Ihmiset

Brita, 95, asuu yhä omillaan, mutta ilman apua se ei onnistuisi – kannustaa ikätovereitaan pyytämään rohkeasti apua

95-vuotias Brita asuu omillaan kodissaan, jossa on asunut jo kuusikymmentä vuotta. Tutun avustajan tuella ja muutamalla muutoksella kotona yksin asuminen onnistuu. 

Helsingin Laivurinkadulla talot ovat korkeita ja koristeellisia. Yhtä keltaiseksi rapattua 1920-luvun taloa koristavat näyttävät räystäät ja kaari-ikkunat. Siinä asuu 95-vuotias Brita Lundsten, jonka koti on sijainnut Laivurinkadulla jo kuudenkymmenen vuoden ajan.

Brita asuu yhä kotonaan kerrostalossa yksin, vaikka moni suomalaisista ikäihmisistä asuu palvelutaloissa. Kiitos siitä kuuluu osin oivallukselle, että vaikka asuu yksin, ei tarvitse pärjätä ihan itsekseen.

Lue myös: Siiri ”Äitee” Rantanen paljastaa pitkän ikänsä salaisuuden – ja kertoo, miten pitää kunnostaan huolta 95-vuotiaana

Kotiapu tukena viikoittain

Vielä muutama vuosi sitten Brita yritti pärjätä sadan neliön kerrostaloasunnossaan omillaan. Vaikka apua sai tarvittaessa läheisiltä ja perheenjäseniltä, yksittäiset arkiset asiat alkoivat vaikeutua. Lähikaupasta ruokakassien raahaaminen koti-ovelle tuntui erityisen tuskaiselta, ja painavien tavaroiden nostaminen tuotti hankaluuksia.

Apu löytyi kotipalvelusta. Aluksi avustajat auttoivat Britaa nostelemaan painavampia laatikoita kotona. Hiljalleen Laivurinkadulla on tehty paljon muutakin. Tavaroita ja huonekaluja on siirrelty ja järjestelty, mattojen alle laitettu liukuesteitä ja tavaroita nostettu ylähyllyiltä helpommin ulottuviin. Kotiin on myös tuotu arkea helpottavia apuvälineitä, kuten rollaattori ja sängyn turvakaide, ja kylpyhuoneen kylpyamme on muutettu turvallisemmaksi suihkutilaksi.

Nykyään Britalla on myös käytössään turvapuhelin ja -ranneke, joilla saa tarvittaessa yhteyden muihin nopeasti.

Sängyn laitaan asennettu nousutuki helpottaa sänkyyn laskeutumista iltaisin ja heräämistä aamulla.
Sängyn laitaan asennettu nousutuki helpottaa sänkyyn laskeutumista iltaisin ja heräämistä aamulla.
Kylpyhuoneeseen on tuotu arkea helpottava suihkutuoli. 
Kylpyhuoneeseen on tuotu arkea helpottava suihkutuoli.

Apu tuli juuri sopivaan aikaan, Brita toteaa. Ehkäpä isoin ilo on siitä, ettei ostosreissuille tarvitse enää lähteä yksin, vaan kauppareissut hoitaa tuttu avustaja. Samalla avustaja siivoaa, vaihtaa lakanoita, pesee pyykkiä ja auttelee siellä, missä apua kaivataan. Avaa jumiutuneita shampoopulloja tai siivoaa pois vanhat sanomalehdet.

”Pidän siitä, että on aina sama henkilö, joka käy. Siinä tulee tutuksi. Jatkuva vaihtuminen ei olisi mukavaa”, Brita sanoo.

Viikoittaisen kotiavun lisäksi Britan luona käy säännöllisesti fysioterapeutti, joka auttaa pitämään lihaskunnosta huolta ja jumit kurissa.

”Kun tässä alkaa jo olla vähän jäykkä, niin eihän se hirveän mukavaa aina ole. Tuntuu, että se on silti hyödyksi”, Brita naurahtaa.

Lue myös Seura: Vie vanhus ulos -ulkoilupäivä – Lähde kävelykaveriksi palvelukotiin tai liity vapaaehtoistyöhön

Britan luona käy viikoittain tuttu avustaja, Daniela Borenius. 
Britan luona käy viikoittain tuttu avustaja, Daniela Borenius.

Kynnys avun pyytämiseen on monella ikäihmisellä korkea

Britaa auttaneen kotipalveluyritys Helppyn perustaja, toimitusjohtaja Richard Nordström kertoo, että kynnys avunpyytämiseen tuntuu olevan korkealla monilla suomalaisilla.

”On tosi tavallista, että on totuttu pärjäämään yksin ja kaikki on tehty itse. Yli 90 vuoteen Britakaan ei ole aiemmin pyytänyt mitään apua. Hän on pessyt ikkunatkin itse vielä muutama vuosi sitten ja heilunut yksin siellä katonrajassa”, hän kertoo.

