja halpakaupasta ostettuja!” Kirsti lisää.

Kirjailija imuroi vaikutelmia ja asioita ympäriltään koko ajan.

”Ne jäävät tuonne alitajuntaan. Ja sitten, kun niitä tarvitaan, ne putkahtavat esiin”, Kirsti sanoo.

Lue myös: Kirjailija Kirsti Manninen: ”Löysin kaksi puolisoa netistä Suomi24-palstalta”

Äiti ja tytär täydentävät toisiaan

Katri kiittää Kirstiä siitä, että tämä on hyvä heittäytymään fiktiivisen hahmon nahkoihin.

”Äiti hallitsee laajan tunneskaalan, varsinkin kun mennään aikuisten ihmisten vaikeisiin tunteisiin ja keskusteluihin. Äiti kuvaa, miltä asiat näyttävät ja tuntuvat.”

Kirsti puolestaan kehuu Katria nopeaksi kirjoittajaksi, joka saa repliikit elämään.

”Katrilla on repliikkien tekemisen armolahja. Hän tekee valtavan hyviä repliikkejä ja saa ilmaistua niillä tunneskaalaa. Mä taas mietin käsikirjoittajana enemmän tapahtumia, olen aika visuaalinen kirjoittaja.”

Videolla Kirsti ja Katri kertovat, mitä yhteistä on suvun naisilla kolmessa polvessa.

Kirstiltä ilmestyy keväällä jälleen uusi romaani

Kirsti Mannisen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta ilmestyy huhtikuussa yhdeksäs osa, Näkijä. Sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Hollywoodiin. Parhaillaan hän kerää aineistoa romaania varten. Taustatyön tekeminen on Kirstille mieluista.

”Saan lukea aika paljon muistelmia ja elämäkertoja. On muuten tosi mukavaa, että pääsen keväällä uudestaan polvileikkaukseen, sairaalassa saa lukea!”

Romaania kirjoittaessa Kirstin työpäivät venyvät 13–14-tuntisiksi. Samaan aikaan ei voi tehdä muita kirjoitustöitä.

”Kirjailijan on luotava niin väkevä maailma, että kun sen sanoiksi pistää paperille ja sitten lukija lukee sen, niin lukija pystyy astumaan ikään kuin ulko-ovesta siihen maailmaan ja kulkemaan siellä. Kirjailijan oman elämyksen siitä maailmasta pitää olla niin väkevä, että se välittyy lukijalle. Sen takia, kun tarinan kerran luo, siitä ei pysty poistumaan ennen kuin tarina on valmis.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vain Kotiliesi digissä: Kirsti ja Katri Mannisen jatkokertomus ”Rakkautta ja villasukkia” – videolla kirjailijat paljastavat, mitä ihailevat omissa äideissään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X