Aikuisten pitäisi kiivetä katolle, laittaa kännykkä pois ja pelata enemmän – Hatanpään koulun tokaluokkalaiset neuvovat hauskemman elämän salaisuudet

Tampereen Hatanpään koulun tokaluokkalaiset tietävät, miten arjesta saisi edes hitusen hauskempaa. Onneksi lapset lupautuivat kertomaan sen meille tylsimyksille, siis aikuisille

Isoksi kasvamisessa on se huono puoli, että kun varteen tulee mittaa, päässä tapahtuu jotain käsittämätöntä ja elämä muuttuu kuin itsestään helposti tylsäksi ja ankeaksi. Aikuisen pitää juhlia tai tehdä jotain erityisen kummallista, jos hän haluaa pitää hauskaa.

Siksi kysyimme hauskanpidon ammattilaisilta, tamperelaisen Hatanpään koulun tokaluokkalaisilta, millaisia neuvoja he antaisivat, millaisilla konsteilla aikuinen tekisi elämästään edes hiukan hauskempaa.

Tällaisia vinkkejä antoivat Sampo, Ahti, Saku, Helkalotta, Inna ja Taisto:

Lue myös: Minkä sadun haluaisit jakaa lapsenlapsesi kanssa? Eila Roine ja kolme muuta tunnettua isoäitiä kertovat.

Sampo Pirttimäki

Sampo Pirttimäki on hipan ystävä. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Sampo PIrttimäki: ”Laita kännykkä pois ja pelaa”

”Aikuisilta pitäisi laittaa kännykkä takavarikkoon ja piilottaa se vaikka bioroskikseen, koska sieltä kukaan ei halua tonkia.

Sei sijaan voisi soittaa kitaraa. Harjoitteleminen ei ehkä ole hauskaa, mutta sitten kun oppii, on mukavaa.

Enemmän pitäisi myös pelata pelejä lasten kanssa, sisällä vaikka Kimbleä, Alias­ta tai Monopolia ja pihalla jalkapalloa, jääkiekkoa ja Mölkkyä. Papan kanssa olen leikkinyt hippaa.”

Ahti Mäkinen

Ahti Mäkinen kannustaa lukemaan Aku Ankkaa. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Ahti Mäkinen: ”Kiipeä katolle ja huijaa itsellesi lomaa”

”Aikuisilla on liikaa töitä. Lomaa voisi pitää vaikka niin, että keksii tekosyyn, sanoo vaikka, että vatsa tuli yhtäkkiä kipeäksi.

Lomalla aikuinen voisi lukea Aku Ankkaa ja opettaa lapsen tekemään jotain semmoista ruokaa, jota ei halua tehdä itse. Ja voisi myös laulaa vaikka Lentävää kalakukkoa, koska se on hyvä biisi.

Voisi myös tehdä lapsen kanssa lumitöitä, ja jos pitää siivota, voisi siivota katon, koska korkeilla paikoilla on kiva olla.”

Saku Ojala

Saku Ojala tietää, että tupakoiminen on typerää. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Saku Ojala: ”Vähennä siivoamista ja soita rumpuja”

”Mun äiti on sanonut, ettei se haluaisi siivota koko ajan. Mun huonetta ei edes voi siivota, koska se on niin pieni. Isän ei tarvitsisi koko ajan pyyhkiä sen rumpusetistä pölyjä, jos joku keksisi robotin, joka pyyhkii.

Tupakointi pitäisi lopettaa. Sen sijaan voisi vaikka soittaa rumpuja.

Helkalotta Heimonen

Helkalotta Heimonen suosittelee salaattireseptejä. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Helkalotta Heimonen: ”Maalaa luovasti ja lopeta tupakanpoltto”

”Aikuisten pitäisi mennä ulos leikkimään ja opettaa lapsia tekemään ruokaa, vaikka jotain salaattia.

Aikuisten pitäisi myös käyttää maskia ja pestä käsiä ja noudattaa sääntöjä, että korona menisi nopeam­min pois. Ja maalata enemmän luovasti niin, ettei maalauksen tarvitsisi näyttää miltään.

Ja pitäisi tehdä myös enemmän mainoksia siitä purkasta, joka auttaa lopettamaan tupakanpolton. Tupakointi on vaarallista ja siinä käsi ­puutuu.”

Lue myös: ”Äiti, tuu pian, hevonen vilkuttaa mulle” – lue lasten letkautuksia vuoden 1948 Kotiliesistä.

Inna Heinonen

Inna Heinonen ottaisi käyttöön sarjakuvista tutut konstit. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Inna Heinonen: ”Lapsen kannattaisi käyttää porkkanakikkaa”

”Aikuiset voisivat piirtää ja kirjoittaa lapsille tarinoita, ja sitten kun korona on kokonaan loppu, voisi pitää juhlat.

Jos aikuinen on liikaa kännykällä, voisi kokeilla porkkanatekniikkiikkaa eli laittaa kännykkä naruun ja narun pitkään keppiin ja roikottaa sitä aikuisen silmien edessä.”

Taisto Viherlehto

Taisto Viherlehto tuntee parhaat piilopaikat. Kuva: Sara Pihlaja 2021

Taisto Viherlehto: ”Pelaa enemmän ja leiki piilosta”

”Aikuiset katsoo liikaa kännykkää ­eivätkä enää osaa leikkiä. Vanhem­pien pitäisi pelata lasten kanssa enemmän pleikkaa, vaikka Mine­craftia tai Littlebigplanetia. Meidän kotona olisi myös helppo leikkiä piilosta, koska siellä on niin hyviä piiloja. Olen joskus ollut piilossa omassa vaatelaatikossa.”

Lue myös Kaksplus.fi: Lasten suusta – lue hauskimmat sutkautukset! 

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Aikuisten pitäisi kiivetä katolle, laittaa kännykkä pois ja pelata enemmän – Hatanpään koulun tokaluokkalaiset neuvovat hauskemman elämän salaisuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X