Ihmiset Tilaajille

Kaupunkiaktivisti, siivouspäivän keksijä Tanja Jänicke on kuollut

Kaupunkimuotoilija Tanja Jänicke sairasti levinnyttä umpilisäkkeen syöpää, johon hän kuoli 6.1.2022. Hän kertoi tarinansa Kotiliedessä 16. lokakuuta 2020. Tanja Jänicke ei pelännyt kuolemaa, mutta se häntä huolestutti, pärjääkö poika varmasti ilman äitiään.

Syöpäleikkauksesta oli kulunut viisi päivää, kun Tanja Jänicke, 52 pakotti ylilääkärin kertomaan koko totuuden tilanteestaan. Oli helmikuu 2020.

Oletko varma, että haluat tietää, ylilääkäri kysyi. Kyllä, Tanja halusi, hän oli varma. Hänellä oli syy, jonka takia oli pakko saada tietää: poika, 18-vuotias, vasta aikuisuuden kynnyksellä.

Ylilääkäri oli juuri niin suorasanainen kuin Tanja toivoi. Hän kertoi, ­että umpilisäkkeen syöpä oli levittänyt etäpesäkkeitä laajalle vatsaonteloon. Kasvainmassa oli sen verran pahasti kiinnittynyt suolistoon, että siitä saatiin leikkauksessa pois vain murto-osa. Loppujen poistaminen olisi voinut koitua kuolemaksi.

Elinaikaa oli muutamia viikkoja tai kuukausia. Sytostaateillakaan syöpä ei olisi parannettavissa, mutta jos Tanja ottaisi niitä, hän saattaisi saada muutaman kuukauden lisäaikaa.

Tanja Jänicken 
Tanjan syöpä on hyvin harvinainen. Umpilisäkkeen syöpään sairastuu alle yksi miljoonasta, ja heistä harvemmalla kuin yhdellä sadasta on saman tyyppinen, vaikeasti hoidettava muoto kuin Tanjalla.

Moni ei pysty sulattamaan tällaista uutista, mutta Tanjaan se upposi heti. Hän ymmärsi elävänsä ehkä kesään asti. Tieto oli niin järisyttävä ja totaalinen, että se pyyhki tieltään kaiken muun. Ihmeellinen rauha laskeutui Tanjaan.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.