Seura: Saana, 41, loukkaantui vakavasti Konginkankaan bussiturmassa, masentui ja sai lapsen, joka sairastui syöpään – tämän hän oppi vuosien taistelustaan

Konginkankaan tuhoisassa bussiturmassa vakavasti loukkaantuneen Saanan elämä oli vuosia yhtä taistelua selviytymisestä. Nyt hän kertoo Seurassa, mitä onnettomuus ja sitä seuranneet vuodet ovat opettaneet.

Perjantaina maaliskuun 19. päivä vuonna 2004 kello 2.08 tapahtui Suomen tieliikennehistorian tuhoisin onnettomuus, kun Helsingistä Rukalle lähtenyt tilausbussi törmäsi Konginkankaalla vastaan tulleen rekan heittelehtivään perävaunuun. Turmassa menehtyi 23 ihmistä, 14 loukkaantui, kirjoittaa Seura-lehti.

Lue myös: Kun Sirman 11-vuotias tytär menehtyi auto-onnettomuudessa, äidin sydämestä riistettiin palanen: ”Suru on tie, jota taivalletaan eteenpäin”

Yksi loukkaantuneista oli Saana Kiviranta, 41. Laskettelulomalle kolmen työkaverinsa kanssa lähtenyt silloin 24-vuotias Saana sai turmassa pahat vammat: kymmeniä murtumia, puhjenneen keuhkon ja aivovamman. Turmassa menehtyi yksi Saanan ystävistä.

”Päässäni sinkoilivat ajatukset, että miksi juuri hän, miksi emme me muut kuolleet”, Saana muistelee Seurassa.

Jatkohoidossa Saana kuitenkin päätti: hän aikoo toipua. Kesällä hän palasi takaisin töihin selkä metallikehikolla tuettuna ja käsi kipsissä.

Konginkankaan onnettomuus käynnisti vuosien taistelun

Saanan avoliitto oli alkanut rakoilla jo ennen onnettomuutta, ja ero tuli syksyllä. Samoihin aikoihin Saana alkoi ihmetellä jatkuvaa väsymystään. Aiemmin toimelias nainen kävi enää vain töissä ja nukkui kaiken muun ajan.

”Luulin väsymystä ja muita oireita henkisiksi. Sitten alkoi tulla näköhäiriöitä ja puheen ymmärtämisen ja tuottamisen vaikeuksia. Luulin, että tulen hulluksi”, Sanna sanoo Seurassa.

Vuoden yhtämittaisen sairausloman jälkeenkään vakuutusyhtiö ei suostunut hyväksymään aivovammaa oireiden syyksi eikä myöntänyt tapaturmaeläkettä. Saanan oli pakko jäädä pois työstä ja lainata rahaa vanhemmiltaan. Vaikeina aikoina Saana tunsi olevansa huonossa kunnossa.

”Olin ollut välillä niin masentunut, että hädin tuskin jaksoin käydä suihkussa.”

Vuonna 2011 onni näytti kuitenkin kääntyneen. Saanalla oli ollut lyhyt ihmissuhde, jonka ansiosta hän sai pojan. Elämä hymyili, kunnes pojan ollessa neljävuotias tuli toinen isku.
Lapsi sairastui harvinaiseen syöpään, langerhansinsolukasvaimeen reidessä.

Rankka hoitopolku alkoi. Saana pelkäsi mennettävänsä lapsensa, mutta ammensi voimaa syöpään sairastuneiden lasten paranemiskokemuksista.

Lapsi parani, mutta Saana sairastui uudelleen vakavaan masennukseen. Lopulta hän pääsi vihdoin terapiaan, jota hän olisi tarvinnut jo onnettomuutensa jälkeen.

Vaikeat vuodet opettivat paljon

Nyt Saana on valmistunut elämäntaidon valmentajaksi ja NLP:n (Neuro Linguistic Programming) osaajaksi. Parhaillaan hän suorittaa valmentajien ylempää master-koulutusta.

”Valmennan yksittäisiä ihmisiä, ryhmiä ja yrityksiä. Koulutus antoi minulle työkalut, joita sovellan asiakkaitteni ja vaistoni mukaan.”

Saana tekee vapaaehtoistyötä syöpään sairastuneita lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia sekä heidän läheisiään tukevassa Sylva ry:ssä ja toimii kokemusasiantuntijana traumapotilaille. Lisäksi hän kirjoittaa kirjaa Konginkankaan turman kokemuksista.

Nykyään Saanan perheeseen kuuluvat avopuoliso, oma 9-vuotias poika, miehen 11- ja 13 -vuotiaat pojat ja kolme villakoiraa.

”Elän elämäni onnellisinta aikaa. Teen valmennuksia voimieni mukaan. Muistan levätä ja elää terveellisesti. Liikuntaa saan koirien kanssa”, Sanna kertoo Seurassa.

Yhden oppinsa Saana haluaa jakaa muiden kanssa. Hän haluaa saada ihmiset uskomaan, että lähes mistä tahansa voi selviytyä.

”Mielellä on ihmeellinen voima.”

Lue myös Seuran juttu: Konginkankaan turmassa loukkaantunut Saana Kiviranta joutui vuosien taisteluun lääkäreiden, vakuutusyhtiön ja masennuksen kanssa

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Saana, 41, loukkaantui vakavasti Konginkankaan bussiturmassa, masentui ja sai lapsen, joka sairastui syöpään – tämän hän oppi vuosien taistelustaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X