Usein apua pyydetään vasta silloin, kun kotona on jo sattunut loukkaantuminen. Nordströmin mukaan kodin turvallisuuden parantaminen on yksi kotona asumisen kulmakivistä. Usein ikäihmisten kotona huoneiden välisiä kynnyksiä poistetaan kävelyn helpottamiseksi ja kotiin lisätään turvakateita liikkumisen tueksi. Kun koti on turvallinen, siellä voi pärjätä hyvin pidempään.

Britan tavoin moni haluaa oman avustajan, joka käy säännöllisesti auttamassa arjen askareissa. Helppyssä avustaja, helpperi, pysyy käynnistä toiseen samana. Monessa kotipalveluyrityksistä ei ole kuitenkaan mahdollista saada aina samaa henkilöä käymään.

Tieto siitä, että joku auttaa yli 90-vuotiasta tarvittaessa, tuo mielenrauhaa myös läheisille.

”Britalle on aina ollut tärkeää viettää vanhuuspäivät niin kauan kuin mahdollista omassa kodissa, ja tässä helpperit ovat olleet oivallinen apu hänelle. Tutut ihmiset käyvät tapaamassa häntä säännöllisesti. Meille omaisille tämä on tuonut mielenrauhaa, sillä koemme, että hänestä pidetään hyvää huolta”, kertoo Britan poika Tom Lundsten.

Yhä useampi ikäihminen asuu kotona

Suomessa vähintään 75-vuotiaita on nyt jo yli puoli miljoonaa. Enemmistö asuu pientaloissa, ja kolmasosa omakotiasujista asuu yksin. Vuonna 2019 Britan kaltaisia kerrostaloasujia oli Tilastokeskuksen mukaan 43 prosenttia.

Suomessa kansallinen tavoite onkin, että iäkäs ihminen voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, jopa elämänsä loppuun saakka. Jos ihminen tarvitsee hoivaa ja huolenpitoa, hän saa sen kotonaan tai muussa kodinomaisessa asuinympäristössä. Tuettu asuminen nousee monelle ikäihmiselle ja heidän omaisilleen vaihtoehdoksi.

Nordström kertoo toivovansa, että yhä useampi rohkaistuisi pyytämään kotipalveluyrityksiltä apua paitsi kodin turvallisuuden parantamiseen myös arkipäivän askareisiin. Apua voi saada ihan perusasioihin, kuten kaupassakäyntiin ja siivoukseen.

Samaa mieltä on myös Brita.

”On ihan hyvä, jos pystyy asumaan vielä kotonaan tässä iässä, mutta avun saaminen on mukavaa. Suosittelisin kotiapua ehdottomasti muillekin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Brita, 95, asuu yhä omillaan, mutta ilman apua se ei onnistuisi – kannustaa ikätovereitaan pyytämään rohkeasti apua

Tellervo.

Ihana tarina ja todellista selviytymisen iloa. Näitä kotiapuja todella tarvitaan.
Ei kaikki ole sairaita sillä tavalla, että HOITAJAA tarvittais ,mutta avustajan kanssa voidaan selvitä pitkään kotona . Elämä tuntuu itselliseltä ja elämältä. Ihana avustaja,tämä kuvassa oleva, aurinkoinen nuori nainen.

Leevi

Äitini 83-v asuu yksin vaikka on liikunta kyvytön ja nykyjään myös mykkä. Onneksi kädet toimivat vielä joten kuten eli voi kirjoittaa.
Kotihoito käy 4 kertaa päivässä ja aina kaksi hoitajaa, Heistä on aivan valtava apu tietty ja kiitos heille.
Äidilläni on myös nielemishäiriö ja tämä on tuonnut haasteita, kun kotihoidolle ei kuulemma kuulu ruuan soseutaminen. Hänellä on valmiit ruuat jääkaapissa, mutta lämmityksen jälkeen ne pitää soseuttaa ja tämä tuntuu nyt olevan ylivoimaista heille. Aikaa soseuttamiseen menee muutama minuutti.

Orvokki

Jutussa ei mainita, mitä yksityisen firman apu maksaa? Maksaako asiakas itse kaiken, saako jotain apua kunnalta, palvelusetelin tms? Kunnallisesta kotihoidostahan ei tuollaista palvelua saa.

Yksisarvispaita

Meillä Etelä-Pohjanmaalla on Isu

Ammimumma

Ammi tai mumma olen minä. Useimmiten Ammi.

Lähihoitaja

Ainahan sitä apua voi pyytää mutta on eriasia, onko kaikilla varaa siitä maksaa. Ei mikään firma ilmaiseksi kotiin tule auttelemaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.