Kun kesän keikkakalenteri tyhjeni, muusikko Iiro Rantala päätti keksiä jotain ihan uutta – kehitti puolisonsa kanssa luovan idean

Koska ihana Suomen kesä ei saa mennä kulttuurinnälkäisiltä pilalle, Iiro Rantala päätti järjestää vaimonsa Lotta Kuusiston kanssa musiikki-iltamia, joissa nähdään myös taidetta tai kuullaan runoja. Mutta miksi hänen oma lempikuukautensa on marraskuu?

Muusikko Iiro Rantala, järjestät tänä kesänä taiteilijakoti Lallukassa konserttisarjan kuvataiteilijoiden kanssa ja Tampereen G Livelabissa sekä Jyväskylän Kesä -tapahtumissa runokonsertit. Mistä tuli idea yhdistää eri taiteenlajeja?

”Keväällä puhkesi koronaviruksen lisäksi festivaalien peruutuspandemia. Koin, että kaikki kesän kivat konsertit ja festivaalit peruuntuivat jo ennen kuin oli mitään virallista ohjeistusta. Kesä on meillä lyhyt ja monelle rakasta aikaa. Niinpä syttyi ajatus pienimuotoisista konserteista, vastareaktiona kaikille peruutuksille.

Kun ihmiset vetäytyivät koteihinsa, aloimme vaimoni Lotta Kuusiston kanssa järjestää sosiaalisessa mediassa joka ilta 5–6 minuutin lähetyksiä, joissa Lotta lausui runon ja minä soitin jonkin kappaleen. Esityksiä on yhteensä 51. Niistä tuli hyvin suosittuja ja meiltä kysyttiin, keikkailemmeko yhdessä. No, kohta sen teemme!

Taiteilijakoti Lallukan asukkaista taas kolmasosa on kuvataitelijoita, joten saimme idean tehdä konsertteja yhdessä. Joka konsertissa joku taiteilija, kuten Tommi Tolja tai Kuutti Lavonen, esittelee yhden teoksensa, ja se on myös tapahtumassa myynnissä.”

Lue myös Suomenkuvalehti.fi: Jazz-suosikki Iiro Rantala näkee itsensä formulakuskina saksalaisessa tallissa

Keikkailet kesäisin paljon Euroopassa ja Suomen festivaaleilla. Miltä keikkakalenterin hiljeneminen on tuntunut? Osaatko nauttia lomasta?

”Vaikealta. Kun noin kuusivuotiaana löysin musiikin, en ole sen jälkeen koskaan ollut ilman sitä. Minun koko elämäni on ollut soittamista.

Tämä aika on tuntunut pakkolomalta. Palo päästä harjoittamaan omaa ammattiani on kova.

Olen soittanut joka päivä jotakin. Se on auttanut, että sain ylipäätään esiintyä edes jotenkin, vaikka vain Instagrammissa ja Facebookissa.

Onneksi nyt ei tarvitse ainakaan ihan koko aikaa lomailla, kun on tiedossa joitakin keikkoja.”

Lue myös: Oopperalaulaja Jyrki Anttilan ja pianisti Maija Anttila: ”Ajattelemme naisen ja miehen rooleista perinteisesti”

Mainitsit talvella My Finnish Calendar -konsertissasi, että suosikkikuukautesi on marraskuu. Mitä ihmettä?

”Kyllä se niin on. Marraskuussa sää ei ole koskaan pettymys. Eilenkin oli viileää ja veneilin talvitakissa ja pitkissä kalsareissa, vaikka on kesä.

Marraskuussa ihminen tietää, että sää on kehno ja että olemme menossa kohti totaalista pimeyttä. Voimme vain toivotella toisillemme, että koettakaa kestää. Silloin asenne on, että nyt mennään vaikka läpi harmaan kiven. Minusta marraskuu on voimaannuttava kuukausi.

Sattumoisin Marraskuu-kappale on My Finnish Calendar -albumini yksi suosituimpia kappaleita.”

Iiro Rantala nauttii Suomen suvesta, mutta oma lempikuukausi on marraskuu. Kuva: Gregor Hohenberg

Iiro Rantala nauttii Suomen suvesta, mutta oma lempikuukausi on marraskuu. Kuva: Gregor Hohenberg

Onko marraskuiden kasvattama sisu auttanut sinua sietämään koronakriisiä?

”Osin on ja toisaalta ei. Kun koronaviruspandemia alkoi, olin ensin hyvin hämmentynyt. Meiltä muusikoilta kiellettiin heti ennen virallisia ohjeistuksia ammattimme harjoittaminen, kun kaikki keikat peruuntuivat.

Soittajan täytyy saada soittaa. Kyse ei ole vain elinkeinosta vaan soittamisen palosta.

Alkuhämmenyksen jälkeen minua on kyllä auttanut sen ajatteleminen, että tästä vielä selvitään.”

Millaisesta kulttuurista itse nautit nyt kesällä?

”Musiikkia en juuri kuuntele, muuten kuin omaa soittoani, kun harjoittelen. Olen kyllä tutkinut hieman partituureja. Ja kuunnellut podcasteja. Esimerkiksi Conan O’Brien Needs a Friend -podcast on hyvä, pidän myös Antti Holman ja Ruben Stillerin ohjelmista.

Olen kuunnellut myös runoja, kun Lotta on lausunut Eeva Kilpeä ja Claes Anderssonia.”

Pihakonsertteja Taiteilijakoti Lallukan sisäpihalla Helsingissä maanantai-iltaisin 6.7. asti. Lisätietoja: www.pukama.fi

Iiro Rantala & Lotta Kuusisto: Sanat ja sävel, G Livelab Tampereella 17.6.

Iiro Rantala: My Finnish Calendar, Jyväskylän Kesä 5.7.2020 klo 15:00, Korpilahden kirkko.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kun kesän keikkakalenteri tyhjeni, muusikko Iiro Rantala päätti keksiä jotain ihan uutta – kehitti puolisonsa kanssa luovan idean

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X