Kolmannesta lapsesta haaveileva Suvi Teräsniska: ”Mummo oli minulle äitiyden esikuva”

Suvi Teräsniska kohtasi viime keväänä elämänsä suurimman menetyksen, kun hänen 74-vuotias mummonsa kuoli yllättäen, kesken heidän yhteisen projektinsa. Kolmannesta lapsesta haaveileva Suvi haluaa olla äitinä samanlainen kuin mummo.

Viikkoa aiemmin kaikki oli hyvin. Suvi Teräsniska oli matkustanut Kolariin mummonsa luokse, sillä tämän suksienvoiteluohjeita ja hiihtotietoutta tarvittiin. Suville oli tärkeää, että niistä tulisi kappale Inka Nousiaisen kirjoittamaan lifestyle-teokseen Suvin talvi (Otava), joka julkaistiin syyskuussa.

Mutta vain viikkoa myöhemmin, maaliskuisena yönä Suvin mummo kuoli sydänkohtaukseen täysin yllättäen 74-vuotiaana – juuri kevään parhaiden hiihtokelien aikaan ja kesken kirjan kirjoittamisen.

”Olen onnellinen siitä, että hänen lähtönsä oli rauhallinen: mummo nukkui yöllä pois. Vielä viikkoa aiemmin hän oli energinen ja hyvinvoiva. Sokki oli valtava koko perheellemme.”

Mummo oli intohimoinen hiihtäjä, joka sivakoi helposti kymmeniä kilometrejä viikossa. Hiihtoharrastus oli Suvin ja mummon yhteinen intohimo, kuten myös laulaminen.

”Hautajaiset olivat elämäni hirvein päivä, mutta muistotilaisuus oli täynnä naurua. Jos muistotilaisuutta ei olisi pidetty seurakuntasalissa, olisimme laulaneet karaokea. Sekin oli mummon rakas harrastus.”

Mummon huolehtivaisuus seuraa

Suvi muistaa mummonsa ihmisenä, joka kantoi huolta läheisistään.

”Mummo oli minulle esimerkki huolehtivasta äitihahmosta. Hän oli äärimmäisen elämänmyönteinen ja iloinen, liikkuva ja pirteä ihminen.”

Juuri tämä piirre on se, jota Suvi nyt ikävöi eniten.

”Joskus mummon ylihuolehtiminen otti minua suuresti päähän ja se, että hän jaksoi jaaritella tuntitolkulla puhelimessa aivan tyhjänpäiväisistä asioista. Niitä asioita kuitenkin huomaan kaipaavani nyt kaikkein eniten: että hän soittaisi kerran viikossa ja kysyisi idioottimaisia kysymyksiä.”

Suvia helpottaa ajatus, että mummon huolehtivaisuus seuraa häntä ajatuksissa.

”Mummo ei koskaan valittanut mistään. Hän oli minulle äitiyden esikuva.”

Toiveissa suurperhe

Suku, perhe ja omat juuret ovatkin juuri ne asiat, jotka pitävät 10-vuotistaiteilijajuhlansa viettävän Suvin jalat maassa.

Jo ensihetkistä lähtien äitiys tuntui Suvista maailman luonnollisimmalta asialta. Äitiyden myötä ennen niin tiptop nainen on kuitenkin opetellut sietämään kaaosta hänen ja aviomiehensä Simo Aallon poikien, nyt 2,5-vuotiaan Terhon ja lokakuussa vuoden täyttävän Toivon kanssa.

”Joskus kun molemmat lapset huutavat kurkku suorana, suljen silmäni ja ajattelen, että tämä kestää vain hetken aikaa. Jos tekee mieli pillastua, niin se vaan täytyy pitää sisällään. Pieni lapsi ei ansaitse raivonpuuskia.”

Jos Suvi oli esikoisensa kanssa rento äiti, sitä hän on vielä enemmän kahden kanssa.

”Jos Toivo löytää pari päivää vanhan ruoantähteen lattialta, en ole enää ekana juoksemassa sitä suusta pois. Esikoisen kanssa pidin huolen siitä, että hänellä oli aina puhdasta päällä. Nyt annan herkemmin poikien pyöriä likaisissa vaatteissa, jos olemme keskenämme kotona.”

Lapset mukaan keikoille

Lapset reissaavat usein vanhempiensa mukana keikoille. Silloin mukana on aina lastenhoitaja, joka nukkuu Suvin ja poikien kanssa samassa huoneessa. Simo puolestaan majoittuu bändikaverin kanssa.

”Se on meille toimiva järjestely, koska työaikamme ovat ihan erilaiset. Simo joutuu purkamaan tekniikkaa keikan jälkeen ja pääsee nukkumaan paljon myöhemmin kuin minä. Vastaavasti hänellä on mahdollisuus nukkua aamulla pidempään.”

Joskus lapset menevät isovanhempien hoidettavaksi, kun vanhemmat ovat töissä.

”Keikkaillessa en kaipaa suuremmin lapsiani. Silloin en välttämättä edes soittele perään ja kysele kuulumisia, koska tiedän että heillä on homma täysin hanskassa. En halua puuttua siihen millään tavalla.”

Juuri nyt Suvi nauttii siitä, että pääsee palaamaan taas kunnolla työelämään äitiyslomien jälkeen. Mutta hän uskoo, että perheluku ei ole vielä täysi.

”Minulla on ollut aina vahva hoivavietti ja olen toivonut saavani suuren perheen. Haaveilen vielä kolmannesta lapsesta.”

 Lue Suvin koko haastattelu Kotilieden numerosta 22/2017!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kolmannesta lapsesta haaveileva Suvi Teräsniska: ”Mummo oli minulle äitiyden esikuva”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X